Grenzeloos: Eilandenoorlogen, burenruzies en een onverwachte Duitse topper

Grenzeloos: Eilandenoorlogen, burenruzies en een onverwachte Duitse topper

28-11-2014 14:00

Bij VoetbalPrimeur staren we ons niet blind op de Jupiler Pro League en de Belgen in het buitenland. Elke vrijdag steken wij de grenzen over om uw voetbalweekend te plannen en pikken we er de meest intrigerende internationale affiches uit.

Eeuwenoude stedenstrijd wordt wellicht weer rond het plein uitgevochten (Nederland, zondag om 12u30)

Door de regen in Portugal wordt de topper van de veertiende speeldag in Nederland tussen PSV en Feyenoord dinsdag pas afgewerkt. Het gevolg daarvan is dat zondag echt alle ogen gericht zullen zijn op Den Haag, alwaar het plaatselijke ADO het grote Ajax ontvangt. De vete tussen beide supportersgroepen is vooral geografisch gefundeerd. Den Haag en Amsterdam zijn twee historische steden in Nederland en hoewel de palmaressen van beide ploegen mijlenver uit elkaar liggen, is het toch de niet-topploeg waar de Ajacieden het meeste haat jegens koesteren.

Tussen 2006 en 2011 gold er een wederzijds verbod voor uitsupporters in het stadion tijdens wedstrijden tussen ADO en Ajax. In 2005 zouden ADO-fans het Amsterdams supportershome in brand gestoken hebben, terwijl een jaar later een Haagse supporter werd neergestoken door enkele Ajax-diehards. Ook dit seizoen bivakkeren beide ploegen opnieuw in verschillende extremen van het klassement. Ajax kan bij winst de leidersplaats van PSV even overnemen. ADO staat op zijn beurt slechts drie punten boven de rode streep en kan elk punt gebruiken. Al staat de wedstrijd vooral voor hen op zich.

Oorlog aan de poorten van Europa (Cyprus, zondag om 15u00)

In Cyprus is voetbal meer dan "de belangrijkste bijzaak ter wereld". De poort tussen Europa en Azië, het kop-of-muntstuk tussen Griekenland en Turkije laat geen enkele publieke gelegenheid onbenut om er een politieke lading aan te geven. Zo ook de hoofdstedelijke derby tussen APOEL en Omonia Nicosia. Net als in Milaan lag ideologische onenigheid aan de basis van de afsplitsing van een deel van de club. In 1948 verlieten de linksgezinde Nicosianen APOEL om Omonia op te richten. Jarenlang verliep de derby in gemoedelijke omstandigheden. Dat wil zeggen met de nodige thrash talk en af en toe een kaartenfestival.

Maar sinds het begin van de eenentwintigste eeuw is de sfeer aanzienlijk verbitterd. In 2008 culmineerde het geweld tussen beide supportersclans in een levensbedreigend ongeluk, waarbij een APOEL-fan een oog verloor. In een daaropvolgende derby revancheerden die van APOEL zich door een Omonia-supporter uit de tribunes naar beneden te gooien. Sportief gezien staat APOEL er het beste voor. Na tien speeldagen is het nog steeds ongeslagen, maar raakte de laatste twee wedstrijden niet verder dan 0-0. Omonia volgt al op acht punten, al zal het voetbal hoogstwaarschijnlijk op de tweede plaats komen.

Belgisch getinte vrijbuiters strijden om de tweede plaats (Duitsland, zondag om 15u30)

De ploegen van Kevin De Bruyne en Thorgan Hazard kijken elkaar zondag in de ogen voor een best of the rest duel. Beiden boekten de afgelopen jaren structureel vooruitgang en willen dit seizoen de volgende stap zetten: kwalificatie voor de Champions League. Sinds 2011 mag Duitsland vier ploegen afvaardigen voor het kampioenenbal, maar dit seizoen geven deelnemers Schalke 04 en Borussia Dortmund in eigen land niet thuis.Het is nog vroeg dag in de Duitse competitie, maar de nummer vijf en zes van vorig seizoen zullen zich zeker geroepen voelen om die dure, maar lucratieve plaatsjes op te eisen.

Bij Mönchengladbach is er in de competitie nog geen plaats voor Hazard, al kan daar zondag verandering in komen door de schorsing van spelmaker Granit Xhaka. Voor de 36-jarige kapitein Filip Daems is al heel het seizoen geen plaatsje meer. Bij Wolfsburg zijn ze sinds de interlandbreak van hun wolk getuimeld. Na een reeks van negen overwinningen en een gelijkspel in alle competities moest het zowel tegen Schalke (3-2) en thuis tegen het Everton van Romelu Lukaku en Kevin Mirallas (0-2) het onderspit delven. Assistkoning De Bruyne is ongetwijfeld van de partij. Junior Malanda lijkt opnieuw op de bank te moeten starten ten voordele van Josuha Guilavogui.

Ierse ontvoogdingsstrijd beperkt zich in Schotland niet tot Glasgow (Schotland, zondag om 16u15)

Het was nooit moeilijk om in Schotland rivaliteiten te onderhouden. Tot de Glasgow Rangers in 2012 plots drie klassen lager dan Celtic moest voetballen na een stemming van alle professionele Schotse voetbalploegen. The Old Firm is de meest betwiste derby in Europa, en na twee rechtstreekse promoties en een huidige tweede plaats in de tweede klasse lijken de protestanten snel hun katholieke aartsrivaal opnieuw te mogen ontmoeten.

In afwachting daarvan focuste Celtic zich maar op de tweede meest gehate ploeg. Ook in Edinburgh heerst er namelijk een tweestrijd tussen het katholieke Hibernian en het protestantse, Engels gezinde Hearts. In 2011 werd de politieke schaduw die over het Schotse voetbal heerst pijnlijk duidelijk toen een Hearts-fan de Noord-Ierse en katholieke trainer van Celtic Neil Lennon aanviel tijdens een wedstrijd tussen beide ploegen. Ook Hearts vertoeft momenteel in tweede klasse, waar het wel autoritair aan kop gaat. Een van beide leiders gaat er zondag al uit als de twee elkaar treffen in de eerste ronde van de beker.

Goliath op zoek naar 25e opeenvolgende thuiszege tegen David (Italië, zondag om 18u00)

Het is al lang geleden dat een derby Torino nog eens als gelegen kwam, maar de eerste van dit seizoen kon moeilijk slechter vallen. Drie nederlagen, twee gelijke spelen en een schamel doelpunt is de eindbalans van een desastreuze novembermaand. Voor Juventus lijkt het business as usual. De Oude Dame lijkt op weg naar alweer een vierde opeenvolgende titel en kan daarbij rekenen op een ijzersterke thuisreputatie. Sinds het begin van het seizoen 2011-2012 speelde de Italiaanse recordkampioen 62 thuiswedstrijden in de Serie A. Maar liefst 51 wedstrijden, waaronder alle 19 van vorig seizoen, werden gewonnen. De laatste thuisnederlaag met inzet dateert van 10 april 2013, toen eindwinnaar Bayern München in de kwartfinale van de Champions League te sterk was. Torino kon voor het laatst winnen bij de buur in 1995.

Juventus heeft veel fellere rivaliteiten lopen met de clubs uit Milaan. Toch is het tijdens de Turijnse derby’s de laatste jaren, misschien door het recente gebrek eraan, vaak hommeles. Toen ze in 2012 voor het eerst in drie jaar nog eens de degens kruisten, werden beide kampen bestraft voor vandalisme. Juventus had een spandoek gemaakt dat spotte met een vliegtuigcrash uit 1949 waarbij de volledige kampioenenploeg van Torino het leven liet. Die van Torino reageerden door het vernielen van zitjes en toiletten. Actie gegarandeerd dus.