Everton krijgt zwaarste straf uit historie PL en zakt af naar degradatiezone

Everton krijgt zwaarste straf uit historie PL en zakt af naar degradatiezone

17 november - 14:15 Laatste update: 15:05
9

Everton heeft een loodzware straf gekregen. De club uit de Premier League wordt tien punten in mindering gebracht wegens het overschrijden van de regels voor winstgevenheid en duurzaamheid voor het seizoen 2021-2022. De club van Amadou Onana gaat in beroep tegen de uitspraak. Als de straf behouden blijft, betekent dat onbewust goed nieuws voor Vincent Kompany en co.

Everton krijgt de straf voor het overtreden van financiële regels. Volgens de Premier League zou Everton toegegeven hebben dat het de regels omtrent winstgevendheid en duurzaamheid (Profitability and Sustainability Rules) zou hebben overtreden. Dat meldt SkySports. 'De berekening over de relevante periode komt uit op een verlies van 124,5 miljoen pond, wat meer is dan de toegestane 105 miljoen pond.'

'Everton Football Club is zowel geschokt als teleurgesteld door de uitspraak van de Premier League-commissie', luidt een eerste reactie op de clubwebsite van Everton. 'De club is van mening dat de Commissie een volstrekt disproportionele en onrechtvaardige sportsanctie heeft opgelegd. De club heeft al aangegeven in beroep te gaan tegen de beslissing bij de Premier League. De beroepsprocedure zal nu beginnen en de zaak van de Club zal te zijner tijd worden behandeld door een Beroepscommissie die is benoemd overeenkomstig de regels van de Premier League.'

Vorig seizoen wist Everton degradatie ternauwernood te ontlopen. Voorafgaand aan de puntenaftrek stond Everton met veertien punten op de veertiende plaats, acht punten boven de degradatiestreep. Rode Duivel Onana en zijn ploeggenoten zouden nu naar de gedeelde rode lantaarn afglijden. Die was tot nu toe enkel in handen van het Burnley FC van Kompany.

Slechts twee clubs hebben eerder punten in mindering gekregen in de geschiedenis van de Premier League. Middlesbrough kreeg in het seizoen 1996/1997 drie punten in mindering na het niet spelen van de wedstrijd tegen Blackburn Rovers. Portsmouth kreeg negen punten aftrek nadat de club in financiële problemen kwam in 2010.