De Vijf: Deze wereldtoppers werden afgetest door Belgische clubs
Belgische ploegen maakten aardig wat vergissingen

De Vijf: Deze wereldtoppers werden afgetest door Belgische clubs

05-07-2015 21:25

Vergissen is menselijk, maar sommige Belgische ploegen maken het soms een beetje te bont. Deze vijf spelers hadden miljoenen kunnen opleveren, maar werden te licht bevonden. De clubs in kwestie willen waarschijnlijk liever dat je deze gevallen vergeet.

Moeskroen zegt nee tegen wereldspits
Het ter ziele gegane Moeskroen kreeg in 2005 de kans om de spits van het Bosnische Sarajevo binnen te halen. Het was ex-speler Gordan Vidovic die de Henegouwers tipten over de jonge Edin Dzeko, maar de transferprijs lag helaas te hoog: hij kostte maar liefst 50.000 euro. Zes jaar later betaalde Manchester City 32 miljoen voor de boomlange spits.

Geen vijfde Argentijn voor Anderlecht
In 2011 scoutte Anderlecht intensief in Argentinië, uiteindelijk haalde ze een pakketje van vier spelers op. Lucas Biglia en Nicolas Pareja waren een succes, Nicolas Frutos was beresterk maar te vaak geblesseerd en Christian Leiva kwam duidelijk te kort. Het bestuur kreeg nog de kans om een vijfde Argentijn binnen te halen, maar dan moest er 700.000 euro op tafel komen. Dat wilde Anderlecht niet geven aan Angel Di Maria. Bij zijn meest recente transfer van Real Madrid naar Manchester United was hij 75 miljoen waard.

Genk zag het niet zitten met Ajax-legende
Ietsje verder terug in de tijd, maar daarom niet minder gênant: de Finse wonderboy Jari Litmanen werd op zijn vijftiende aangeboden bij KRC Genk, toen nog lang geen topploeg in de Belgische competitie. Genk bedankte voor het aanbod, maar Ajax ging hem later wel ophalen bij de Finse voetbaldwerg MyPa. De rest is geschiedenis: Litmanen speelde de pannen van het dak en kreeg uiteindelijk een droomtransfer naar FC Barcelona.

Braziliaanse helden afgetest bij Anderlecht
Anderlecht kreeg eind jaren tachtig een zeer jong talentje binnen om te testen. Vitor Borba Ferreira stond bekend als een groot talent in Brazilië, maar maakte geen indruk tijdens zijn proefperiode. In 1997 kwam hij toch nog goed terecht, bij FC Barcelona. Toen had hij wel een andere naam: Rivaldo. Anderlecht wilde hem indertijd niet halen omdat hij omgerekend twee miljoen euro moest kosten en ze er bovendien een mindere god moesten bijnemen. Die minder opvallende jongeling? Roberto Carlos, later de legendarische linksback van Real Madrid.

Club Brugge laat Manchester United-topper schieten
Ook Club Brugge heeft een gênant verhaal over een gebuisde tester. Op zijn zeventiende streek de Zuid-Afrikaan Quinton Fortune neer op Jan Breydel. Fortune werd na een weekje doorgestuurd, te licht voor Club. Groot was de verbazing van het bestuur toen ze hem een paar jaar later op het veld zagen staan bij Manchester United. Het is wel niet zo goed afgelopen met Fortune, want hij verzeilde op zijn 31ste zowaar bij Tubize. Een bizar carrièrepad, met andere woorden.