Naast België zijn nog 15 andere landen zeker van EK-ticket, een overzicht

Naast België zijn nog 15 andere landen zeker van EK-ticket, een overzicht

18 november - 23:06
5

Het deelnemersveld voor het EK 2024 in Duitsland begint vorm te krijgen. België was al een tijdje zeker van een ticket voor het eindtoernooi. Sinds zaterdagavond kennen we al zestien deelnemende landen aan het EK.

In totaal doen er 24 landen mee aan het EK. Naast gastland Duitsland komen twintig landen voort uit de tien EK-kwalificatiegroepen. De groepswinnaars en de nummers twee plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi. De overige drie landen moeten zich via de Play-Offs in maart 2024 weten te plaatsen.

Aan die Play-Offs nemen liefst twaalf landen deel. Het deelnemersveld van de play-offs wordt bepaald door de meest recente editie van de Nations League. De vier groepswinnaars uit League A, League B en League C plaatsen zich automatisch voor de play-offs, mits niet direct gekwalificeerd. Per League plaatst één land zich voor het EK. Wat als een Nations League-groepswinnaar al gekwalificeerd is? Dan gaat het Play-Off-ticket naar het hoogst gerankte land op de FIFA-wereldranglijst dat nog niet geplaatst is. Het speelschema van de play-offs bestaat per League uit twee halve finales en één finale.

Geplaatst voor het EK
Gastland
Duitsland

Groep A
Spanje
Schotland

Groep B
Frankrijk
Nederland

Groep C
Engeland
n.n.b.

Groep D
Turkije
n.n.b.

Groep E
Albanië
n.n.b.

Groep F
BELGIË
Oostenrijk

Groep G
Hongarije
n.n.b.

Groep H
Denemarken
n.n.b.

Groep I
Roemenië
Zwitserland .

Groep J
Portugal
Slowakije