Renovatie-werknemers Camp Nou worden 'uitgebuit' en werken 11 uur per dag

Renovatie-werknemers Camp Nou worden 'uitgebuit' en werken 11 uur per dag

21 november - 11:44
5

Een onderzoek van de Catalaanse krant El Periodico heeft uitgewezen dat werknemers van het Turkse bedrijf Limak niet eerlijk worden uitbetaald voor de werkzaamheden die zij uitvoeren aan de renovatie van Camp Nou. Er zou sprake zijn van uitbuiting. 

El Periodico sprak met een aantal voormalige Limak-werknemers en vier arbeiders die hun identiteit niet wilden prijsgeven, uit angst voor strafmaatregelen van hun werkgevers. Limak is het bedrijf dat Camp Nou renoveert, maar er zijn een aantal onderaannemers bij betrokken die de werknemers rechtstreeks in dienst nemen.

In het rapport staat dat 'de werknemers worden uitgebuit'. Ze werken van maandag tot en met zaterdag, gemiddeld zo’n tien tot elf uur per dag. Ze ontvangen hiervoor ongeveer €1.150 per maand. Het minimumloon in Spanje bedraagt ​​€8,45 per uur of €1.080 per maand, maar is gebaseerd op een werkweek van 40 uur. De personeelsleden claimen dus dik over dit urenaantal heen te gaan.

Het onderzoeksrapport beweert ook dat de werknemers bang zijn om met journalisten of juridische experts te praten. 'Veel van de werknemers zijn migranten die geld naar hun families sturen om hen te ondersteunen. Ze willen hun job daarom niet op het spel zetten', zo is te lezen. Barcelona laat in een reactie weten niet betrokken te zijn bij de onderaannemers en/of de werknemers.