Fair Play-klassement heeft bizarre gevolgen: horen deze ploegen in Europa League?
Eerste voorronde wordt een vreemd allegaartje

Fair Play-klassement heeft bizarre gevolgen: horen deze ploegen in Europa League?

26-05-2015 20:39

Elk seizoen deelt de UEFA drie speciale tickets uit voor de Europa League. De fairste teams van Europa krijgen toegang tot de eerste voorronde van de competitie, welke sportieve prestaties ze ook geleverd hebben. Dat geeft in verschillende landen een opvallend resultaat.

In Nederland is het het Go Ahead Eagles van ex-Genkenaar Glynor Plet dat zijn plaatsje op deze manier verovert. Op zijn zachtst gezegd opvallend, want de ploeg uit Deventer is dit seizoen gedegradeerd. Misschien had de Nederlandse staartploeg toch iets robuuster moeten spelen om het behoud te verzekeren, maar het Europese ticket kan een mooie troostprijs zijn. Alhoewel...de eerste voorronde van de Europa League vindt plaats op 2 juli. Van een voorbereiding is nauwelijks sprake.

Ook in Ierland mag een tweedeklasser naar de Europa League, daar is UCD uit Dublin de gelukkige. Hoe veel weerwerk een Ierse tweedeklasser kan bieden valt af te wachten, want zelfs de Ierse eerste klasse is van een zeer mager niveau.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum vinden we dan het West Ham United van Cheikhou Kouyaté. Ook zij krijgen een ticket voor de eerste voorronde, waarin voor de rest onder andere teams uit pakweg Andorra, IJsland, Estland, Luxemburg, Finland, Moldavië en Cyprus het beste van zichzelf geven. Als West Ham er zin in heeft kan dat wel eens een recorduitslag gaan opleveren.