Vertonghen is kritisch op bondscoach Koeman: 'Ik vind het elke keer ongelooflijk'

Vertonghen is kritisch op bondscoach Koeman: 'Ik vind het elke keer ongelooflijk'

16 november - 14:58 Laatste update: 14:58
4

Jan Vertonghen, de aanvoerder van RSC Anderlecht, heeft geen goed woord over voor de manier waarop Ronald Koeman zich heeft uitgelaten over Brian Brobbey. De bondscoach van het Nederlands elftal was in het programma Rondo kritisch op de afwerking van de Ajax-spits, waarna hij hem op het persmoment van dinsdag verdedigde.

"Ik heb het interview over Brobbey toevallig gezien. Ik snap echt niet dat je dingen zo naar buiten wil brengen", foetert Vertonghen in de podcast Football is Life. Dinsdag, op de persconferentie van Oranje, erkende Koeman dat hij Brobbey meer in bescherming had moeten nemen. "Natuurlijk geeft hij toe dat hij fout zat, maar waarom houd je dat gewoon niet binnenskamers? Het lijkt alsof mensen in Nederland de verplichting hebben om heel veel informatie aan de pers te moeten geven. Ik volg het Nederlands voetbal en ik vind het, als ik naar die persconferenties kijk, echt elke keer ongelofelijk."

Volgens Vertonghen wordt er in België anders met de pers omgegaan. "Ja, zeker als het persoonlijk wordt. Nu ging het echt over de kwaliteiten van Brobbey zelf. Hou dat binnenskamers. Dat zijn jonge, gevoelige voetballers. Als ik naar mezelf kijk, dan zijn zelfs oudere voetballers in bepaalde mate nog gevoelig", zegt de 36-jarige verdediger van RSC Anderlecht. "Ik denk dat het gewoon veel meer gewaardeerd wordt, als zoiets binnenskamers gezegd wordt."

"Dan kan je aan de slag met elkaar", benadrukt Vertonghen. "Ik vind dat je een grote meneer bent als je binnen het team keihard durft te zijn, maar niet naar buiten toe. Het gaat nu toevallig over die quotes, maar het gaat eigenlijk niet over hem (Koeman, red.), maar meer over het verschil tussen de Nederlandse en Belgische pers. Het is ongelofelijk. De Nederlandse pers is de hardste pers die ik in mijn carrière heb gezien, in de landen waarin ik heb gespeeld."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.