De Tien: spelers die slachtoffer waren van racisme

De Tien: spelers die slachtoffer waren van racisme

23-02-2015 10:10
1

Met het racisme-incident rondom de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Chelsea, werden wij herinnerd aan voetballers die in het verleden ook slachtoffer zijn geweest van racisme. Vandaag een overzicht van tien spelers die te maken kregen met racistische uitlatingen.

Danny Rose (Tottenham Hotspur)
De Engelsman Danny Rose was in 2012 in het nationale jeugdelftal slachtoffer van oerwoudgeluiden vanuit het publiek. Rose werd met rood van het veld gestuurd omdat hij uit frustratie een bal in het publiek schoot. De exacte reden voor deze bal van Rose is nooit duidelijk geworden, maar het lijkt aannemelijk dat de beledigingen vanuit het publiek een rol hebben gespeeld.

 

Kevin-Prince Boateng (Schalke 04)
Kevin-Prince Boateng stapte, toen hij nog speelde voor AC Milan, samen met zijn ploeggenoten van het veld nadat enkele fans van derde divisionist Pro Patria hem hadden beledigd. Boateng gaf later te kennen dat het racisme in Italië de reden is geweest waarom hij het land had verlaten en had getekend bij Schalke 04.  

Anton Ferdinand (Reading)
Anton Ferdinand, de broer van Rio Ferdinand, werd in de wedstrijd tussen Queens Park Rangers en Chelsea (2011) racistisch bejegend door verdediger John Terry. Terry moest een boete betalen van ongeveer 300.000 euro, verloor zijn aanvoerdersband in het nationale elftal en werd voor vier wedstrijden geschorst.

Yaya Touré (Manchester City)
Manchester City-middenvelder Yaya Touré was in 2014 het slachtoffer van 'online racisme'. De Ivoriaan ontving via Twitter racistische beledigingen nadat hij een tweet had geplaatst omtrent de derby tussen Manchester City en Manchester United.

Patrice Evra (Juventus)
Bij Patrice Evra valt ook al snel de naam Luis Suárez. Alhoewel de Uruguayaan de beschuldigingen tegenspreekt, werd hij in 2011 toch schuldig bevonden voor het roepen van het 'n-woord' richting de Franse verdediger. Suárez moest een boete betalen van ruim 54.000 euro en werd voor acht wedstrijden geschorst. 

Kévin Constant (Trabzonspor)
Net als Boateng, was ook Kévin Constant slachtoffer van het racisme in Italië. De verdediger, nu in dienst van het Turkse Trabzonspor, verliet namens AC Milan het veld nadat hij een banaan vanuit het publiek kreeg toegegooid. 

Samuel Eto'o (Sampdoria)
Eto'o stapte in 2006, in de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Zaragoza, van het veld nadat er vanuit het publiek apengeluiden klonken. 

Mario Balotelli (Liverpool)
Mario Balotelli werd in de wedstrijd tussen AC Milan en AS Roma (2013) racistisch toegezongen, waarna de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. In aanloop naar het EK 2012, in Polen en Oekraïne, gaf de Italiaan ook aan dat hij elke bananengooier zou 'vermoorden'.

Dani Alves (FC Barcelona)
Het incident rondom Dani Alves was het startsein voor een wereldwijde social media-campagne. De verdediger kreeg, in de uitwedstrijd tegen Villarreal (2014), een banaan naar zich toe gegooid en nam hier een hap van, waarna vele voetballers met selfies zijn voorbeeld volgden. De dader van Villarreal kreeg een levenslang stadionverbod en de club kreeg een geldboete opgelegd van ongeveer 12.000 euro.   

Leroy Fer (Queens Park Rangers)
Leroy Fer plaatste eind vorig jaar een selfie op Facebook die tot een hoop negatieve reacties leidde bij de gebruikers, wijzend naar de Zwarte Pieten-discussie. Niet alleen Fer, maar onder meer Memphis Depay, Gregory van der Wiel en Luciano Narsingh waren hierbij de slachtoffers.

Bron geldbedragen: BBC Sport