Welke tegenstanders zouden Rode Duivels krijgen in B-divisie Nations League?

Even de pessimist uithangen: welke landen zitten in B-divisie van Nations League?

Update: 23 maart om 12:10
6

Hup, weg sfeer! Naar het debuut van Rudi Garcia als bondscoach werd reikhalzend uitgekeken, maar de Oekraïners zorgden voor een slechte première in een dramatisch laatste half uur. Door die 3-1-nederlaag staan de Rode Duivels in Genk met hun rug tegen de muur. VoetbalPrimeur.be zet haar eeuwige roze bril even af en stelt de vraag: wat als ons land degradeert in de UEFA Nations League?

Laat ons hopen dat dit zo'n artikel wordt dat zondagavond rond 22u30 geen enkele waarde meer heeft. De Rode Duivels zullen er ongetwijfeld voor knokken om de barrage met Oekraïne alsnog over de streep te trekken, maar eerlijk is eerlijk, na de 3-1 in Murcia liggen de kaarten niet al te gunstig. Het worst case scenario voor de start van het tijdperk-Garcia ligt dus wel degelijk op tafel. Als België zich niet herpakt, zakt het weg uit de A-divisie van de Nations League. 

Dat zou voor het eerst zijn in de prille geschiedenis van het jongste UEFA-toernooi, dat het levenslicht zag in 2018. Destijds gingen de Rode Duivels nog als nummer twee de trommel in. Intussen hangt onze bevoorrechte positie bij de zestien beste landen van Europa aan een zijden draadje. Mocht de terugwedstrijd in Genk inderdaad geen ommezwaai teweegbrengen, dan moeten de Duivels bij de volgende editie van 2026-2027 aan de bak in de B-divisie.

Tweede garnituur
Een klein opstekertje van over het Kanaal: ook Engeland liet zich al eens wegdrummen in die Nations League. Na de vorige uitgave zakten The Three Lions weg uit de hoofdklasse, waardoor ze in het najaar van 2024 een trede lager moesten opdraven. Ze deden dat wel met overtuiging. Dankzij een 15 op 18 verzekerde Engeland zich van de eerste plek in haar poule B2, zij het nipt voor Griekenland. Als gevolg daarvan zien we Harry Kane en co vanaf 2026 weer terug in de A-divisie.

Spelen de Engelsen zo haasje-over met onze Rode Duivels? Het zou weleens kunnen, helaas. Om de 3-1 tegen Oekraïne met de woorden van Franky Van der Elst samen te vatten: "Tja, België speelde ook op het niveau van de B-divisie van de Nations League". Dan doelt de oud-international op landen als Georgië, Oostenrijk, Slovenië of Turkije, die dit seizoen allemaal actief waren op het tweede niveau.

Een blik op de mogelijke tegenstand
Hoe die B-divisie er bij de volgende editie zal uitzien? Eigenlijk ligt er nog maar bitter weinig echt vast. De 'middenmoters' uit die divisie zitten dezer dagen immers nog allemaal in barrages verwikkeld, zoals Oekraïne dus bijvoorbeeld. Het gaat naast bovengenoemde landen onder meer nog om Ierland en IJsland. Net als de Rode Duivels staan zij zondagavond allemaal voor een terugwedstrijd: de tweedes uit Divisie B tegen een derde uit Divisie A en de derdes uit Divisie B tegen een tweede uit Divisie C. In theorie kan Divisie B er in 2026-2027 dus volledig anders uitzien, of net grotendeels hetzelfde.

Koffiedik kijken, met andere woorden. Wat wél al zeker is, zijn de rechtstreekse degradanten uit de A-divisie en de rechtstreekse stijgers uit Divisie C. Zo eindigden Bosnië-Herzegovina, Israël (in de groep van de Rode Duivels), Polen en Zwitserland als laatste in hun toppoule. Zij zijn al onherroepelijk naar onder getuimeld. Omgekeerd wonnen Noord-Ierland, Noord-Macedonië, Roemenië en Zweden hun C-groep en mogen zij zich volgend jaar melden in de B-divisie. Op onze redactie brandt nog steeds een kaarsje dat Oekraïne, en niet België, ook op dat appel zal verschijnen ...

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal waarin men het heeft over de moeilijke periode van Gustaf Nilsson bij Club Brugge, de kritiek van STVV en Cercle Brugge op de wedstrijdleiding en de overwinning van KRC Genk tegen Union. Dat en nog veel meer in Tijd voor Voetbal.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.