Ik volgde WK's zonder de Belgen, maar ik haatte elke minuut ervan
Vince 'The Prince' praat over unieke groepsdynamiek en drang om de beste te zijn

"Ik volgde WK's zonder de Belgen, maar ik haatte elke minuut ervan"

06-06-2014 08:56

De iconische status van Vincent Kompany overstijgt langzaamaan het voetbal, ook in Groot-Brittannië. In een uitgebreid interview met The Guardian spreekt hij over de verwachtingen voor Brazilië en de verbondenheid van de kern.

Kompany debuteerde voor de nationale ploeg in 2004, kort na het laatste eindtoernooi waar de Belgen zich voor kwalificeerden. “Ik keek wel, maar ik haatte elke minuut ervan. Het enige dat me beter deed voelen was het besef dat we het nooit echt verdienden.” Het huidige succes is tweevoudig volgens Kompany. “Veel ploegen kunnen enkele dromen van de verwantschap die deze groep heeft. Het generatieconflict van vroeger is omgezet naar een groep die samen alle jeugdreeksen doorlopen heeft. Anderzijds hebben we met Marc Wilmots de perfecte leider. Zijn vechtlust als speler gebruikt hij nu van aan de zijlijn en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.”


Ten slotte heeft hij het nog over de kansen van ‘zijn’ Rode Duivels. “Realistisch gezien zijn we geen favoriet, maar iedere competitie waar ik aan begin wil ik winnen. Tot het tegendeel bewezen is, geloof ik niet dat een ander team beter is dan het mijne. Misschien op papier, maar wie wil winnen is niet altijd gebaat bij realisme. In België denken ze dat we wereldkampioen worden, dus met de druk valt het wel mee”, besluit de kapitein met een kwinkslag.