Toen Eyanga-Lokilo 1 miljoen euro vroeg heb ik hem buiten gezet
Van Holsbeeck verdedigt proces tegen jeugdspeler

"Toen Eyanga-Lokilo 1 miljoen euro vroeg heb ik hem buiten gezet"

20-11-2014 22:05

Herman Van Holsbeeck heeft zojuist in Terzake duiding gegeven bij het proces dat hij aanspant tegen Jason ­Eyanga-Lokilo, een 16-jarige talent van de club. Walter Van Steenbrugge, advocaat van de familie van het talent, verdedigde zijn cliënt eerder al in Gazet van Antwerpen.

Vier jaar ge­leden tekenden de ouders van Jason ­Eyanga-Lokilo een zogeheten ‘sterkmaking’. Daarmee beloofden ze dat ze op ­Jasons zestiende verjaardag bij Anderlecht een profcontract zouden tekenen. Als ze die belofte niet zouden nakomen, zouden ze Anderlecht een dwangsom van 450.000 euro moeten betalen. Zelf kregen ze op dat moment 75.000 euro. De jeugdspeler weigert nu een profcontract te tekenen bij Anderlecht, waarop de landskampioen de dwangsom van 450.000 euro eist via het gerecht.

"Met kinderen voer je geen handel. Zo’n overeenkomst gaat in tegen elk verdrag over de rechten van het kind. Misschien zoekt ­Anderlecht een manier om jonge talenten langer aan zich te binden, maar dit is toch de verkeerde manier" legde advocaat Walter Van Steenbrugge uit aan Gazet van Antwerpen.

1 miljoen euro

"Wij moeten dergelijke overeenkomsten aanbieden of buitenlandse clubs gaan met onze talenten lopen. Daar mogen ze namelijk wel voor hun 16 jaar een contract tekenen", verdedigde Van Holsbeeck zich vandaag. "Een maand voordat hij zijn contract zou komen tekenen op Anderlecht is de vader van Eyanga-Lokilo, die ook zijn manager is, mij komen bezoeken met de mededeling "Ik teken op Anderlecht op voorwaarde dat ik een tekenpremie van 1 miljoen euro krijg". Ik heb dan getracht hem tot rede te brengen. Op een bepaald moment heb ik hem gewoon buiten het jeugdcomplex gekatapulteerd en hem gezegd dat we elkaar voor de rechtbank zouden zien."