Ba straft defensieve blunders Feyenoord genadeloos af
Opnieuw uitschakeling voor Rotterdammers

Ba straft defensieve blunders Feyenoord genadeloos af

06-08-2014 21:20
40

Besiktas heeft Feyenoord woensdagavond uit de Champions League gekegeld. De Turken waren in Istanbul niet eens heel veel beter, maar profiteerden optimaal van blunders van Sven van Beek en Terence Kongolo: 3-1. Topaankoop Demba Ba nam drie doelpunten voor zijn rekening.

Daardoor is Ajax ook dit seizoen de enige Nederlandse club in de Champions League. Feyenoord ging voor de zevende keer op rij onderuit in een Europese uitwedstrijd en moet zich nu richten op de voorronde van de Europa League.

Feyenoord maakte het Besiktas gemakkelijk, net als vorige week in de Kuip toen Joris Mathijsen met knullig verdedigen twee tegentreffers inleidde. Nu was het Sven van Beek die na 28 minuten zomaar de bal inleverde bij Mustafa Pektemek. De Turk dribbelde richting het doel en stelde de van Chelsea overgekomen Demba Ba in staat de openingstreffer te maken (1-0). De ongelukkige verdediger beloonde de thuisclub daarmee ongewild voor een verdedigende speelwijze. Besiktas liet het balbezit aan Feyenoord en wachtte geduldig op een foutje van de tegenstander.

Feyenoord miste stabiele verdedigers als de vertrokken Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij. Rechtsback Van Beek ging in de fout bij de eerste treffer. Links in de defensie grossierde Miquel Nelom in balverlies. Voorin heeft technisch directeur Martin van Geel de vacature van centrumspits nog niet ingevuld. Net als tijdens het eerste duel tussen beide clubs speelde Mitchell Te Vrede op de positie van de vertrokken topschutter Graziano Pellè. De spits was voor rust een keer gevaarlijk met een kopbal. Hij stond echter buitenspel. Trainer Fred Rutten verving hem na 56 minuten voor Manu. Tegelijkertijd moest Nelom plaatsmaken voor Ruud Vormer.

Feyenoord combineerde soms best aardig maar slaagde er onvoldoende in het vele balbezit in kansen te vertalen. Halverwege de tweede helft verloor de ploeg ook nog Jordy Clasie, die zich geblesseerd liet vervangen. Even na die tegenvaller bereikte Van Beek met een lange bal Manu. De invaller hield het overzicht en schoot beheerst raak (1-1). Even had Feyenoord uitzicht op een verlenging, maar Lex Immers miste een goede mogelijkheid op een tweede treffer. Even later was het Ba die de dubbele ontmoeting met zijn tweede treffer definitief besliste (2-1), na weer matig verdedigen van Van Beek. Na een mislukte terugspeelbal van Terence Kongolo maakte de spits in de slotfase ook nog zijn derde doelpunt. (ANP)