Belgische talenten hebben het (voorlopig) moeilijk in Europese (top)competities
Zowel Batshuayi, Hazard, Vossen, Bruno, Vadis als Lestienne verkommeren op de bank

Belgische talenten hebben het (voorlopig) moeilijk in Europese (top)competities

01-10-2014 16:14

Afgelopen zomer verruilde een pak Belgische talenten de Jupiler Pro League voor een buitenlands avontuur, waaronder Gouden Schoen Thorgan Hazard en de nummers 2, 4 en 5 in de eindstand Maxime Lestienne, Michy Batshuayi en Jelle Vossen. Stuk voor stuk grote talenten, maar voorlopig komt het er in het seizoensbegin nog niet helemaal uit voor de goudhaantjes. Het Nieuwsblad berekende de speeltijd die ze tot nu al hadden samengeraapt bij hun respectievelijke clubs.

Thorgan Hazard werd na een superseizoen bij Zulte Waregem door zijn club Chelsea aan Borussia Mönchengladbach uitgeleend. Waar hij bij Essevee nog een voet had in 65 procent van alle goals kan hij voorlopig nog maar op 19 procent speeltijd rekenen bij de Duitsers. Hij scoorde wel al twee keer in de Europa League.

Michy Batchuayi speelde in de voorbereiding met Olympique Marseille de pannen van het dak. Toch moet hij tevreden nemen met het invallersstatuut na eerste spits Gignac. Hij speele voorlopig 17 procent van de speeltijd in de Ligue 1 en kon nog niet scoren.

Massimo Bruno maakte al vroeg in de transferperiode de overstap naar Red Bull Salzburg. Met vier doelpunten doet de belofte-international het zeker niet slecht. Maar de 40 procent speeltijd is toch wat pover, zeker in de Oostenrijkse hoogste klasse, die niet als een topcompetitie wordt aangeschreven.

Maxime Lestienne kende een woelige zomer maar stond uiteindelijk in september als Genoa-speler op het veld. Zijn coach ziet hem als perfecte supersub wat resulteerde in amper 27 procent speeltijd. De Italiaanse competitie is wel nog maar vier speeldagen ver.

Zowel Jelle Vossen als Vadis Odjidja trokken naar de Engelse tweede klasse. Vossen kwam in 190 minuten in vijf wedstrijden nog niet tot scoren. Vadis kent ook een moeilijke start bij Norwich City. De titelkandidaat stelde Vadis nog maar 67 minuten in zes matchen op.