Frankrijk trekt aan het langste eind tegen dappere Nigerianen
Fransen nemen in tweede helft afstand: 2-0

30-06-2014 19:52
3

Frankrijk behoort voor het eerst sinds 2006 weer tot de beste acht voetballanden bij het WK. Voor het elftal van Didier Deschamps ging dat maandag veel moeilijker dan gedacht: 2-0.

Nigeria was in de achtste finale zeventig minuten lang gelijkwaardig aan 'Les Bleus', dat Mark Geiger en Vincent Enyeama dankbaar mocht zijn. De Amerikaanse scheidsrechter vergat Blaise Matuidi aan het begin van de tweede helft rood te geven. Enyeama, doelman van Nigeria, ging ruim tien minuten voor tijd opzichtig in de fout waarna Paul Pogba de bal binnen kon koppen. In blessuretijd werd het nog 2-0 door een eigen doelpunt van Joseph Yobo. In de volgende ronde stuiten de Fransen op Duitsland of Algerije. Die twee landen spelen later op maandag tegen elkaar.

Frankrijk maakte in de groepsfase met overwinningen op Honduras (3-0) en Zwitserland (5-2) veel indruk. Daarnaast oogden de Fransen, in tegenstelling tot het desastreus verlopen WK van 2010, weer als een hecht team. Deschamps koos er in het laatste groepsduel met Ecuador (0-0) desondanks niet voor om zijn succesvolle elftal intact te laten. Veel spelers kregen rust om zich voor te bereiden op de achtste finale.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Ecuador wijzigde Deschamps zijn team maandag op zes plaatsen. In de voorhoede kreeg Olivier Giroud de voorkeur boven Antoine Griezmann. Nigeria plaatste zich met moeite voor de volgende ronde. Vooral in de openingswedstrijd tegen Iran (0-0) was het niveau dramatisch. Nigeria groeide echter in het toernooi en liet woesdag in de met 3-2 verloren partij tegen groepswinnaar Argentinië al aardige dingen zien.

Tegen Frankrijk trokken de Afrikanen die lijn door. Frankrijk leek in niets meer op het team uit de eerste wedstrijden en mocht blij zijn dat na negentien minuten een doelpunt van Nigeria werd afgekeurd. Emmanuel Emenike stond net buitenspel, zo oordeelde de grensrechter.

Nigeria was na de beginfase niet uitgeraasd, waar de Fransen misschien op hoopten. Frankrijk kreeg via Paul Pogba en Mathieu Debuchy ook kansen in de eerste helft, maar Nigeria was zeker niet minder.

In de tweede helft kwam Matuidi met een gele kaart, na een zware overtreding op Ogenyi Onazi, goed weg. Frankrijk nam het heft steeds meer in handen en drukte Nigeria achteruit. Enyeama kon eerst nog een paar keer goed redden, maar ging in de slotfase in de fout: 1-0. In blessuretijd werd het ook nog 2-0.