Grenzeloos: internationale wedstrijden om naar (uit) te kijken dit weekend

Grenzeloos: internationale wedstrijden om naar (uit) te kijken dit weekend

21-11-2014 13:50

Bij VoetbalPrimeur staren we ons niet blind op de Jupiler Pro League en de Belgen in het buitenland. Elke vrijdag steken wij de grenzen over om uw voetbalweekend te plannen en pikken we er de meest intrigerende internationale affiches uit.

Nu al wedstrijd van de laatste kans voor oude grootmachten (Engeland, zaterdag om 18u30)

In Engeland zijn dit weekend alle ogen gericht op Arsenal – Manchester United. Beide ploegen lieten deze zomer negatieve transfersaldo’s van respectievelijk ruim 85 en 130 miljoen euro optekenen, een signaal dat de traditionele topclubs nog de financiële slagkracht hebben om stadsrivalen Chelsea en Manchester City opnieuw bij te benen. Dat vertaalt zich voorlopig evenwel niet in het klassement. De winnaar kan zaterdag hoogstens de vierde plaats innemen, terwijl de verliezer alweer krantenpagina’s vol kan verwachten over weggesmeten geld en geflopte transfers.

Deze topper wordt gesierd door twee grote verhalen. De overvolle ziekenboeg van Manchester United is er daar een van. Louis van Gaal moet maar liefst twaalf spelers missen. Rode Duivels Adnan Januzaj en Marouane Fellaini beginnen daardoor vrijwel zeker in de basis. Het andere verhaal is de wissel van de wacht voorin. Robin van Persie verliet Arsenal twee jaar geleden om bij Manchester United eindelijk prijzen te pakken. Danny Welbeck is sinds deze zomer de nieuwe aanvalsleider van de Gunners nadat United Angel Di Maria en Radamel Falcao aantrok.

Regionale knokpartij in de degradatiezone (Duitsland, zondag om 15u30)

De Nordderby in Duitsland wordt dezer dagen vooral uitgevochten in het zuiden van het klassement, met de nadruk op vechten. Sinds in 1982 het eerste dodelijke Duitse slachtoffer van voetbalgeweld viel na een laffe actie van Hamburgse hooligans, heeft de wedstrijd een unieke connotatie. De rivaliteit werd in 2009 aangewakkerd, toen Werder Bremen in drie weken tijd alle hoop op een Hamburgse treble de grond in boorde. Tussen eind april en begin mei knikkerde Bremen HSV uit de halve finale in zowel beker als UEFA Cup. Drie dagen later kelderde het ook nog eens de titelambities van de Rothosen met een 2-0 overwinning in de competitie.

Terwijl Bremen de afgelopen vier seizoenen steevast buiten de top acht eindigde, valt aan Hamburg al helemaal geen touw meer vast te knopen. De ploeg van Rafael van der Vaart scoorde dit seizoen in elf wedstrijden nog maar vier doelpunten, maar puurde daar wel een indrukwekkende negen punten uit. Nog opvallender wordt het als je weet dat acht van die negen punten werden behaald na overwinningen tegen Leverkusen en in Dortmund, en gelijke spelen tegen Bayern München en Hoffenheim.

Derby van een gevallen Madonnina (Italië, zondag om 20u45)

De tijd dat de derby van Milaan nog een kwart- of halve finale van de Champions League beslechtte, laat staan een kampioenschap, ligt al een tijdje achter ons. Toch zal iedere speler die er ooit een speelde en iedere supporter die er ooit een meemaakte je zeggen dat het een van de mooiste wedstrijden ter wereld is. Als nummer zeven (Milan) en negen (Inter) spelen de twee ploegen zondag vooral voor het Mariabeeldje bovenop de Milanese dom, maar wel met twee legendes in de dug-out.

Voor Filippo Inzaghi, die voor Atalanta, Juventus en Milan – alle drie rivalen van Inter – acht keer scoorde tegen de Nerazurri, is het zijn eerste derby als trainer. Aan de overzijde zit voor het eerst sinds zes jaar opnieuw Roberto Mancini. Onder de Italiaan groeide Inter tussen 2004 en 2008 opnieuw uit tot de beste ploeg van Italië, al zal hij zich qua derby’s vooral de uitschakeling in de Champions League herinneren.

La (pas si) douce France (Frankrijk, zondag om 21u00)

De deelnemers aan de Franse mini-clasico staan zoals zo vaak niet ver uiteen in het klassement. Olympique Marseille voert de Ligue 1 aan, Girondins de Bordeaux staat vierde op vier punten. De twee ploegen uit Zuid-Frankrijk hebben in dertig jaar een unieke rivaliteit opgebouwd. Beide teams speelden sinds 1984 vijf keer kampioen. Bordeaux won in dat decennium ook twee opeenvolgende bekerfinales tegen Marseille en in 1999 snoepten de Girondins l’OM in minuut 89 van de laatste speeldag de titel af.

Omdat financiële reuzen Paris Saint-Germain en AS Monaco in de afgelopen decennia minder aanwezig waren en Olympique Lyon te dominant was tijdens de jaren ’00, focussen de twee vurige supporterskernen zich bijna als vanzelfsprekend op elkaar. Zondagavond krijgt de ploeg van Michy Batshuayi de kans om de wijnclub op zeven punten te zetten.

Vuurwerk in de hoofdstad (Argentinië, maandag om 01u30)

Voor de nachtbrakers onder u staat er zondagnacht nog een toetje op het programma. In Argentinië loopt het eerste deel van de competitie, het Torneo Inicial, op zijn einde. Drie speeldagen voor het einde maken nog zes ploegen aanspraak op de titel. Het volledig heropgeleefde River Plate, dat drie seizoenen geleden nog in tweede klasse speelde maar vorig seizoen alweer de titel in de wacht sleepte, verdedigt zijn leidersplaats bij Racing Club, dat vorig seizoen maar op het nippertje de degradatie ontliep.

Het verschil tussen de top twee bedraagt welgeteld één punt, terwijl ook de andere stadsrivalen Independiente en Boca Juniors nog als eerste kunnen finishen. Zij nemen het dit weekend eveneens tegen elkaar op. In Argentinië wordt de uiteindelijke landstitel voor alle duidelijkheid in één wedstrijd beslecht: De winnaar van de heenronde neemt het op tegen de winnaar van de terugronde.