Tweede G5-voorzitter komt met gesloten competitiehervorming aandraven
24 profclubs blijft het uitgangspunt

Tweede G5-voorzitter komt met gesloten competitiehervorming aandraven

04-02-2015 12:30

In navolging van Roland Duchâtelet heeft ook AA Gent-voorzitter Ivan De Witte zijn plannen uit de doeken gedaan voor een competitiehervorming. Ook hij ziet wel heil in een beperking van het aantal professionele clubs tot 24.

"In mijn plan voorzie ik ruimte voor 24 profclubs, 14 in de Jupiler Pro League en 10 in tweede klasse. Ik geloof dat 24 een goed een leefbaar getal is", zo legt De Witte uit aan Sudpresse. "Elke club zou dan ook een pak minder wedstrijden moeten spelen. Sommige ploegen spelen nu tot wel 42 wedstrijden per seizoen."

"Idealiter zakt de laatste in de stand en spelen plaatsen 12 en 13 de eindronde met de hoogvliegers uit tweede klasse. Dan zit je echter met een Play Off I van vijf ploegen waarbij elke speeldag een ploeg aan de zijlijn moet toekijken. Daarom stel ik voor dat we de twee laatste ploegen direct naar de eindronde sturen, maar de details kunnen nog besproken worden. De basis staat er alvast. Ik denk dat deze formule een vooruitgang zou zijn voor het Belgische voetbal."

In tegenstelling tot Duchâtelet wil De Witte, die ook een van de drijvende krachten achter de huidige formule was, de druk van de ketel houden door te mikken op het seizoen 2016-2017. Ook zijn voorstel moet dan echter voor zestien maart de goedkeuring hebben van dertien van de zestien eersteklassers.