Tien sterren van de toekomst op het EK U17

Tien sterren van de toekomst om nu al te ontdekken op het EK U17

Update: 19 mei om 16:37
PRAAT MEE!

De Belgische jeugd wil schitteren op het EK U17, maar in Albanië treden vanaf maandag ook enkele internationale sterren van de toekomst aan. Naar welke jongens is het straks uitkijken op het Europees Kampioenschap? VoetbalPrimeur.be heeft tien pareltjes geselecteerd om in de gaten te houden.

David Boly (Frankrijk)
Bij Paris Saint-Germain schieten de jeugdige sterren dezer dagen als paddenstoelen uit de grond. Verwacht Boly de komende twee jaar maar snel in de hoofdmacht. De tiener heeft alles wat een moderne rechtsachter tegenwoordig nodig heeft: snelle benen, een puike voorzet en de capaciteiten om een mannetje één-tegen-één uit te schakelen. Boly beheerst zowel de overlap als de underlap en staat ook fysiek al erg ver voor zijn leeftijd. De opvolging van Achraf Hakimi lijkt nu al verzekerd. 

Thomas Campaniello (Italië)
Zit er eindelijk iemand aan te komen die in de voetsporen van Alessandro Del Piero, Filippo Inzaghi en Luca Toni kan treden? La Squadra zoekt nu al jaren naar een verse topspits en lonkt wanhopig naar de jeugdploegen. De adelbrieven van Campaniello springen gretig in het oog. In de kwalificaties op dit toernooi trof hij zes keer raak. Daarmee is zijn grootste troefkaart meteen duidelijk: zijn ongelooflijke doelgerichtheid. Zowat al zijn pogingen belanden op het kader. Sinds februari krijgt Campaniello mondjesmaat kansen bij Empoli. Stel dat hij helemaal ontploft op het EK, dan zouden de Italiaanse topclubs weleens in actie kunnen schieten.

Max Dowman (Engeland)
Mikel Arteta nam zelfs de leeftijdsbeperkingen in de Premier League op de korrel met hem in het achterhoofd. Als vijftienjarige beleefde Dowman een wonderseizoen bij de … U21 van Arsenal FC. Als jongste ooit kwam hij voor die categorie uit bij The Gunners. En hoe! De linksvoetige middenvelder, die het gevaarlijkst is vanuit de ‘pocket’, schoot liefst negentien keer raak. Dowman heeft niet enkel een begenadigde trap, maar houdt de bal ook bijzonder kort bij zijn lichaam. Elke baltoets is loepzuiver. De Jonge Duivels zijn alvast gewaarschuwd, want in de groepsfase moeten zij Dowman in bedwang zien te houden.

Mussa Kaba (Duitsland)
De Duitse kracht ligt vooral op het middenveld. Letterlijk. Met zijn 1,94 meter torent Kaba vaak boven zijn directe tegenstander(s) uit. Bij de jeugd van Borussia Dortmund weten ze dat al langer dan vandaag. In de afgelopen editie van de UEFA Youth League veroverde Kaba ook Europa. In de groepsfase domineerde hij het Dortmund-middenveld, waarbij hij ook nog eens twee keer kon scoren. Toch wil de club, die terecht geroemd wordt om haar uitstekende omgang met ruwe diamanten, hem niet verbranden. Voorlopig blijft de middenvelder zijn wedstrijden afwerken voor de U19 van BVB. 

Lennart Karl (Duitsland)
Ein Wunderkind. Met Jamal Musiala en Florian Wirtz zijn onze oosterburen wel wat gewoon de afgelopen jaren, maar dit goudhaantje van Bayern München wordt minstens even hoog ingeschaald. Ook hij was in de voorrondes goed bij schot (zeven goals), maar daar verschieten ze in de Allianz Arena al lang niet meer van. Dit seizoen maakte Karl er 34 doelpunten verspreid over 29 matchen, met dank aan zijn gouden linker. Zet hij de Duitsers terug op de kaart, nadat ze het vorige EK U17 moest missen? Vincent Kompany zal het ongetwijfeld op de voet volgen. 

Gabriel Kulla (Albanië)
Wie de deelnemerslijst bekijkt, vindt Albanië waarschijnlijk de vreemde eend in de bijt. Het toernooi moet nu eenmaal ergens georganiseerd worden. Toch valt de gastheer niet te onderschatten, want die kan rekenen op youngsters die voor ronkende clubs uitkomen. Zo zit een kwartet bij Juventus, terwijl ook Tottenham Hotspur en Internazionale vertegenwoordigd zijn in de Albanese selectie. Bij de lokale fans zijn de meeste ogen echter gericht op een spits van Sassuolo. Deze Kulla scoort er namelijk met de ogen dicht. Als Albanië de aanwezigen trots wil maken, zal het zijn neus voor de goal kunnen gebruiken.

Rio Ngumoha (Engeland)
Naast Dowman rekenen The Three Lions ook op een andere offensieve klasbak. Meer dan waarschijnlijk zal Ngumoha de linkerflank bekleden. Sinds hij vorige zomer Chelsea FC inruilde voor Liverpool FC, klopt hij hard aan de deur. Bij zijn nieuwe club startte Ngumoha bij de U18, maar in januari al gunde Arne Slot hem zijn profdebuut, als op één na jongste Red ooit. Met zijn flair en dribbelvaardigheid is hij voorbestemd om op termijn uit te groeien tot de lieveling van Anfield Road. De natuurlijk opvolger van Mo Salah? Dan moet Ngumoha zijn keuzes in en rond de zestien meter wel nog verbeteren. Daar is uiteraard nog tijd voor.

Gil Neves (Portugal)
1,89 meter droog aan de haak, maar vergis je niet, zijn technische vaardigheden zijn uitmuntend. Kenners durven er gif op innemen dat deze Neves het volgende afgewerkte product wordt uit de talentenfabriek van Benfica. Gezien zijn lengte weet de Portugees ook wat verdedigen is, al ligt zijn kracht toch in het creëren van doelkansen. Naar eigen zeggen deelt hij liever assists uit dan zelf te scoren. Daarom ligt zijn voorkeurspositie ook op de tien. Neves werd overigens geboren in Luxemburg, waar hij tot medio 2024 (!) gewoon ingeschreven stond bij F91 Dudelange. Er zit dus nog wel wat rek op zijn potentieel. 

Djylian N’Guessan (Frankrijk)
Het is nu al jaren vaste prik dat de Fransen het ene blik talent na het andere kunnen opentrekken. Bij de huidige lichting uit 2008 springt N’Guessan het meest in het oog. In de eliteronde, dat is de laatste voorronde, kroonde de spits zich tot topschutter van alle landen met vijf rozen. Mede dankzij hem walste Frankrijk over elke van haar drie tegenstanders heen, met achtereenvolgens 4-0, 4-1 en 5-1 als scores. De zestienjarige N’Guessan begint alvast met een record aan het EK. Over alle G5-competities heen was de aanvaller van Saint-Etienne de jongste debutant. Als ploeggenoot van Lucas Stassin mocht hij zelfs al drie keer in de basis aan een wedstrijd beginnen.

Matteo Palma (Udinese)
Een speler van Udinese met een typisch Italiaanse naam, dat moet wel een … Duitser zijn! Jawel, Palma zag wel degelijk het levenslicht in Berlijn. Als getogen Berliner voetbalde hij tot en met 2022 zelfs bij de jeugd van Hertha BSC. Toen besloot de mandekker om zijn familiebanden aan te halen. Intussen heeft hij al vijf minuutjes in de Coppa Italia achter zijn naam staan. Palma past perfect in de rijke traditie van Italiaanse verdedigers: positioneel uitstekend, krachtig en tactisch flexibel, al voegt hij daar ook nog veel zelfvertrouwen in de opbouw aan toe. Met zijn 1,94 meter valt Palma bovendien nauwelijks te verschalken in een luchtduel. De aanvallers op het EK maken hun borst maar best nat!

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal waarin men het heeft over de niet gegeven rode kaart voor Christian Burgess, de mindere prestatie(s) van RSC Anderlecht en KAA Gent en wordt er ook al voorspeld wie de titel zal pakken. Dat en nog veel meer in Tijd voor Voetbal.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.