Grenzeloos: Carnaval in Rio, Franse Classico en Panters tegen Draken in Porto
Vier keer David tegen Goliath, de ene al bloeddorstiger dan de andere

Grenzeloos: Carnaval in Rio, Franse Classico en Panters tegen Draken in Porto

20-02-2015 16:00

Bij VoetbalPrimeur.be staren we ons niet blind op de Jupiler Pro League. Elke vrijdag steken wij de grenzen over om uw voetbalweekend te plannen en pikken we er de meest intrigerende internationale affiches uit. DIt weekend vieren we mee carnaval in de thuisstad van het vleesfeest, volgen we Panters op drakenjacht en pluizen we uit waarom de ecomnomische crisis maandag voor het eerst in maanden niet de Griekse voorpagina's zal sieren.

'Vrolijke vrolijke vrienden' vervangt even 'Geen woorden, maar daden'
Eredivisie – zondag 22 februari: 16u45

Het Feyenoord-legioen liet zich donderdagmiddag weer van zijn minst fraaie kant zien. In Rome werden een vijftigtal 'supporters' opgepakt bij rellen. Drie onder hen zijn al veroordeeld tot zestien maanden cel. Tijdens de wedstrijd, en na de onverhoopte 1-1, toonden de echte fans echter de benijdenswaardige kant van Feyenoord: een van de weinige supportersscharen die nog een ware impact kunnen hebben op spelers en tegenstanders.

Volgende week mag Roma dat aan den lijve ondervinden, maar de generale repetitie van zondag wordt een minder beladen feest. Dan komt kleine broer Excelsior namelijk op bezoek. Zijn burenruzies, die vecht Feyenoord uit met heel Nederland en half Europa, maar verbroederen, dat lukt vooral met de stadsgenoten. Ook Excelsior heeft zijn roots namelijk in de Rotterdamse arbeidersmilieu. Van 1997 tot 2005 vervulde het de rol van satellietclub voor Feyenoord, maar het liftgedrag van Excelsior maakt dat tegenwoordig onmogelijk.

De voorbije elf thuiswedstrijden wist enkel AZ een punt te rapen in de Kuip, maar bij Excelsior leven ze op een wolk na Nieuwjaar. Vier matchen ongeslagen en een overwinning verwijderd van een bekerfinale. De tweede in de clubgeschiedenis zou dat worden. De eerste werd verloren van Feyenoord. Maar rancune, nee dat kennen ze niet bij Excelsior. Ze zijn al lang blij dat spelers als Jordy Clasie, Miquel Nelom en Mitchell te Vrede hun kleuren hebben gedragen. En als Feyenoord dan 5-2 moet winnen, zoals in de heenronde, geen mens die erom maalt.

Moeder aller Strijden wint aan belang sinds heropleving van ‘De Klavertjes’
Super League – zondag 22 februari: 18u30

Minder vrolijk zal het eraan toegaan in Griekenland. De 'Moeder aller Strijden', zoals de derby te boek staat, doet zijn naam dit seizoen opnieuw alle eer aan. Met nog tien wedstrijden te spelen telt arbeidersclub Olympiakos zes punten meer dan de historische aristocraten van Panathinaikos. Bij een overwinning in het hol van de leeuw kan de titelstrijd wel eens voor de zeventiende keer in negentien pogingen in het voordeel van Thrilos, De Legende, uitdraaien. In die periode won de eeuwige rivaal de andere twee titels, en werd het zeven keer tweede.

David tegen Goliath dus, al zullen ze daar bij Trifilara, dat heel wat indrukwekkender klinkt dan Klavertje Drie, anders over denken. De afgelopen vijf j aar kan het namelijk opnieuw een vuist maken, zowel in de onderlinge duels als in de competitie. Panathinaikos heeft met Marcus Berg, Mladen Petric, Sotiris Ninis en Valmir Berisha overal doelpuntenmakers lopen. Met een lange, teleurstellende trip naar Dnipro (2-0-verlies) in de benen, lijkt het bezoek van Olympiakos op geen beter moment te kunnen komen om de titelstrijd nieuw leven in te blazen.

Recordkampioenen vinden elkaar voor het eerst in jaren bovenaan terug
Ligue 1 – zondag 22 februari: 21u00

Na een reeks van twaalf wedstrijden zonder nederlaag had Saint-Etienne midden januari de eerste plaats binnen handbereik, maar na een één op twaalf is die hoop alweer vervlogen. De renaissance van de traditieclub is een godsgeschenk voor het Franse voetbal, dat in vergelijking met andere grote Europese competities grotendeels gespeend is van epische verhalen en aanslepende rivaliteiten. Het beste bewijs daarvan is dat Saint-Etienne en tegenstander van zondag, Olympique Marseille, de enige twee ploegen zijn die tien keer de titel behaalden en dus een ster in het logo mogen dragen.

De laatste titel van Saint-Etienne dateert echter al van begin jaren '80, en de oorsprong van de rivaliteit met Marseille dateert van het decennium daarvoor. Toen speelden beide ploegen jaar na jaar om de titel. Sindsdien daalden Les Verts echter enkele keren af naar het tweede niveau, en pas met de winst van de Coupe de la Ligue twee jaar terug werd het blazoen opnieuw enigszins opgepoetst. Marseille wist in die periode ook zijn tiende titel te behalen en zelfs de Champions League te winnen, en snoepte Saint-Etienne daardoor de titel van meest succesvolle club in Frankrijk af. De Franse classico, of wat daar van overblijft, of wat daar moet voor doorgaan.

Jubileum in Rio: Na carnaval, de 350e Gigantenstrijd
Carioca 1 – zondag 22 februari: 22u30

De duels die ooit 100.000 toeschouwers lokten, zijn op de spreekwoordelijke hand te tellen. Dat denkt u toch, want Fluminense en Vasco da Gama kregen het maar liefst elf keer voor elkaar. Op 27 mei 1984 waren maar liefst 128.781 mensen getuige van een erbarmelijke 0-0 tussen de twee rivalen uit Rio de Janeiro. Zondagavond kruisen ze voor de, u leest het goed, 350e keer de degens. 349 duels, waarvan ruim 220 in het legendarische Maracana. Veel grootser dan de Classico dos Gigantes wordt het niet.

In juli 2013 scoorde Carlinhos voor Fluminense in een 1-3-nederlaag de duizendste goal in de derby, maar sinds de terugkeer van Vasco is het vooral Bacalhau, De Kabeljauw, die aan het feest is. De laatste overwinning van Tricolor dateert al van 2012. Hoewel de toeschouwers niet meer in de aantallen van weleer komen opdagen, is elke derby in Rio er een die het bekijken waard is. Zeker eentje die met carnaval wordt gespeeld.

FC Porto na zeven jaar nog eens op bezoek bij wraakzuchtige buren
Primeira Liga – maandag 23 februari: 21u00

Maandag wordt het weekend van de verloren gewaande derby’s afgesloten in Porto. Net als Excelsior is Boavista nooit de evenknie geworden van zijn grote broer. De Panters, vooral gekend voor hun schaakbordgewijs geruite truitjes, leverden de afgelopen jaren meer strijd in de rechtbank dan op het voetbalveld. Toch betekende hun titel in 2001 een zeldzame overwinning van 'de kleintjes' op de grote drie. Enkel Belenenses deed het Boavista voor.

Na een omkoopschandaal werd Boavista in 2008 teruggezet naar tweede klasse. Een jaar later zakte het door naar derde klasse. Daar bleef het tot vorig seizoen, toen de rechtbank plots besliste om de ploeg terug te zetten naar de hoogste divisie. Omdat FC Porto, dat ook schuldig bevonden werd aan omkoping, zijn plaats aan de Portugese top en Europese subtop probleemloos kon behouden, is het Boavista dit seizoen menens. Het snoepte Porto thuis al twee van zijn veertien verloren punten af en wil thuis, in het tussen vijfsterrenhotels verborgen Estadio do Bessa, niets liever dan de titelambities van de Draken hypothekeren.