Onbegrip in Qatar: 'We gaan één van de beste WK's in de historie organiseren'
"We hebben de wet aangescherpt, het valt niet te accepteren"

Onbegrip in Qatar: 'We gaan één van de beste WK's in de historie organiseren'

26-09-2014 09:47
4

Het WK 2022 is al geruime tijd een heet hangijzer. Direct na de toewijzing van het eindtoernooi aan Qatar werd wereldwijd openlijk het onbegrip voor de keuze geuit, met als resultaat dat de FIFA het besluit om het oliestaatje het WK te laten organiseren heroverweegt.

Hoewel de voetbalwereld ervan overtuigd is dat het WK in Qatar geen haalbare kaart is, heerst in het land zelf vooral verbazing over de opstelling van de buitenwacht. De emir van Qatar is van mening dat het land, ondanks de geruchten over omkoping en de grote vraag of het toernooi in de zomer of winter plaats zal vinden, prima in staat is om het grootste sportevenement ter wereld te organiseren.

"De mensen moeten begrijpen dat Qatar het beste bid had en dat we een van de beste WK's in de historie zullen organiseren", citeert NUsport Tamim bin Hamad Al Thani in een interview met CNN. "Er zijn mensen die niet willen accepteren dat een klein, Arabisch land in staat is de gastheer te zijn van zo'n belangrijk toernooi."

Niet alleen worden Qatar en de FIFA beticht van vuil spel, ook zou het land het niet zo nauw nemen met de omstandigheden waarin arbeiders die de stadions bouwen werken. Naar verluidt zijn reeds honderden mensen om het leven gekomen, een aantal dat volgens internationale organisaties in 2022 op kan lopen tot vierduizend. "Ja, het klopt, we hadden problemen", geeft de emir toe. "En die lossen we op. We hebben de wet aangescherpt, het valt niet te accepteren."

Wat de FIFA ook besluit, voor Al Thani verandert er niets aan het feit dat Qatar de WK-organisatie aan kan. "We hebben ons kandidaat gesteld voor een WK in de zomer, maar het is uiteindelijk de FIFA die beslist. Wij vinden het allebei prima", aldus de emir.