De Tien: de Belgische connectie in de Portugese competitie

De Tien: de Belgische connectie in de Portugese competitie

14-08-2014 15:36

Met het vertrek van Steven Defour lijkt de laatste Belg Portugal te hebben verlaten. Niets is echter minder waar. We moesten even zoeken, maar we vonden toch tien spelers met een Belgische connectie. Drie ervan zijn buitenlanders met een verleden in de Jupiler Pro League en zeven hebben de Belgische nationaliteit. We stellen ze graag aan u voor.

10. Christian Pouga (Boavista FC)
De Kameroense globetrotter en voormalige aanvaller van OH Leuven en Lierse SK komt volgend seizoen uit voor Boavista FC. De Portugese kampioen van 2000-2001 en halve finalist van de UEFA Cup twee seizoenen later kende enkele bewogen jaren. Financiële problemen en een omkoopschandaal hielden hen vijf seizoenen weg uit de hoogste regionen. Hoger beroep brengt hen komend seizoen echter terug, rechtstreeks vanuit derde klasse. Pouga is een van de voorlopig dertien transfers die die overstap moeten vergemakkelijken.

9. Nuno Reis (Sporting Portugal)
Twee passages bij Cercle Brugge en bijna zestig wedstrijden in de Jupiler Pro League brachten de voormalige Portugese jeugdinternational nog niet dichter bij het eerste elftal van Sporting Portugal. Hij zal zich dus nog eens moeten bewijzen in de Segunda Liga, waar Sporting B uitkomt.

8. Daniel Opare (FC Porto)
De laatste verdediger die Standard Luik verliet voor FC Porto werd deze zomer voor 40 miljoen doorverkocht aan Manchester City. We durven te betwijfelen of Opare het niveau van Mangala aan kan, hij is tenslotte ook al ouder, maar kwaliteiten heeft hij zeker.

7. Mario Santos de Matos
Het was al niet eenvoudig om aan Belgen in Portugal te raken en ze werken dan ook niet echt mee. Mario Matos vertrok een week voor dit artikel bij zijn club en zoekt momenteel nog een nieuwe werkgever. De 26-jarige Belgische Portugees werd in Brussel geboren en had zijn jeugdopleiding bij RSC Anderlecht. Hij speelde enkele wedstrijden als doelman in de Belgische eerste en tweede klasse met Tubeke, alvorens naar Portugal te vertrekken. Zowel in eerste (Estoril), als tweede (Uniao Madeira) kon hij niet doorbreken.

6. Bakary Bouba Saré (Vitória Guimarães SC)
Saré zal bij velen nog een belletje doen rinkelen, al zal het hen meestal verbazen dat hij ook Belg is. Hij kwam als 17-jarig Ivoriaans talent naar België. In drie seizoenen kreeg hij maar twaalf basisplaatsen, maar nam hij wel de dubbele nationaliteit aan. Een uitleenbeurt aan het Noorse Rosenborg BK, verkoop aan het Hongaarde CFR Cluj en een nieuwe uitleenbeurt aan Dinamo Zagreb brachten niet veel beterschap. Vorig seizoen trok Saré, die nu vooral als Bouba door het leven gaat, naar Al-Ain in de woestijn, maar twee weken geleden keerde hij dan toch terug naar Europa via zijn Portugese manager.

5. Jonathan Yombo Kanagba (SC Farense)
Een 23-jarige aanvallende middenvelder met een verleden bij de jeugd van RSC Anderlecht. Via Ronse belandde hij bij Eendracht Aalst waar hij twee jaar geleden zijn profdebuut maakte. Verder dan één basisplaats en één doelpunt kwam het niet. De Belg met Congolese ouders verdween twee jaar van de radar, maar dook vorige maand op bij de Portugese tweedeklasser SC Farense. Voorlopig blijft hij nog uit de kern om zijn conditionele achterstand goed te maken. Dat hij pijlsnel is bewijst onderstaand filmpje.

4. Charita Leopold Njengo Mandeng (CD Trofense)
Geboren en getogen als Belg in Antwerpen, maar kreeg zijn jeugdopleiding bij Racing Genk. Vertrok daar op zijn 18e naar de Portugese regionale reeksen, vergelijkbaar met onze derde klasse. Vorig jaar scoorde de kleine vinnige aanvaller enkele doelpunten voor Naval, wat hem een transfer naar tweede klasse opleverde. In de eerste wedstrijden van het seizoen mocht hij telkens invallen.

3. Célestin Djim (FC Porto)
Ook Célestin Djim is een Belg met Afrikaanse roots. Hij komt uit de talentrijke jeugd van Standard Luik, waar hij tot vorig jaar samen speelde met veel jongens die nu aan hun doorbraak bezig zijn in de vurige stede. Djim koos echter een andere weg en trok naar FC Porto. Hieronder ziet u zijn voorstelling. Daar zal de aanvaller moeten knokken voor een plaats bij FC Porto B in de Segunda Liga. Ook bij de Belgische U19 kennen ze hem, want vorig jaar viel hij enkele keren in als vervanger van Divock Origi en Charles Musonda.

2. Joris Kayembe Ditu (FC Porto)
Kayembe ging landgenoot Djim alvast voor. De 20-jarige vleugelspeler met ook een verleden bij FC Brussel verliet Standard Luik al een jaar eerder. Ook hij werd gestald bij de b-ploeg. Daar deed hij in bijna iedere wedstrijd mee en kon hij tweemaal scoren. Als beloning mocht hij op de voorlaatste speeldag zelfs een helft meedoen met het grote FC Porto. Een uitgebreid verslag van die invalbeurt zie je hieronder. Ook dit jaar lijkt de voormalige Belgische jeugdinternational op een basisplaats te kunnen rekenen bij FC Porto B en wie weet eens een kans in de hoofdmacht.

1. Marcelo Boeck (Sporting Portugal)
Naast alle jonge talenten zit er in Portugal ook een Belgische veteraan. Marcelo Boeck is in België onbekend, maar heeft een palmares waar velen jaloers zouden van zijn. Hij werd geboren in Brazilië, maar heeft via zijn vader de Belgische nationaliteit. De doelman zijn carrière in 2004 bij het legendarische Braziliaanse Internacional en zat zelfs op de bank toen ze op het Wereldkampioenschap voor clubs FC Barcelona, met onder andere Iniesta, Xavi, Deco, Puyol en Ronaldinho, klopten. Vertrok na die wedstrijd naar de Portugese subtopper CS Marítimo. Het duurde drie seizoenen voor hij daar doorbrak. Na één jaar in basis versierde hij echter al een transfer naar topclub Sporting Portugal. Daar werd de ondertussen bijna 30-jarige Boeck nooit eerste doelman, maar kreeg hij wel af en toe zijn kans, onder andere in de Europa League. De nationale ploeg zal hij niet meer halen, maar keepen kan hij zeker wel.