Ivoorkust staat op uit de dood en wint Afrika Cup na bizarre penaltyreeks

Ivoorkust staat op uit de dood en wint Afrika Cup na bizarre penaltyreeks

Gepubliceerd: zondag 8 februari 2015 om 22:59zo 08-02-2015 om 22:59

Ivoorkust heeft zondag de Afrika Cup gewonnen. De ploeg van de Franse bondscoach Hervé Renard versloeg in de finale Ghana. Daar moesten strafschoppen aan te pas komen, nadat er in de reguliere speeltijd en de verlenging niet werd gescoord. Die reeks won Ivoorkust met 9-8.

De 40.000 toeschouwers in het Estadio de Bata werden nauwelijks verwend door de finalisten. Alleen de Ghanees Christian Atsu deed in de eerste helft van zich spreken. De oud-speler van Vitesse was wel constant dreigend, maar veel verder de een schot op de paal kwam ook hij niet. Zijn collega André Ayew raakte het aluminium ook nog een keer. Daarmee waren alle kansen in de reguliere speeltijd wel benoemd. Atsu's voormalige Arnhemse ploeggenoot Wilfried Bony werd bij Ivoorkust ook niet gevaarlijk.

Beide teams deden vooral van zich spreken met harde overtredingen. Serey Die was namens Ivoorkust de eerste die zich misdroeg, toen hij Mubarak Wakaso in de edele delen schopte. Scheidsrechter Bakary Gassama deed het af met geel. De arbiter uit Gambia, op het WK in Brazilië actief bij Nederland tegen Chili (2-0), hield even later de kaarten zelfs op zak toen Eric Bailly en Harrison Afful elkaar een kopstoot gaven.

Dat het duel in 0-0 eindigde was meer logisch dan verrassend. Ook in de verlenging werd er niet gescoord. Renard probeerde nog wel wat te forceren met de inbreng van oud-Feyenoorder Salomon Kalou, maar dat deed hij pas in de 116e minuut. Het leek dan ook meer op een ingreep met het oog op de naderende strafschoppenreeks.

Ivoorkust startte de serie slecht. Bony en Junior Tallo, die nota bene ingebracht was voor de penalty's, misten. Ghana kwam daardoor in een zetel, maar Afriyie Acquah en Frank Acheampong faalden eveneens. Wilfried Kanon van ADO Den Haag en Kalou schoten wel raak voor Ivoorkust.

De beslissing viel pas toen de keepers aan de beurt waren. Razak Brimah ging gelijk de mist in. Boubacar Barry schoot vervolgens wel raak en bezorgde zijn land daarmee de eerste toernooiwinst sinds 1992. Destijds won Ivoorkust ook van Ghana en ook toen moesten er veel strafschoppen aan te pas komen: 11-10.

 

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws