
Elf sterren van het Braziliaanse voetbal en een halve Belg die Amuzu kan ontmoeten
Aan alle mooie liedjes komt een einde. Na tien jaar bij RSC Anderlecht trekt Francis Amuzu de poorten van het Astridpark achter zich dicht. Dat doet hij niet zomaar, want zijn bestemming spreekt tot de verbeelding: Grêmio! In het walhalla van de Goddelijke Kanaries en het sambavoetbal zal Amuzu enkele wereldvermaarde namen tegen het lijf lopen. VoetbalPrimeur.be heeft er elf verzameld, aangevuld met een Belgische bonus.
Felipe Anderson (Palmeiras)
Na ruim een decennium op het oude continent voetbalt de linksbuiten sinds 2024 weer in eigen land. Bij West Ham United mocht hij proeven van de Premier League, maar vooral in Rome staat zijn naam in steen gebeiteld. In dienst van Lazio draafde hij in totaal liefst 326 keer op, gekruid met 58 doelpunten en 63 assists. Daarmee staat Anderson nét buiten de top-tien van spelers met de meeste wedstrijden voor de hemelsblauwen.
Martin Braithwaite (Grêmio)
Nog niet zo lang geleden stond de Deense spits symbool voor het falende transferbeleid van FC Barcelona. Toegegeven, Camp Nou was ook té hoog gegrepen, maar wie 149 profgoals kan maken, is hoegenaamd geen pannenkoek. Braithwaite gaf de ‘cultwaarde’ van zijn carrière nog een extra injectie door vorige zomer voor Grêmio te kiezen, waar hij binnenkort dus Amuzu mag verwelkomen. Absoluut een naam om te onthouden voor liefhebbers van een voetbalquiz tijdens de komende decennia.
Philippe Coutinho (Vasco da Gama)
In zijn gouden jaren bij Liverpool FC behoorde hij tot het neusje van de zalm. Vanuit de as van het veld bezat de Braziliaanse technicus een versnelling die nauwelijks te volgen viel. Zijn overstap naar Barça leek een logisch vervolg, maar ook hij kreeg af te rekenen met de lange schaduw van Lionel Messi. Sindsdien is zijn Europese loopbaan als een nachtkaars uitgedoofd. Gelukkig hebben ze in Brazilië altijd een plekje vrij voor gevallen glorieën.
Danilo (Flamengo)
Nog zo eentje die deze winter voor de Braziliaanse pampas koos. Na dertien jaar in Europa had Danilo die koninklijke terugkeer ook dubbel en dik verdiend. Zijn cv is een om ‘u’ tegen te zeggen: FC Porto, Real Madrid, Manchester City en als uitsmijter nog ruim 150 wedstrijden voor Juventus. Opvallen deed de nu 33-jarige Danilo niet al te zeer, maar een verdediger hoort dat als een compliment te beschouwen.
Estêvão (Palmeiras)
Amper zeventien jaar en toch al een transferveldslag achter de rug. Vanaf komende zomer gaat Estêvão aan de slag bij Chelsea FC, voor 34 miljoen euro. Op Stamford Bridge hoopt men de volgende Vinicius Junior of Endrick binnengehengeld te hebben. Zijn marktwaarde is intussen opgelopen naar 50 miljoen. Daarmee is de piepjonge Estêvão in één klap ook de duurste uit de Braziliaanse competitie. Ter vergelijking: in de Jupiler Pro League zijn twee Bruggelingen momenteel het meest waard. Joël Ordoñez en Christos Tzolis worden allebei op 18 miljoen euro geraamd.
Memphis Depay (Corinthians)
Het Nederlandse woelwater zorgde voor één van de opvallendste Braziliaanse transfers van de afgelopen jaren. Sinds zijn stormachtige doorbraak bij PSV belandde zijn schip in woelig water. Manchester United, Olympique Lyon, Atlético Madrid … Voor elk hoogtepunt volgde er een veelvoud aan dieptepunten. Ook in het Nederlandse elftal speelt die wisselvalligheid zijn reputatie parten, al vloeit er op tijd en stond nog weleens een cruciaal doelpunt uit zijn voet voort. Bij Corinthians lukte dat in ruim zes maanden tijd toch ook al acht keer.
Lucas Moura (São Paulo)
Voor eeuwig en altijd blijft Moura verbonden aan 8 mei 2019. In een krankzinnige halve finale van de Champions League schakelde de Braziliaan revelatie Ajax eigenhandig uit met een hattrick. Tottenhams hoop in bange dagen om eindelijk eens een prijs te pakken, maar in de eindstrijd gaf hij onvoldoende thuis … Nadien deemsterde Moura geleidelijk aan weg in Londen. Sinds 2023 is hij naar São Paulo verhuisd, waar hij wel nog wekelijks van waarde is.
Neymar (Santos FC)
Ongezien volksvreugde! Elke Santos-fan schreeuwde het uit van blijdschap toen Neymar eind januari bekend maakte terug te keren naar de club waar het allemaal begonnen was. Of de dribbelkoning van weleer daar na langdurig blessureleed nog veel kunstjes zal kunnen opvoeren, valt af te wachten. De gekke aanhangers kan het geen ene moer schelen. Met een waanzinnig spektakel sloten ze hun verloren zoon weer met passie in de armen.
Oscar (São Paulo)
In 2014 haalde hij nog het FIFA All Star Team op het WK. Vervolgens maakte Oscar ook furore bij Chelsea FC, waarmee hij twee Premier-League-titels en een Europa League veroverde. De spelmaker piekte vroeg, maar koos al even vroeg voor het financiële plaatje in China. Liefst acht jaar stond hij ingeschreven bij Shanghai Port, totdat de Chinese bubbel vorig seizoen barstte. Aangezien het economisch gunstige klimaat er op de schop ging, achtte Oscar de tijd gekomen om huiswaarts te keren.
Alex Sandro (Flamengo)
Laat de passages bij Real Madrid en Man City weg en deze Sandro kende een bijzonder gelijkaardig parcours als dat van landgenoot Danilo. Na de doorbraak in eigen land leerde hij de kneepjes van het vak bij Porto, om vervolgens in Turijn uit te groeien tot een betrouwbare pion in de achterhoede. Scudetto’s pakte hij bij de vleet, maar naar de oppergaai in de Champions League greep de linksback nét mis. Een Copa Libertadores met Flamengo dan maar?
Alex Telles (Botafogo)
Voor inspiratie kan Sandro altijd terecht bij naamgenoot Telles. Die landde in september in Botafogo, om een drietal maanden later een landstitel én Copa Libertadores op zijn schouw te zetten. Ook hij kent Porto op zijn duimpje, al staan er nog een heleboel andere werkgever met naam en faam op zijn teller. Galatasaray, Internazionale, Manchester United, Sevilla … Als toetje deelde hij in Saoedi-Arabië de kleedkamer met Cristiano Ronaldo. Dan heb je toch je stempel gedrukt op het mondiale voetbal.
Wanderson (Internacional)
Als toetje krijgt Amuzu nog een halve Belg cadeau. De nu 30-jarige Wanderson doet in ons land een belletje rinkelen als zoon van Wamberto. Hoewel geboren in São Paulo, beschikt de aanvaller over een Belgisch paspoort, met dank aan papa lief. Bij Beerschot en Lierse mocht hij al eens proeven van het grote werk, maar daar kon hij zich slechts moeizaam tonen. Nadien volgde een halve wereldreis (Spanje, Oostenrijk, Rusland) om uiteindelijk in het land van zijn wortels toe te komen. Daar doet hij het goed, wat zijn marktwaarde heeft opgekrikt naar 6 miljoen euro.
Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal waarin men het heeft over de goede prestatie van Kasper Dolberg, de goedgekeurde VAR-treffer van KAA Gent tegen KV Mechelen en een vooruitblik op de CL-partij van Club Brugge tegen Atalanta. Dat en nog veel meer in Tijd voor Voetbal.
Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.