
Van Holsbeeck opnieuw in de schijnwerpers: "Hij wil zijn naam zuiveren, hij heeft niemand omgekocht
Donderdag gaat het langverwachte proces rond de verkoop van RSC Anderlecht van start. Marc Coucke wil daarin aantonen dat hij bij de overname van de club werd misleid. Eén van de hoofdrolspelers is voormalig algemeen directeur Herman Van Holsbeeck, die voor het eerst in lange tijd via zijn advocaten reageert. Zijn boodschap bij Het Nieuwsblad is duidelijk: hij wil zijn naam zuiveren.
Van Holsbeeck leeft al jaren uit de schijnwerpers sinds zijn naam opdook in ‘Operatie Propere Handen’. “Hij gaat al zeven jaar door een erg moeilijke periode”, zegt zijn advocaat Daniël Spreutels. “Maar hij is strijdvaardig en vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen.” De ex-bestuurder van Anderlecht is intussen 70 en werd in meerdere dossiers genoemd. Naast het proces rond de verkoop van RSCA, is hij ook betrokken partij in drie lopende dossiers binnen het grote fraudeonderzoek dat het Belgische voetbal op zijn grondvesten deed daveren.
Volgens zijn advocaten is er veel verwarring rond de verschillende dossiers waarin hun cliënt genoemd wordt. “Er zijn vier juridische procedures. Eén daarvan, over vermeende corruptie met scheidsrechters, werd op 27 februari al geseponeerd”, stelt Meester Wilmotte. “Er was geen bewijs en de klacht van Anderlecht werd als nietig beschouwd.”
De andere twee luiken van ‘Operatie Propere Handen’ – het zogenoemde Claise-dossier en het dossier uit Hasselt – lopen nog. In beide gevallen moet Van Holsbeeck zich mogelijk later dit jaar voor de rechtbank verantwoorden. Toch weigerde hij, in tegenstelling tot 35 anderen, een schikking te treffen. “Hij wil zijn zaak volledig uitvechten”, klinkt het.
“Hij wist van niets”
Voor Van Holsbeeck begint nu eerst het proces rond de verkoop van RSC Anderlecht aan Marc Coucke. Volgens Coucke werden er onterecht miljoenen uitgekeerd aan makelaar Christophe Henrotay. Van Holsbeeck wordt ervan verdacht daarin een rol gespeeld te hebben, maar zijn verdediging spreekt dat fel tegen. “Herman hoorde wie de koper was pas op de dag van de persconferentie, net als het grote publiek”, stellen zijn advocaten. “Hij was dus niet betrokken bij de onderhandelingen.”
Naast zijn reputatie, staat ook geld op het spel. Toen Van Holsbeeck in 2018 werd ontslagen bij Anderlecht, had hij volgens zijn contract recht op bonussen en een vertrekvergoeding. In totaal zou het om iets meer dan één miljoen euro gaan. Dat bedrag probeert hij nog steeds via een civiele procedure op te eisen. Maar zolang hij nog terechtstaat in een strafdossier, blijft de uitbetaling geblokkeerd.
Volgens zijn verdediging is Van Holsbeeck vooral op zoek naar eerherstel. “Hij zegt vaak: ‘Ik heb nooit iets gedaan dat RSCA schade heeft berokkend’. Hij wil aantonen dat hij altijd in het belang van de club heeft gehandeld”, aldus meester Spreutels. “Hij had een sterke reputatie in het voetbal. Door ‘Operatie Propere Handen’ wordt hij nu afgeschilderd als bedrieger. Maar Herman heeft nooit iemand gecorrumpeerd, en is zelf ook nooit gecorrumpeerd geweest. We zullen het bewijzen.”
Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal waarin men het heeft over de wedstrijden van de Rode Duivels tegen Oekraïne, de trainersontslagen bij RSC Anderlecht en Cercle Brugge en de sterke prestaties van Hans Vanaken (Club Brugge) en Kos Karetsas (KRC Genk) tijdens de interlandperiode. Dat en nog veel meer in Tijd voor Voetbal.
Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.