
Anderlecht speurt naar nieuwe spits(en): Kosovaar Asllani is bezig aan doorbraak
Zijn wintermercato is nog geen onverdeeld succes gebleken, maar het grote examen bij RSC Anderlecht krijgt Olivier Renard pas volgende zomer. Gezien de huidige, matige prestaties ligt er nog wel wat werk op de plank om de selectie kwalitatief te versterken. Eén van de sleutelposities is die van diepe spits. Daarom heeft Anderlecht een oogje laten vallen op Fisnik Asllani. VoetbalPrimeur.be werkt graag aan een profielschets van de Kosovaarse spits.
Kasper Dolberg, met Luis Vazquez als back-up. Met die tweeloop vatte paars-wit het lopende seizoen aan. Alleen bleek dat geweer minder vuurkracht te bezitten dan verhoopt. Dolberg kende in de herfst wel een fantastische periode, maar sindsdien heeft blessureleed voor een terugslag gezorgd. Vervanger Vazquez kan de natuurlijke klasse van de Deen (nog?) niet doen vergeten. De Argentijn blijft behoorlijk stuntelig aan de bal en schiet eerder met hagel dan met scherp. De openingstreffer tegen Cercle Brugge (3-0) was pas zijn vierde van deze campagne in de Jupiler Pro League. Dat de negentienjarige Keisuke Goto evenmin de leegte na Dolberg kan opvullen, is niet meer dan logisch.
Aangezien het Deense ijskonijn in de zomer ook nog eens kan vertrekken, is aanvallende versterking meer dan welkom in het Lotto Park. De 22-jarige Asllani staat naar verluidt met stip op de radar. De tweevoetige spits is alvast bezig aan het jaar van zijn doorbraak. Bij het bescheiden SV Elversberg, dat in de grijze middenmoot van de 2.Bundesliga kampeert, schoot hij er tot nu toe twaalf tegen de touwen. Zijn vijf assists bewijzen bovendien dat hij oog heeft voor zijn medemaats. Met zulke cijfers verschijnen er al vlug kapers op de kust. Naast Anderlecht zouden ook onder meer Lille OSC, Fenerbahçe en Sporting CP hun pijlen op hem richten.
In stijgende lijn
Nu pas neemt zijn carrière een hoge vlucht. Bij de jeugdreeksen van Union Berlin en Hoffenheim stond Asllani nochtans al langer te boek als een scherpschutter. Bij die laatste club landde hij in de zomer van 2020. In het seizoen 2022-2023 scoorde Asllani er veertien keer voor het tweede elftal, maar dat bleek onvoldoende om de poort naar de A-ploeg wagenwijd open te beuken. Verder dan tien invalbeurten bij de hoofdmacht van Hoffenheim kwam hij niet. Zo is zijn teller bij die club blijven steken op nul officiële doelpunten.
Hoe gaat dat dan met zulke profielen? Uitlenen, luidt al te vaak het antwoord. Ook Asllani moest dat pad bewandelen. Een jaartje bij Austria Wien bracht in ieder geval de noodzakelijke stap voorwaarts: voor het eerst in zijn carrière werd hij eerste keuze. Desondanks bleef Asllani aan het einde van de rit steken op slechts vijf doelpuntjes. Daar zat blessureleed voor veel tussen: van januari tot april moest de spits van aan de zijlijn toekijken. Die pech is hem dit seizoen gespaard gebleven. Mede daarom ontplofte hij helemaal bij Elversberg, vooral voor Nieuwjaar dan. Tien van zijn twaalf competitietreffers vielen namelijk in de heenronde. Heeft de ruime interesse tijdens de wintermercato hem even van zijn melk gebracht?
Kosovo boven Duitsland
Het zou kunnen, al is Asllani het wel gewend om lastige knopen door te hakken. Zo beschikt hij net als vele generatiegenoten over een ‘dubbele nationaliteit’, een heet topic van de afgelopen weken en maanden. Asllani zag het levenslicht in Berlijn, zijn ouders zijn afkomstig uit Albanië, meer bepaald de regio van Kosovo. Sinds 2016 wordt dat land erkend door de FIFA, waardoor er zich plots verschillende opties aandienden voor het jonge talent. Als tiener wisselde hij dan ook af tussen Duitsland en Kosovo, totdat zijn morele kompas hem definitief richting dat laatste land leidde.
Een beslissing met het hart, of toch eerder met het verstand? Bij een grootmacht als Duitsland was een interlandcarrière eerder ijdele hoop. Als Kosovaar liggen de selectiecriteria toch een trapje of twee lager. Zijn laatste interland eindigde nog in mineur: toen een hoop fans van tegenstander Roemenië anti-Kosovaarse spreekkoren van de tribunes lieten rollen, stapte zijn ploeg (net na zijn invalbeurt overigens) misnoegd van het veld. Mede daardoor is het voorlopig nog steeds wachten op dat allereerste doelpunt voor zijn vaderland. Met wat ervaring in het Lotto Park lukt dat misschien wel vlotter.
Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal waarin men het heeft over de moeilijke periode van Gustaf Nilsson bij Club Brugge, de kritiek van STVV en Cercle Brugge op de wedstrijdleiding en de overwinning van KRC Genk tegen Union. Dat en nog veel meer in Tijd voor Voetbal.
Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.