De Vijf: zwaarste nederlagen in interlands (met een Belgische hoofdrol)
Deze wedstrijden willen de verliezers snel vergeten

De Vijf: zwaarste nederlagen in interlands (met een Belgische hoofdrol)

13-06-2015 23:31

In Europa zien we niet zo vaak monsterscores bij interlands. De recordhouder is Duitsland, maar zelfs zij wonnen amper met 0-13 van ministaatje San Marino. Dat dat klein bier is bewijst het volgende lijstje.

Koeweit - Bhutan 20-0

De nationale ploeg van Bhutan werd vooral bekend uit de documentaire The Other Final, waarin de slechtste ploegen van de FIFA-raking het tegen mekaar opnamen. Toen wonnen ze met 4-0 van Montserrat, maar tegen een betere tegenstander lukt het vaak iets minder. Let ook op de toepasselijke voetbalmuziek.

Noord-Korea - Guam 21-0

Noord-Korea durft al eens een uitslag te verzinnen, maar we weten dat dit te betrouwen is: de FIFA heeft het tenslotte bevestigd. Ter verdediging van Guam: ze zijn eigenlijk niet eens een land, maar een piepklein stukje overzees grondgebied van de V.S. Dat ze een voetbalploeg hebben is al straf.

Australië - Tonga 22-0

Australië heeft zich ongeveer tien jaar geleden aangesloten bij de Aziatische voetbalbond, en die beslissing werd vooral ingegeven door de kwalificatiecampagne voor het WK 2002. Veel concurrentie is er niet in Oceanië, en bovendien vonden er zelfs geen prekwalificaties plaats. Nu is dat wel het geval, vooral om te vermijden dat Nieuw-Zeeland geen wedstrijden met 20-0 wint.

Tahiti - De Cook-eilanden 30-0

Oceanië is een perfecte voedingsbodem voor pijnlijke uitslagen, profs spelen er soms tegen jongens die zelfs in onze vierde provinciale niet zouden meekunnen. Deze match dateert echter van de South Pacific Cup in 1971, en bovendien is Tahiti nu ook geen voetbalgrootheid. De Cook-eilanden speelden overigens geen al te best toernooi toen: in hun andere wedstrijd verloren ze van Papoea Nieuw-Guinea met 16-1.

Australië - Amerikaans Samoa 31-0

Een wedstrijd uit de beruchte WK-campagne van de 22-0 tegen Tonga, en door de jaren heen een echte klassieker geworden. Amerikaans Samoa heeft al een verschrikkelijk team, maar tot overmaat van ramp had de eerste ploeg visumproblemen en zijn dit dus veredelde beloften. Het knullige verdedigen, de hilarische commentator, de ref die de score niet eens kan bijhouden, het feit dat alle Australiërs drie koppen groter zijn...combineer dat nog met Archie Thompson van Lierse die dertien keer scoort en je hebt een samenvatting die je kan blijven terugkijken.

">