Scoutingsrapport WK: Bosnische topscorer 24 miljoen euro waard
WK-selectie debutant Bosnië-Herzegovina heeft bij elkaar transferwaarde van 114,95 miljoen euro

Scoutingsrapport WK: Bosnische topscorer 24 miljoen euro waard

10-06-2014 11:00

Het WK staat voor de deur, maar wat kunnen we van welk land verwachten? Om je alvast een idee te geven stellen we alle WK-deelnemers stuk voor stuk aan je voor. Wie is de ster? Hoe ver gaan ze komen? In deze aflevering de Bosnië-Herzegovina.

De aanloop
Bosnië-Herzegovina is ontstaan bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië in april 1992. Sinds die dag was het land op voetbalgebied op zoek naar succes. Dat kwam er in oktober 2013. Bosnië-Herzegovina plaatste zich door een 1-0 zege op Litouwen voor het eerst in de historie voor een groot toernooi. Dat deed het met indrukwekkende cijfers: in tien kwalificatieduels scoorde het dertig keer en kreeg het slechts zes tegentreffers. In de kwalificatiegroep hield het onder meer Griekenland achter zich.



Duurste speler
Edin Dzeko is volgens Transfermarkt de duurste speler in de selectie van trainer Safet Susic. De spits van Manchester City heeft een marktwaarde van 24 miljoen euro, daarmee weet hij AS Roma-speler Miralem Pjanic vier miljoen euro voor te blijven. De 23-koppige selectie heeft in totaal een waarde van 114,95 miljoen, wat neerkomt op een gemiddelde van vijf miljoen euro per speler. Dzeko is niet alleen de duurste speler, hij is ook één van de belangrijkste spelers van dit Bosnië-Herzegovina. In de kwalificatiereeks werd hij topscorer met tien doelpunten in tien duels.



Talent om in de gaten te houden
De in het Duitse Karlsruhe geboren Sead Kolasinac is een speler om in de gaten te houden tijdens het WK. Geen aanvallende speler die de ene na de andere actie uit de hoge hoed tovert, maar een verdediger waar Bosnië-Herzegovina op kan bouwen. De linksback kwam in zijn jeugdjaren uit voor Schalke 04, VfB Stuttgart, Karlsruher SC en TSG Hoffenheim. Nu heeft hij zijn plaats gevonden bij Schalke 04. In het begin van het seizoen stond Kolasinac aan de kant met een blessure, daarna was hij ondanks zijn jonge leeftijd een onbetwiste basisspeler. Kolasinac heeft een marktwaarde van vijf miljoen euro.



Tip voor de WK-pool
Argentinië is de onbetwiste favoriet in groep F, maar Bosnië-Herzegovina mag achter de Zuid-Amerikanen hoop hebben op het bereiken van de achtste finales. De selectie is niet minder dan die van tegenstanders Iran en Nigeria. Bosnië-Herzegovina begint het WK met een wedstrijd tegen Argentinië, dan is ieder resultaat anders dan een nederlaag goed. De ploeg van bondscoach Susic moet de achtste finale in de laatste twee duels zelf veilig stellen.



Bosnië-Herzegovina is de enige debutant op het WK 2014. Het land neemt voor het eerst sinds de onafhankelijkheid deel aan het mondiale kampioenschap. Historische WK-beelden zijn er dan ook niet, enkel een aanloop naar wat historie gaat worden.