
Vandenbempt is streng na verplaatsing: "Afgang en blamage voor de stad Brussel"
De Rode Duivels staan woensdagavond niet in Brussel, maar in Leuven tegenover Servië. Het veld van het Koning Boudewijnstadion blijkt onbespeelbaar na de hevige regenval van de voorbije dagen. "Wij waren verrast", reageert de Sportdienst in Brussel, maar dat argument kan Peter Vandenbempt in de verste verte niet bekoren.
Pierre Clam, de voorzitter van de Brusselse sportdienst, slaat een mea culpa. "We werden verrast. We konden er niets meer aan doen", reageert hij bij Sporza. Clam verwijst voornamelijk naar de uitzonderlijke regenval van deze week. Daar valt uiteraard niets aan te veranderen, maar het terrein had toch beter beschermd kunnen worden door het bijvoorbeeld af te dekken met een zeil. De stad Brussel heeft echter geen zeil ter beschikking ... Voor zondag tegen Azerbeidzjan zal het een exemplaar lenen van RSC Anderlecht, belooft Clam nog.
Toen Vandenbempt dat nieuws ter ore kreeg, viel de journalist net niet van zijn stoel. "Puur amateurisme", vat hij het in twee woorden samen. Hoe de verantwoordelijken "verrast" konden zijn door het felle weer, is hem een raadsel. "Er was overal veel regen voorspeld. In West-Vlaanderen is er hoge watersnood, maar werd er afgelopen weekend wel gevoetbald in Brugge", haalt Vandenbempt een tegenvoorbeeld aan.
Niet alleen de afwezigheid van een zeil, ook het verouderde afwateringssysteem in het Koning Boudewijnstadion stuit Vandenbempt tegen de borst. Zelfs in zulke omstandigheden moet de stad "proactief optreden", vindt hij. Zijn analyse is dan ook vernietigend. "Het is een afgang en blamage voor de Stad Brussel. Als je meer dan 150.000 euro huur vraagt aan de Belgische voetbalbond, mogen die toch op zijn minst verwachten dat het veld in orde is." Als de profclubs hun stadions in orde moeten houden, moet Brussel dat ook doen.
Stadionproblematiek
De laatste jaren slaat Brussel hoe dan ook een belabberd figuur als het aankomt op sportinfrastructuur, merkt Vandenbempt op. Hij verwijst daarbij naar het fiasco rond het afgekeurde Eurostadion. "We zijn er als hoofdstad van Europa in geslaagd om het EK van 2021 aan ons te laten voorbijgaan." Het huidige Koning Boudewijnstadion beantwoordt dan weer al lang niet meer aan de normen van de UEFA. "Binnenkort moeten we in Rijsel naar onze nationale ploeg gaan kijken", klinkt het cynisch.
In een nieuw, groot stadionproject in Brussel gelooft Vandenbempt niet meer. Hoe kunnen toestanden zoals deze dan vermeden worden in de toekomst? "We moeten vier of vijf nieuwe stadions hebben in België, waar de nationale ploeg kan gaan spelen", luidt zijn devies. De bal komt dus in het kamp van de clubs te liggen, al krijgen ook zij vaak hevig weerwerk, denk maar aan het lastige stadiondossier in Brugge.