Anderlecht-fenomeen stopt met voetballen en gaat toch nog naar de woestijn
Zweed doet het niet voor het geld

Anderlecht-fenomeen stopt met voetballen en gaat toch nog naar de woestijn

11-02-2015 17:37

Christian Wilhelmsson hangt zijn schoenen aan de haak. De Zweedse international die zijn succesvolste periode bij Anderlecht doorbracht, vindt het op zijn 35e welletjes geweest, zo meldt het Zweedse 'Fotbollskanalen'.

Wedstrijden in Engeland, Spanje, Frankrijk en Italië, titels in België en Amerika, en onder meer een EK en WK voor Zweden, ziedaar de carrière van de vleugelspeler in een notendop.

Wilhelmsson, 'Chippen' voor de vrienden, begon op zeventienjarige leeftijd in eigen land bij Mjällby AIF. Van 2003 tot 2006 speelde hij bij Anderlecht, zijn eerste ploeg buiten Noord-Europa en zijn grote doorbraak. Drie seizoenen was hij er titularis, alvorens een transfer te versieren naar Nantes.

Bij de Fransen werd hij na een half seizoen al uitgeleend, aan AS Roma. Het volgende jaar waren Bolton en Deportivo La Coruna. In twee seizoenen speelde 'Chippen' dus in vier van de vijf grote Europese competities, een unicum. Na die rollercoaster vond Wilhelmsson een nieuw thuis in het Midden-Oosten bij Al-Hilal en Al-Ahli, om uiteindelijk af te sluiten bij de LA Galaxy.

Celtic

Gevraagd naar zijn favoriete ervaring, vertelt Wilhelmsson dat er heel wat zijn. "Met AS Roma wonnen we meteen in de Champions League van Manchester United, en met Deportivo versloeg ik in mijn eerste maand Real én Barcelona." Toch steekt er eentje bovenuit. "We speelden met Anderlecht in de Champions League een fantastische wedstrijd tegen Celtic. 'Henke' (Larsson, nvdr.), Mjällby en Hedman speelden toen allemaal bij hen en wij waren met een man minder, maar toch wonnen we. Dat was een geweldige ervaring."

Een aanslepende teenblessure doet 'Chippen' nu beslissen om per direct te stoppen. Volgens verschillende media tekende hij deze zomer nog bij oude liefde Mjällby, maar spelen kon niet meer. En na het voetbal? "Ik weet niet wat mijn plaats exact is, maar ik zal vooral contacten mediëren tussen spelers en clubs in het Midden-Oosten. Ik heb goed contact met de voorzitter van Al-Hilal om die mogelijkheid na te streven."