Stel je voor dat Duitsland in Israël speelt en je ziet een vlag met hakenkruizen
Servië geeft Albanezen volledige schuld voor rellen tijdens EK-kwalificatieduel

"Stel je voor dat Duitsland in Israël speelt en je ziet een vlag met hakenkruizen"

15-10-2014 12:05
2

Ivica Dacic, minister van Buitenlandse Zaken van Servië, geeft Albanië alle schuld voor de zware ongeregeldheden die uitbraken tijdens het voetbalduel tussen Servië en Albanië nadat er een drone met een Albanese vlag het stadion in Belgrado binnen was gevlogen. "Het was een pure provocatie'', zegt hij.

"Als iemand uit Servië zoiets in Albanië doet, dan buigt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich daar over", voegde Dacic toe. Ook Goran Milanovic, vicevoorzitter van de Servische voetbalbond, begrijpt de rellen. "Stel je eens voor dat Duitsland in Tel Aviv tegen Israël speelt en daar een vlag met hakenkruizen en een hoofd van Adolf Hitler zichtbaar wordt'', vertelde hij aan journalisten uit zijn land. "Zoiets is bij ons gebeurd.''

Het EK-kwalificatieduel tussen het Servië van bondscoach Dick Advocaat en Albanië werd na 41 minuten bij een gelijke stand (0-0) gestaakt. Woedende supporters van Servië betraden het speelveld en zochten de confrontatie met voetballers van Albanië die tijdens hun vlucht naar de kleedkamer met allerlei voorwerpen werden bekogeld. De Albanezen waren zo geschrokken dat ze niet meer verder durfden te spelen. Servië raakte de laatste jaren vaker in opspraak wegens gewelddadig en racistisch gedrag van een deel van de eigen aanhang.