De Tien: miskopen van FC Barcelona

De Tien: miskopen van FC Barcelona

02-01-2015 10:10
4

Als je denkt aan FC Barcelona, dan denk je aan namen als Lionel Messi, Xavi, Andrés Iniesta, maar ook aan Johan Cruijff en Ronald Koeman. Door de jaren heen hebben vele topspelers hun kunsten mogen vertonen bij Barça. Toch zijn er ook voetballers die geen potten konden breken in Camp Nou. Vandaag een overzicht van tien topspelers die het niet haalden bij FC Barcelona. Eén troost: de komende twee transferperiodes mag Barcelona überhaupt geen aankopen doen!

Ibrahim Afellay (Olympiakos)
Alhoewel Ibrahim Afellay (28) in zijn tijd bij PSV de ene na de andere mooie actie liet zien, was zijn periode bij FC Barcelona een stuk minder gelukkig. Afellay werd veelal geplaagd door blessures en kwam mede daardoor in twee seizoenen maar 33 wedstrijden in actie. De Nederlander werd eerst verhuurd aan Schalke 04 en speelt nu op huurbasis voor Olympiakos.   

Alex Song (West Ham United)
Met Andrés Iniesta, Xavi en Sergio Busquets voor hem in de pikorde, was het voor Alex Song (27) maar moeilijk vertoeven in de selectie van FC Barcelona. De bij Arsenal belangrijke speler moest het bij Barça veelal doen met invalbeurten en speelt nu op huurbasis bij West Ham United. Het zou zomaar kunnen dat de Engelse club Song binnenkort definitief gaat overnemen.

Henrique Adriano (SCC Napoli)
Overgekomen van het Braziliaanse Palmeiras in 2008 speelde Henrique in vier seizoenen geen enkele officiële wedstrijd voor Barcelona. Direct na zijn overstap naar Camp Nou werd de Braziliaan verhuurd aan Bayer Leverkussen waar hij beter uit de voeten kwam. Bij Barcelona zagen ze het echter niet zitten in de verdediger en werd hij achtereenvolgens verhuurd aan Racing Santander en zijn oude club Palmeiras. In 2014 maakte Henrique de overstap naar Napoli.

Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain)
Het is een apart verhaal, het huwelijk tussen Zlatan Ibrahimovic (33) en FC Barcelona. Ibrahimovic lag veelal overhoop met het bestuur en de toenmalige trainer Pep Guardiola en kon ook moeilijk opschieten met sommige medespelers. De boomlange Zweed speelde 45 wedstrijden voor de Catalanen waarin hij 21 keer wist te scoren. Voor het geld dat Barcelona uitgaf, 46 miljoen euro plus de ruil voor Samuel Eto'o, was dat echter te weinig. Ibrahimovic speelde slechts één seizoen voor Barça.

Eidur Gudjohnsen (Bolton Wanderers)
Eidur Gudjohnsen (36) was niet eens de slechtste aankoop van FC Barcelona, maar ook zeker niet de beste. De IJslander beleefde een geweldige periode bij Chelsea en won onder meer twee keer de Premier League. Bij FC Barcelona, dat hem overnam voor twaalf miljoen euro, had Gudjohnsen echter een matig eerste seizoen en moest hij door blessures zijn plaats afstaan aan Thierry Henry en Bojan Krkic. De rol van bankzitter is wat restte voor de IJslander. 

Juan Román Riquelme (Argentinos Juniors)
Juan Román Riquelme (36) zal met weinig plezier terugdenken aan zijn periode bij Barcelona. De Argentijn kwam in 2002 over van Boca Juniors en kreeg te maken met de harde hand van Louis van Gaal. Van Gaal was al niet blij met de transfer, noemde Riquelme een 'politieke aankoop', en liet hem amper spelen. De Argentijn raakte uit vorm en verkaste algauw naar Villarreal. Onvoorstelbaar voor zo'n grote naam als Riquelme.

Alexander Hleb (Torku Konyaspor)
Normaal gesproken zullen spelers niet snel toegeven dat het verkassen naar Barcelona een misstap is geweest, maar voor Alexander Hleb (33) was dat wel het geval. Hleb beschouwde zijn overstap van Arsenal naar Camp Nou als 'de grootste misstap in zijn carriëre'. De Wit-Rus speelde één vol seizoen voor de Catalanen waarin hij geen potten kon breken. Hleb werd daarna verhuurd aan Stuttgart, Birmingham City en VfL Wolfsburg.  

Giovani Dos Santos (Villareal)
Giovani Dos Santos (25) werd bij 'Barcelona B' gezien als een groot talent en dus hadden de fans grote verwachtingen toen de Mexicaan eenmaal zijn debuut mocht maken in het eerste elftal. Helaas liep het niet als gepland voor Dos Santos. De jonge aanvaller kwam 37 wedstrijden in actie voor Barcelona waarin hij vier keer het net wist te vinden. Na zijn eerste jaar bij Barcelona werd Dos Santos voor zes miljoen euro doorverkocht aan Tottenham Hotspur. Momenteel komt de Mexicaan uit voor het Spaanse Villarreal.

Dmytro Chygrynskiy (FC Shakhtar Donetsk)
Na zijn succesvolle periode bij Shakhtar Donetsk en het Oekraïense nationale elftal stonden vele Europese topclubs in de rij voor Dmytro Chygrynskiy (28). De verdediger verruilde uiteindelijk in 2009 Shakhtar voor Barcelona voor een bedrag van 25 miljoen euro. Het liep echter volledig mis met Chygrynskiy, daar hij in totaal maar veertien wedstrijden speelde voor de Catalanen en niet al te populair was bij Pep Guardiola. Na één seizoen keerde de Oekraïner alweer terug bij Shakhtar.

Keirrison (Coritiba Foot Ball Club)
Keirrison (26) is mogelijk de slechtste aankoop die Barcelona ooit heeft gedaan. In 2009 kwam de Braziliaan voor veertien miljoen euro over van Palmeiras en in al die jaren speelde hij geen enkele wedstrijd voor Barça. Keirrison werd eerst verhuurd aan Benfica, waar hij slechts zeven wedstrijden speelde, en speelde toen op huurbasis bij Fiorentina, Santos, Cruzeiro en Coritiba. De laatstgenoemde club nam Keirrison in 2014 transfervrij over.