De Tien: de Belgische connectie in de Turkse Süper Lig

De Tien: de Belgische connectie in de Turkse Süper Lig

28-08-2014 19:40

Nu bijna alle grote competities gestart zijn, maakt ook de Turkse Süper Lig zich op voor een nieuw seizoen. Hoewel het land op de ranking net onder België staat, zijn de budgetten bij de topclubs een veelvoud van de Belgische top. Tussen die vedetten zitten ook heel wat verdwaalde Belgen.

Emmanuel Eboué (Galatasaray), Sinan Bolat (Galatasaray) en Joseph Akpala (Karabükspor) hebben de Belgische nationaliteit, maar speelden al voor een ander land. Wij vonden echter nog elf andere Belgen. De jonge doelman Oguzhan Demirci, die deze zomer Lommel United verruilde voor Konyaspor, haalde het net niet, maar deze tien wel.

10. Erdem Sen (Gaziantepspor)
25-jarige Brusselaar die vreemd genoeg prof werd bij de regionale Zwitserse club FC Kreuzlingen. Ondanks een verleden bij Olympic Charleroi en RSC Verviers, speelde hij het merendeel van zijn jonge carrière in de Turkse 1. Lig, de tweede klasse. Speelde vorig seizoen een sterk seizoen bij Samsunspor als verdedigende middenvelder, maar kon door blessure niet spelen in de play-offs en zag zijn ploeg nipt promotie missen. Gelukkig kreeg hij wel zelf een droomtransfer naar Gaziantepspor in de Süper Lig.

9. Engin Bekdemir (Caykur Rizespor)
Zijn link met België is beperkt, maar hij werd in mijnstad Beringen geboren en heeft dus zijn plaats in onze lijst. Bekdemir trok op zijn negende naar PSV en doorliep er de jeugdreeksen tot FC Porto hem op 17-jarige leeftijd kwam wegplukken. Ondertussen was de aanvallende middenvelder ook al jaren een van de sterkhouders van alle Turkse jeugdelftallen. De 22-jarige Bekdemir brak daar echter niet door en verhuisde in 2011 voor een half miljoen euro naar het Turkse Kayserispor. Was er vorig seizoen voornamelijk invaller en zo koos hij na de degradatie eieren voor zijn geld. Bekdemir tekende transfervrij bij Caykur Rizespor en probeert daar volgend jaar zijn dribbelkunsten te tonen.

8. Murat Akin (Istanbul Basaksehir FK)
Akin dwong in tegenstelling tot Sen wel promotie af en mag zich dus nog eens opmaken voor een seizoen in de Süper Lig. Met een jeugd bij Beveren en Sint-Niklaas verhuisde de Oost-Vlaming al in 2008 naar Turkije. Hij is ondertussen al aan zijn zesde Turkse club bij en speelde, hoewel hij vooral in de tweede klasse actief was, ook al meer dan 40 wedstrijden in de Süper Lig. Deze winter verhuisde hij nog naar Istanbul Basaksehir FK, waarmee hij als basisspeler promotie afdwong. Ondanks veel aankopen lijkt Akin ook volgend seizoen op speelminuten te mogen rekenen.

7. Arnaud Djoum (Akhirsaspor)
Deze keer geen Turkse Belg, maar een Kameroense Belg. Geboren in Kameroen maar speelde in de jeugd voor Brussels en Anderlecht. Trok dan naar Roda JC waar hij onder Harm Van Veldhoven basisspeler was en zelfs eens zesde eindigde in de competitie. Verloor ondertussen opnieuw zijn basisplaats en degradeerde met Rode JC en dus trok Djoum na vijf seizoenen en 120 matchen de Nederlandse deur achter zich toe. Akhirsaspor, de ploeg van onder andere Zokora en Gekas, bood een uitweg aan de 25-jarige middenvelder. Mist een beetje kracht voor de top, maar compenseert dat met zijn techniek en snelheid.

6. Kaan Baysal (Galatasaray)
De 18-jarige Baysal is een Turkse Belg die al sinds zijn negende voor PSV uitkomt. Hoewel hij in België geboren is en de dubbele nationaliteit heeft, koos het technisch sterke talent toch altijd voor Turkse jeugdploegen. Bij PSV had hij volgend jaar voor Jong PSV in de Nederlandse tweede klasse, de Jupiler League, mogen uitkomen, maar hij koos voor de Tukse topclub Galatasaray. Daar tekende hij een contract voor vijf seizoenen.

 5. Alpaslan Öztürk (Kasimpana)
Met meer dan vijftig wedstrijd in de Jupiler Pro League op zijn palmares is Özturk zeker geen onbekende in België. Het Antwerpse toptalent zat enkele jaren bij Birmingham maar belandde na het failliet van Beerschot bij Standard. Daar viel hij te vaak naast de ploeg zodat hij deze winter werd uitgeleend aan de ambitieuze Turkse subtopper Kasimpana. Ondanks een invallersstatuut zal Özturk ook volgend seizoen bij de ploeg te zien zijn. Wisselde bij de jeugd België en Turkije vaak af en moet zijn beslissing dus nog maken. Bekijk alvast eens zijn schitterende goal voor de Belgische U21.

4. Umut Gündogan (Galatasaray)
De tweede Belg in de kern van het grote Galatasaray. Compleet onbekend in ons land tot hij deze winter verhuisde voor een half miljoen van Bucaspor naar Galatasaray. In tegenstelling tot Baysal heeft Gündogan wel kansen op speelminuten. Zo mocht hij eind vorig seizoen al eens invallen. Hij wordt er trouwens vergeleken met Arda Turan. Speelde bij de jeugd bij Anderlecht, maar werd prof bij Genclerbirligi SK. Ondanks passages bij FC Brussels en RBC Rossendaal, was de 24-jarige middelvelder de voorbije jaren vooral in de lagere Turkse regionen actief.

 3. Bjorn Vleminckx (Kayseri Erciyesspor)
Misschien wel de bekendste Belg in Turkije door zijn verleden bij Beveren, Oostende, Mechelen en Club Brugge. Zijn grote doorbraak kwam er echter in 2010-2011 toen hij topschutter van de Eredivisie werd bij NEC en zelfs opgeroepen werd voor de Rode Duivels. Club Brugge haalde de stevige aanvaller voor meer dan drie miljoen en zag hem aanvankelijk goed beginnen. Na het vertrek van Nabil Dirar viel de doelpuntenmachine echter stil en raakte hij op een zijspoor. Genclerbirligi SK bood op huurbasis een uitweg en met vier doelpunten in zijn debuutwedstrijd werd de blonde spits een instant-cultheld. Omdat er ook daarna geen plaats was voor Vleminckx bij Blauw-Zwart volgende hij de Turks-Belgische trainer Fuat Capa naar promovendus Kayseri Erciyesspor. Ondanks een matig eerste jaar hoopt hij dit jaar toch opnieuw op speelminuten.

2. Kadir Bekmezci (Sivasspor)
Compleet onbekend in eigen land, maar heel gewaardeerd in Turkije. De Luikenaar speelde al meer dan 200 wedstrijden in de Süper Lig waarvan het merendeel bij Sivasspor, waar hij ook kapitein is. Na een jeugd bij Standard Luik vertrok Bekmezci op zijn 20 jaar naar de Turkse derde klasse, na niet zo'n succesvolle passages bij kleinere Belgische ploegen zoals Geel, Heusden-Zolder en Eupen. Daar kende hij meer succes en dus kwam Sivasspor hem halen in 2009. Vorig jaar greep hij door licentieproblemen naast een nieuwe Europese campagne. Bekijk alvast een heerlijke assist die hem de bijnaam ‘Xavi’ opleverde.

1. Ruud Boffin (Eskisehirspor)
Boffin kende als Limburger zijn opleiding bij Racing Genk en PSV Eindhoven. Hij begon zijn loopbaan echter bij kleinere Nederlandse clubs zoals FC Eindhoven, MVV Maastricht en VVV Venlo. Even probeerde Boffin het bij West Ham, maar twee seizoenen geleden belandde hij in Turkije. Daar werd de 1,96 meter grote doelman al snel een vaste waarde. Vorig seizoen hield hij maar liefst veertien keer zijn netten proper en bereikte hij de finale van de Turkse beker. De beelden van zijn fenomenale seizoen zie je hieronder. Volgens velen lag hij zelfs even in balans met Sammy Bossut voor een selectie als derde doelman en ook een transfer naar Engeland lonkte, maar Boffin bleef Eskisehirspor trouw en verlengde zijn contract. Dit seizoen mist hij ondanks de bekerfinale door licentieproblemen de Europa League.