DE DRIE MEEVALLERS: Speeldag vijf: frivole Kanarie, comeback kid en fluwelen Ketje

DE DRIE MEEVALLERS: Speeldag vijf: frivole Kanarie, comeback kid en fluwelen Ketje

24-08-2015 11:00

In de Drie van de Speeldag bespreekt VoetbalPrimeur.be elke competitieronde de uitblinkers van de afgelopen speelronde. Na wikken en wegen komen wij voor speeldag vijf aan deze drie namen als smaakmakers van het weekend.

De verlosser – Jean-Luc Dompé – STVV

De Truienaren hebben afgelopen vrijdag hun decennialange kater weten te doorspoelen met een klinkende zege tegen aartsrivaal KRC Genk. Man van de match was ongetwijfeld Jean-Luc Dompé. De Franse middenvelder liet de provinciegenoten alle perenbomen van Haspengouw zien. Dompé wervelde zich door de wedstrijd. De Genkse defensie had geen antwoord op de rushes, dribbeltjes en vooral ook de efficiëntie van Dompé. Al na enkele minuten loste de Truienaar het eerste waarschuwingsschot. Laszlo Köteles zag een bijzonder mooi afstandsschot op de dwarsligger uiteenspatten.

Halverwege de tweede helft schudde Dompé enkele dribbels uit zijn sloffen waar Genk-verdediger Derrick Tshimanga nog steeds duizelig van is. De Franse middenvelder bekroonde zijn actie én zijn uitstekende wedstrijd met het derde Truiense doelpunt. STVV werd in een feeststemming ondergedompeld en mocht dat onder meer danken aan een weergaloze Dompé.

De man die het laatst lacht – Steeven Langil – Waasland-Beveren

Dé comeback van het weekend staat op het conto van Waasland-Beveren. De Oost-Vlamingen kregen Moeskroen-Péruwelz over de vloer, de ploeg die binnen enkele jaren voor de landstitel wil spelen. Maar wie resultaten wil boeken, moet tegen Waasland-Beveren kunnen winnen. Afgelopen weekend was dat echter niet zo eenvoudig was een zekere Steeven Langil ontbond zijn duivels op de Freethiel. Al na zes minuten was de Fransman, voormalige sterkhouder van Moeskroen-Péruwelz nota bene, trefzeker voor de thuisploeg. Maar Langil kon niet voorkomen dat Waasland-Beveren toch nog op achterstand kwam.

Op enkele minuten van het einde had Moeskroen-Péruwelz de virtuele driepunter al op zak, maar dat was niet zonder Langil gerekend. Diep in de blessuretijd schopte de Fransman de karig gevulde Freethiel in het delirium met de gelijkmaker. Langil speelde een erg enthousiaste partij en was steeds de gevaarlijkste Waaslander.

De fluwelen schoen – Dennis Praet – RSC Anderlecht

RSC Anderlecht stevende op een erg teleurstellend gelijkspel af tegen een goed spelend Sporting Lokeren. Net op het moment dat het Constant Vanden Stockstadion de fluitjes mocht bovenhalen om hun ongenoegen na het fluitsignaal te uiten, prikte Dennis Praet het enige doelpunt van de wedstrijd tegen de touwen. Geen enkele andere Brusselaar verdiende het meer dan de geplaagde Leuvenaar. Praet was één van de weinige spelers op niveau bij RSC Anderlecht. De middenvelder nam zijn medematen op sleeptouw, liep erg slim de ruimtes in, was steeds aanspeelbaar en legde ook opnieuw kwaliteit in zijn spel.

Zijn harde arbeid leverde Praet dan ook een doelpunt op en dat deed hij met een actie die de middenvelder zelf had opgezet. Praet kaatste de bal naar de ingevallen Imoh Ezekiel, die op zijn beurt op de rand van het strafschopgebied de vrijstaande Praet vond. De Gouden Schoen gebruikte zijn fluwelen schoen en schilderde de bal voorbij de Lokerse doelman Barry Boubacar Copa. Het Constant Vanden Stockstadion borg eventjes het fluitconcert op en ruilde het in voor een symfonie van gejuich voor Praet.