Grenzeloos: Sprookjes over de Zeven Belgen, Ierse dwergen en de slapende Reus

Grenzeloos: Sprookjes over de Zeven Belgen, Ierse dwergen en de slapende Reus

13-02-2015 14:00

Bij VoetbalPrimeur.be staren we ons niet blind op de Jupiler Pro League. Elke vrijdag steken wij de grenzen over om uw voetbalweekend te plannen en pikken we er de meest intrigerende internationale affiches uit. DIt weekend kijken we wie nog allemaal kans maakt op de FA Cup, waarom de Rangers alweer in Grenzeloos verschijnen en of er nog Israëliërs zijn die niet in België hebben gespeeld.

Gele Muur en contractverlenging Reus schudden slapende reus wakker
Bundesliga – vrijdag 13 februari: 20u30

In Duitsland lijkt de competitie na twintig wedstrijden al in een definitieve plooi te liggen. Bayern wordt kampioen, Wolfsburg tweede. De nummers drie tot en met zes verdelen onderling de resterende Europese tickets en al de rest, slechts acht punten scheiden de nummer zeven van nummer achttien, probeert om niet bij de laatste drie te eindigen.

Opvallend genoeg hoort Borussia Dortmund tot die laatste groep. Meer nog, de fiere kampioen van 2012 en Champions League-finalist van 2013 staat op een degradatieplaats. Het ongeloof over de lage klassering veranderde de voorbije maanden in onrust en angst. Succestrainer Jürgen Klopp bood zijn ontslag aan, maar dat werd geweigerd. Na een nieuwe thuisnederlaag twee weken geleden tegen revelatie Augsburg, de vierde al in negen wedstrijden, keerde ook de befaamde Gelbe Wand zich voor het eerst tegen zijn helden.

Misschien is dat wel de wake up call geweest die Dortmund nodig had, want vorige week werd bij mede-degradatiekandidaat Freiburg met 0-3 gewonnen. Dinsdag raakte ook bekend dat de laatste ster van de ploeg, Marco Reus, ondanks een aanbieding van Real Madrid heeft bijgetekend. Een nieuwe driepunter vrijdagavond tegen Mainz, met Nicolas Castillo op de bank, lijkt cruciaal om de opwaartse spiraal gaande te houden. De resterende wedstrijden van Dortmund in februari zijn namelijk uitmatchen tegen Stuttgart in de competitie, Juventus in de Champions League, en de Kohlenpott-derby in eigen huis tegen Schalke.

Erg, erger, ergst: Ibrox belegerd door Ieren uit Edinburgh
Championship – vrijdag 13 februari: 20u45

Enkele weken geleden passeerde de vernieuwde Old Firm in deze rubriek de revue. Ook in Edinburgh vechten een club met katholieke en protestantse roots al jaar en dag een verbeten strijd uit. Dit seizoen spelen Hibernian en Heart of Midlothian samen met Rangers in tweede klasse, en bij gebrek aan wedstrijden tegen Celtic focussen die van Rangers zich graag op de hoofdstedelijke tegenhanger. Ook Hibernian werd, 140 jaar geleden, namelijk opgericht door Ierse katholieke immigranten.

Van een echte rivaliteit is nooit sprake geweest, maar dit seizoen vechten de katholieken uit Edinburgh en de protestanten uit Glasgow naar alle waarschijnlijkheid onder elkaar uit wie promoveert. De pech voor Rangers, die in het verleden amper een kind hadden aan Hibernian: de eerste twee confrontaties ging het met zware 1-3 en 4-0-cijfers de boot in. Bovendien verloor het onlangs naast de halve finale van de League Cup tegen Celtic ook in de nationale beker, tegen reeksgenoot Raith Rovers.

Hibernian is nog steeds op achtervolgen aangewezen na een dramatische seizoenstart. Sinds eind september verloor het echter maar een van zijn laatste 21 wedstrijden meer. Naast de zes op zes tegen Rangers (in de Schotse tweede divisie spelen alle ploegen vier keer tegen elkaar, nvdr.) hield het ook de ongenaakbare leider en stadsrivaal Hearts al twee keer in bedwang. Hoewel de Rangers nog drie wedstrijden minder gespeeld hebben, kunnen de Hibs bij een nieuwe stuntzege tijdelijk de tweede plaats overnemen.

Een ding is zeker, 12-0 wordt het niet
Bundesliga – zaterdag 14 februari: 15u30

Epischer (en verdachter) dan de titelstrijd tussen de Rijn-rivalen FC Keulen en Borussia Mönchengladbach (BMG) in 1978 wordt het niet. Voor de laatste speeldag stonden beide ploegen gelijk op punten, maar het doelsaldo was +10 in het voordeel van Keulen. Winst leek dus voldoende tegen Sankt Pauli, maar dat was zonder Gladbach gerekend. Zij namen het op tegen Borussia Dortmund, dat nog maar twee seizoenen op het hoogste niveau speelde en zich enkele wedstrijden eerder gehandhaafd had. Trainer Otto Rehhagel zette zijn reservedoelman in doel, maar die had net te horen gekregen dat zijn contract niet verlengd zou worden. Het resultaat: 12-0 en een waterkans op de titel.

In Hamburg stond het 0-2 voor Keulen halverwege. Gelukkig voor de ploeg werd het stadion op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen bij de concurrent. Bij Sankt Pauli konden ze het verdachte scoreverloop niet echt smaken, en zij schaarden zich achter de tegenstander van die dag. Keulen haalde dankzij 0-5-cijfers zijn derde en tot nu toe laatste titel. Sankt Pauli en Keulen zijn tot op vandaag bevriende ploegen en supportersgroepen door die legendarische namiddag.

Zo spannend wordt het zaterdag niet. BMG nestelde zich dankzij de tweede beste verdediging na die van Bayern comfortabel de subtop, terwijl Keulen vijf punten boven de degradatiestreep bivakkeert. Een tactisch steekspel op het veld en heel wat animositeit ernaast kunnen desalniettemin voor een mooie derby zorgen, en dat op minder dan 60 kilometer van de Belgische grens.

Topvoetbal in het Midden-Oosten: tel de 'Belgen'
Ligat ha'Al – maandag 16 februari: 19u55

Weinig krakers dit weekend, maar in Israël maken ze zich op voor de absolute topper. Maccabi Tel Aviv heeft de afgelopen vijf wedstrijden een achterstand van vier punten op Hapoel Ironi Kiryat Shmona omgebogen in een voorsprong van twee punten. Met nog vijf speeldagen voor de boeg kan het zijn laatste belager voor een derde opeenvolgende titel maandag in eigen huis het nekschot geven.

Kiryat Shmona promoveerde pas vijf jaar geleden naar eerste klasse, maar daarin voetbalde het al heel wat bij elkaar. Een kampioenschap in 2012, twee jaar na de promotie, de Toto Cup of ligabeker in 2011 en 2012, en de nationale beker vorig jaar. In de Champions League moest het na zijn kampioenschap pas de duimen leggen voor BATE Borisov in de play-off. In de Europa League werd het vervolgens troosteloos laatste in een zware groep met Olympique Lyon, Athletic Bilbao en Sparta Praag.

In de topper lopen maandag ook een indrukwekkend aantal spelers met een Belgisch verleden rond. Kennen wij nog: Yoav David Ziv (ex-Lokeren), Gil Vermouth (ex-Gent en vorige maand de sappige overstap gemaakt van rivaal Hapoel), Barak Itzhaki (ex-Genk) en Barak Badash (ex-Waasland-Beveren) bij Tel Aviv, Tamir Kahlon (ex-Charleroi) en Rodgers Kola (ex-Gent en Zambiaan) bij Kiryat Shmona. Beide ploegen kruisen komende maand nog twee keer de degens in de kwartfinale van de Israëlische beker.

Een beker, nog zeven Belgen
FA Cup – zaterdag 14 tot maandag 16 februari

Geen enkele topaffiche in de Engelse FA Cup, dus kijken we bij wijze van uitzondering naar de Belgen die nog kans maken op de beker. Heel veel zijn er dat niet meer na de verrassende uitschakeling van Manchester City, Chelsea en Tottenham in de vorige ronde.

West Bromwich Albion haalde met Sébastien Pocognoli 17 op 45, dat is acht procent beter dan de 9 op 30 zonder hem. Toch heeft de verdediger sinds de bekerwedstrijd tegen het bescheiden Gateshead op drie januari geen minuut meer gevoetbald. Zijn club neemt het thuis op tegen West Ham.

Simon Mignolet is helemaal terug bij Liverpool. De League Cup-finale moest hij nog aan Chelsea laten, maar de doelman hoeft zijn dromen over Wembley nog niet op te bergen. Na een late overwinning bij Bolton zijn enkel Arsenal en Manchester United nog de enige grote obstakels die tussen Mignolet en een trofee staan. Crystal Palace moet uit, of thuis na een replay, een haalbare horde zijn.

Christian Benteke en Ritchie De Laet kijken elkaar misschien zondagmiddag in de ogen. Enkele weken geleden leek dat nog niet zo vanzelfsprekend. De spits van de Rode Duivels kampt met een vormcrisis, maar zonder hem lukt het Aston Villa ook niet om te scoren. Nu trainer Paul Lambert de zak heeft gekregen, is het weinig waarschijnlijk dat interimcoach Scott Marschall Benteke op de bank durft laten.

Ritchie De Laet is op zijn beurt uit de gratie gevallen bij Leicester City, maar mocht na een maand zonder competitievoetbal twee weken geleden toch starten tegen Manchester United. Is nog steeds niet zeker van een basisplaats, maar het speelt in zijn voordeel dat hij in de mooie bekeroverwinningen tegen Newcastle en Tottenham twee keer op het veld stond.

Voor Jelle Vossen wordt zijn trip naar de Emirates een tweede opeenvolgende topaffiche in de beker. Vorige maand deelde hij mee in de vreugde na een 0-2 overwinning bij Manchester City. De spits kan ondertussen rekenen op het vertrouwen van trainer Aitor Karanka, maar een gewaarschuwd Arsenal is er twee waard.

Voorspellen wat Louis van Gaal zal doen, daar beginnen we niet aan. Dus we houden ons bij de feiten. Die zijn dat Marouane Fellaini in de vorige ronde tegen Cambridge twee keer mocht starten en daar, net als in zijn laatste competitiewedstrijd tegen West Ham, een positieve impact had op de wedstrijd.

Drie opeenvolgende basisplaatsen in de competitie, dat is meer dan Adnan Januzaj na een onzekere transfermaand durfde hopen. Het rendement laat nog te wensen over, maar van Gaal geeft hem alvast de kansen waarmee hij de Albanese Belg in januari mee overtuigde om te blijven. Aan hem om ze te grijpen.