De Tien: de Belgische connectie in de Nederlandse eredivisie

De Tien: de Belgische connectie in de Nederlandse eredivisie

07-08-2014 21:13

Ooit was Nederland het land waar onze beste Belgen speelden en waar we onze Rode Duivels gingen halen, maar dit jaar bereikt de Belgische vertegenwoordiging een absoluut dieptepunt. De Belgen die er nog zitten, spelen bij ploegen in de kelder van het klassement of houden de bank warm. Hieronder lijsten we de belangrijkste op voor u.

10. De twijfelgevallen
De transferperiode loopt nog tot eind augustus en dat is voor enkele Belgen nog zeer belangrijk. Zakaria Bakkali vertrekt zo goed als zeker, maar weet nog niet naar waar, ploegmaat Timothy Derijck is terug na een uitleenbeurt, maar mag zelfs in de oefenwedstrijden van PSV niet meedoen. Ook andere Belgen lijken opzij geschoven door hun ploeg en azen nog op een transfer. Aan de andere kant komt er met Nacer Chadli volgens de laatste geruchten misschien een Belgisch international terug op de Nederlandse velden.

9. Leroy Labylle (PEC Zwolle)
Of hij veel zal spelen weten we niet, maar het is een gelegenheid om de vriendin van Leroy Labylle nog eens te vernoemen. De jonge middenvelder heeft al enige tijd een relatie met Miss België 2013 Noémie Happart. Bij Zwolle, dat hem vorig seizoen overnam van MVV Maastricht, lijkt hij minder te mogen spelen. Samen met landgenoot Kevin Begois zat Labylle alvast niet in de kern voor de gewonnen supercup tegen Ajax.

8. Jonas Heymans (Willem II)
Na zijn jeugdopleiding bij Eendracht Aalst, AA Gent en Standaard Wetteren, maakte Heymans zijn debuut als prof bij Lierse SK. Hij maakte indruk en trok kort daarna transfervrij naar het Nederlandse AZ. Daar kwam hij nooit aan spelen toe. Vorig jaar werd hij uitgeleend aan Willem II, waar hij met een goal en assist een droomdebuut beleefde. Ook dit jaar speelt de Brabander na lang onderhandelen bij de ploeg uit Tilberg op uitleenbasis.

7. Yves De Winter (AZ)
Een van de Belgen in Nederland die die bij de modale voetballer nog het meest een belletje doet rinkelen. Was tien jaar lang aangesloten bij Westerlo, waarvan vijf jaar bij de hoofdmacht. Schopte het zelfs even tot international. Stapte daarna over naar het Nederlandse De Graafschap, maakte indruk en werd gehaald door AZ. Daar houdt hij straks vermoedelijk voor het derde jaar op rij de bank warm achter de ongenaakbare Esteban.

6. Stijn Wuytens (Willem II)
Een van de vele Belgen die zijn jeugdopleiding kreeg bij PSV Eindhoven. In tegenstelling tot anderen speelde hij ook wel degelijk wedstrijden voor de hoofdmacht van de lampenclub. Doorbreken deed hij er niet en via De Graafschap en Beerschot belandde Stijn Wuytens bij Willem II. Door een blessure aan zijn kruisbanden kon hij niet veel bijdragen aan de promotie vorig seizoen, maar dit seizoen lijkt de 25-jarige middenvelder klaar om een basispaats te veroveren aan de zijde van zijn broer.

5. Funso Ojo (FC Dordrecht)
Geen onbesproken blad in België, maar heel gewaardeerd in Nederland. Krijgt dit seizoen als amper 22-jarige de aanvoerdersband. Brak na zijn jeugd bij PSV door bij Beerschot en leek na het failliet een droomtransfer naar Chievo Verona te krijgen te krijgen. De deal sprong echter in laatste instantie af waardoor Ojo zich via Antwerp en de Nederlandse tweedeklasser FC Dordrecht terug in beeld knokte. Met die laatste dwong Funso Ojo promotie af en mag hij zich nu dus, drie seizoenen na zijn laatste speelminuten bij PSV, opnieuw bewijzen in de eredivisie. Bij een goed seizoen lonkt ongetwijfeld een mooie transfer.

4. Dries Wuytens (Willem II)
De drie jaar jongere broer van Stijn bereikte nooit de hoofdwacht van PSV, maar was wel een van de sterkhouders in het team van Willem II dat vorig jaar promotie naar de eredivisie afdwong. Dat brengt hem nipt op een vierde plaats. Zou ook dit jaar op een basisplaats kunnen rekenen. Moet de verdediging zo goed mogelijk gesloten houden om de degradatie te vermijden, geen eenvoudige opdracht.

3. Stefano Marzo (sc Heerenveen)
Ons podium beginnen we met iemand die het klassieke verhaal van vele Belgen in Nederland volgde. Marzo niet doorbreken bij PSV en ging failliet met Beerschot. Ook bij Heerenveen mocht hij aanvankelijk vertrekken, maar de Belg met ook een Nederlands en Italiaans paspoort knokte zich in de ploeg en dwong een contractverlenging af tot 2016. Speelt meestal als rechtsback en lijkt zeker van een basisplaats. Marzo is nog maar 23 jaar en heeft dus nog een mooie toekomst voor zich op een positie waar ook bij de nationale ploeg enige problemen zijn.

2. Sepp De Roover (NAC Breda)
Tweevoudig international Sepp De Roover is in België wat uit beeld verdwenen, maar speelde vorig seizoen in Nederland een meer dan degelijk seizoen. Hij vermeed met NAC maar nipt de degradatie, maar speelde wel bijna iedere wedstrijd, in tegenstelling tot ploegmaat Gill Swerts. Volgend seizoen snakt NAC naar een rustig seizoen.

1. Jan Wuytens (AZ)
De centrale verdediger heeft al meer dan 200 wedstrijden in de eredivisie op zijn palmares staan en lijkt zich te mogen opmaken voor een nieuw seizoen in de basis bij AZ. De neef van Stijn en Dries, zie hierboven, miste vorig jaar jammer genoeg op een haar na Europees voetbal. Dat moet de jonge selectie van Marco van Basten echter in staat stellen in de competitie hoog te eindigen.