De Tien: oudste clubs in het mondiale voetbal
Welke vereniging mag zich oudste club ter wereld noemen?

De Tien: oudste clubs in het mondiale voetbal

15-09-2014 10:10

Voetbal is al jarenlang de populairste sport in Europa. Zo'n anderhalve eeuw geleden begon de balsport te leven in het Verenigd Koninkrijk. De ene na de andere club werd opgericht, wat geleid heeft tot het mondiale strijdtoneel wat we nu allemaal kennen. Vandaag de tien oudste clubs in de wereld, toevallig of niet, allemaal gesticht in Groot-Brittannië.

10. Nottingham Forest (1865)
Nottingham Forest speelde in totaal 56 seizoenen in de hoogste Engelse divisie en is tegenwoordig actief in het Championship (één niveau lager). Het grote Arsenal FC heeft haar clubkleuren te danken aan Nottingham Forest. Bij de oprichting van The Gunners stelde de club uit Nottingham shirts met hun clubkleuren rood en wit ter beschikking. Sindsdien treedt Arsenal wekelijks aan in hun traditionele rood met witte tenues.

9. Wrexham FC (1864)
Wrexham FC is één van de zes clubs uit Wales die actief zijn in een Engelse competitie en bemachtigde tevens een plekje in deze lijst met haar oprichting in 1864. De club speelt tegenwoordig in de Conference National.

8. Brigg Town FC (1864)
Deze Engelse club werd net als Wrexham FC opgericht in 1864. Het niveau van de provincieclub is niet om over naar huis te schrijven. Zaterdag kreeg Brigg Town nog een pijnlijke nederlaag van 10-0 te verwerken in de Northern Premier League Division One South. Voor de beeldvorming, Brigg Town FC is nog acht kampioenschappen verwijderd van de Premier League.

7. Bradford Park Avenue (1863)
Precies honderd jaar geleden kende Bradford Park Avenue het grootste succes uit haar clubgeschiedenis. De eenheid uit Bradford promoveerde destijds naar de hoogste Engelse divisie. Na de eerste wereldoorlog ging het snel bergafwaarts met de groenwitten. Tegenwoordig speelt deze lokale club in de Conference North.

6. Stoke City (1863)
De enige Premier League-club uit deze lijst is de middenmoter Stoke City. The Potters spelen hun thuiswedstrijden in het Britannia Stadium in de plaats Stoke-on-Trend, waar wekelijks ruim 28.000 toeschouwers kunnen plaatsnemen.

5. Notts County (1862)
Notts County is stadsgenoot en aartsrivaal van het eerder genoemde Nottingham Forrest. Deze club wordt gezien als één van de pioniers van het Engelse voetbal en kende met het winnen van de FA Cup in 1894 haar hoogtepunt in de clubhistorie.

4. Worksop Town FC (1861)
De officiële documenten stellen dat Worksop Town pas in 1873 is opgericht, echter houdt de club zelf vast aan het jaartal 1861. De relatief onbekende eendracht speelde nooit op het hoogste niveau in Engeland, maar leidde welgeteld één speler op die momenteel actief is in de Premier League. David Stockdale verdedigt momenteel als huurder van Fulham het doel van Hull City.

3. Cray Wanderers (1860)
Als amateurclub opereert Cray Wanderers al 154 jaar in het Engelse voetbal. De club uit Bromley behaalde ooit de vierde ronde van de FA Cup, wat nog steeds hun grootste prestatie in de historie is.

2. Hallam FC (1860)
Hallam FC is opgericht in Sheffield, en hoeft alleen stadsgenoot Sheffield FC voor zich hoeft te dulden als oudste club ter wereld. Wel speelt Hallam FC volgens het Guinness Book of Records op de oudste voetbalgrond ter wereld, genaamd Sandygate.

1. Sheffield FC (1857)
Sheffield FC mag zich al 157 jaar de oudste club ter wereld noemen. De amateurs uit South Yorkshire maakten op sportief aspect nooit faam, maar hebben hun volledige bekendheid te danken aan de vroege oprichting in 1857.