Ryan en Troisi gewaarschuwd: eerste finalist slikte nog geen enkel doelpunt
Australië moet doen waar het in de groepsfase niet in slaagde

26-01-2015 12:14

Zuid-Korea heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de Asian Cup. De ploeg die in de groepsfase al wist te winnen van gastland en topfavoriet Australië ontdeed zich zonder veel moeite van toernooirevelatie Irak.

Irak vocht in zijn kwartfinale tegen aartsrivaal Iran een veeleisende burenruzie uit, en leek daar tegen Zuid-Korea nog niet van hersteld. De Koreanen eisten de bal en de kansen op, en na twintig minuten kon Lee Jung-hyub de 1-0 vrij binnen koppen. In een uitgeregend Sydney was het moeilijk voetballen, maar een volley van Kim Young-gwon brak kort na rust de weerstand van de Irakezen definitief: 2-0.

Zuid-Korea had in zijn kwartfinale tegen Oezbekistan zelf verlengingen nodig (2-0), maar lijkt verder op automatische piloot door het toernooi te razen. De Duitse bondscoach Uli Stielike, in een ver verleden nog drie seizoenen speler van Real Madrid, leerde Zuid-Korea teruggrijpen naar de beginselen waarmee ze in 2002 vriend, vijand en onder meer Spanje en Italië verrasten op het WK, en dat is verdedigen. Het slikte in vijf wedstrijden nog geen enkel doelpunt, en bevindt zich na drie keer 1-0 en twee keer 2-0 in zijn eerste Asian Cup-finale sinds 1988.

Dinsdagochtend tien uur Belgische tijd nemen Mathew Ryan, James Troisi en co. het tegen de Verenigde Arabische Emiraten op in de andere halve finale. Australië scoorde al tien keer en speelt frivoler dan zijn mogelijke tegenstander in de finale, maar moest in de groepsfase dus wel de overwinning en groepswinst aan Zuid-Korea laten.