Scoutingsrapport WK: Juventus-middenvelder met 20 miljoen duurste Ghanees
WK-selectie Ghana bij elkaar goed voor ruim 96 miljoen euro

Scoutingsrapport WK: Juventus-middenvelder met 20 miljoen duurste Ghanees

11-06-2014 17:00

Het WK staat voor de deur, maar wat kunnen we van welk land verwachten? Om je alvast een idee te geven stellen we alle WK-deelnemers stuk voor stuk aan je voor. Wie is de ster? Hoe ver gaan ze komen? In deze aflevering Ghana.

De aanloop
Ghana verloor in het tweede kwalificatieduel met 1-0 van Zambia. Het was een kleine schok, na de eerdere 7-0 zege op Lesotho. De nederlaag op bezoek in Zambia bleek uiteindelijk het enige puntverlies in de groepsfase. Met vijftien punten werd het groepswinnaar, het leverde een ticket op voor de play-offs. Het eerste van de twee duels met Egypte werd met 6-1 gewonnen, de 2-1 nederlaag in het tweede duel was enkel nog voor de statistieken.



Duurste speler

Kwadwo Asamoah is de speler met de hoogste transferwaarde in de selectie van Ghana. De middenvelder heeft volgens Transfermarkt momenteel een waarde van twintig miljoen euro, twee miljoen meer dan Juventus in de zomer van 2012 voor hem betaalde toen hij overkwam van Udinese. De 25-jarige Asamoah speelde tot nu toe 46 interlands, daarin kwam hij eenmaal tot scoren. De complete selectie van bondscoach Kwesi Appiah heeft een waarde van ruim 96 miljoen euro.



Talent om in de gaten te houden

Jordan Ayew is na de 21-jarige verdediger Rashid Sumaila de jongste speler in de selectie van Ghana. De aanvaller – afgelopen seizoen door FC Sochaux gehuurd van Olympique Marseille - is 22 jaar, toch staat hij al in de middenmoot van de selectie qua transferwaarde. Afgelopen seizoen was Ayew in 33 duels goed voor zes treffers en twee assists. In de laatste oefenwedstrijd van Ghana maakte de jonge voorhoedespeler indruk. Al na zes minuten kwam hij als invaller binnen de lijnen tegen Zuid-Korea, drie keer wist hij net te vinden tijdens de 4-0 zege. Ayew staat voor het WK na elf interlands op vijf treffers voor de nationale ploeg.



Tip voor de WK-pool
Ghana was in 2006 en 2010 de enige Afrikaanse ploeg op het WK die de groepsfase wist te overleven. Om die prestatie te evenaren moet de ploeg van bondscoach Appiah flink aan de bak. In Groep G lijkt een plaats bij de eerste twee een onmogelijke opgave, met naast de Verenigde Staten ook Duitsland en Portugal als tegenstanders.



Ghana haalde op het WK 2010 het beste resultaat in de geschiedenis van het grote eindtoernooi. De halve finale was in zicht toen Luis Suarez in de kwartfinale rood kreeg nadat hij de bal met zijn hand van de doellijn sloeg. Asamoah Gyan schoot de bal echter via de lat over. Strafschoppen moesten de beslissing brengen, Uruguay kwam daarbij als winnaar uit de strijd.