Afwezigheid van Refaelov weegt bij Club zwaarder door dan gemis Vazquez
De Israëliër is - puur cijfermatig - belangrijker voor blauw-zwart

Afwezigheid van Refaelov weegt bij Club zwaarder door dan gemis Vazquez

17-02-2015 09:57

Club Brugge liet afgelopen weekend voor de tweede opeenvolgende week punten liggen in de Belgische competitie. Achteraf wees zowat elke analist daarvoor naar de afwezigheid van Victor Vazquez. Maar wat blijkt nu? Lior Refaelov wordt bij blauw-zwart nog harder gemist dan de Spanjaard. Dat becijferde Het Nieuwsblad.

Refaelov speelde tot dusver zeventien competitiewedstrijden voor Club. Daarin scoorde hij zes keer en deelde hij twaalf assists uit. Met de Israëliër op het veld haalde Club 41 punten op een totaal van 51, goed voor een percentage van liefst 80 procent. Zonder Refaelov haalt Club amper elf op 27 ofte 41 procent.

De cijfers van Vazquez zijn beduidend minder. Met de Catalaan scoorde blauw-zwart 40 op 60, goed voor 67 procent. Zonder het jeugdproduct van FC Barcelona haalde Club twaalf op achttien, eveneens goed voor 67 procent.

Franky Van der Elst, jarenlang speler van Club Brugge en tegenwoordig actief als trainer van tweedeklasser Roeselare, is niet verrast door deze statistieken. "Vorig seizoen vond ik Refaelov al verbeterd, maar nu heeft hij nog meer diepte in zijn spel. Hij beweegt meer zonder bal en komt vaker in de zestien. Hij oogt ook fitter dan vroeger", aldus Fox.

Tegen Lokeren posteerde Michel Preud'homme José Izquierdo achter de spitsen, maar dat vond Van der Elst een minder geslaagde keuze. "Hij had moeite met die positie. Al had heel Brugge het voor de rust moeilijk. Toen Refaelov na de rust Izquierdo kwam vervangen, liet hij het elftal beter draaien. Maar als het erop aankomt, plaats ik Vazquez nog altij voor Refaelov."