Huisanalist bekijkt Antwerp-tegenstander: ‘Niet meer het grote Barça’

Huisanalist bekijkt Antwerp-tegenstander: ‘Niet meer het grote Barça’

18 september - 15:00 Laatste update: 19 september - 08:00
13

Royal Antwerp FC zit in de Champions League in een groep met FC Barcelona, Shakhtar Donetsk en FC Porto. De huisanalist van VoetbalPrimeur.be neemt de eerste tegenstander van The Great Old onder de loep: FC Barcelona.

Verwachte opstelling:

De ploeg van Xavi speelt voornamelijk in het gekende GK-4-3-3.
Het doel van Xavi bij FC Barcelona is om een aanvallend overtal te creëren. Dit doet hij (meestal) door Balde hoog op te laten schuiven. Ik verwacht dat Cancelo gaat eerder als “inverted wingback” gaat fungeren Balde en schuift dus naar het defensieve centrum. Gavi is een vrije speler die voornamelijk aangespeeld wordt in de half-spaces. Doordat hij naar binnen trekt, kan Balde de hele flank voor zijn rekening nemen.

Hierdoor krijgen ze een GK-2-3-5 formatie, waarbij Gavi en de infiltrerende middenvelder aan de rechtse zone voornamelijk gepositioneerd zijn in de half-spaces van het speelveld. Moest de tegenstander Balde toch vast zetten, dan gaan ze de opbouw verzorgen via de rechter flank. Wanneer Cancelo de bal aan de voeten heeft, schuift het hele team naar de rechtse zone van het veld (behalve Balde, door voornamelijk zeer breed op de linkse flank blijft).

Ze proberen dan een overtal te creëren aan de rechtse zone van het veld om dan via een lange bal of via centrale tussenstations de andere flank te bereiken. Wanneer beide flankaanvallers in de half-spaces gaan zakken en de flankverdedigers breed blijven, dan is Barcelona het gevaarlijkste.


Sterke punten
- FC Barcelona heeft met Ter Stegen en F. De jong twee spelers die uitzonderlijk zijn in de passing. Beide spelers zijn enorm comfortabel aan de bal. Hierdoor is FC Barcelona in staat om (vrij) gemakkelijk onder de hoge pressing uit te voetballen.

Hieronder een voorbeeld

Hier zie je een voorbeeld van een hoge pressing van de tegenstander (rode kleur). Beide centrale verdedigers (Christensen & Kounde) gaan naar buiten en staan open om de bal te ontvangen. Ter Stegen is zeer comfortabel aan de bal & heeft een uitstekende lange trap. Doordat het rode team Christensen en Kounde vast zet, heeft Ter Stegen de mogelijkheid om in te dribbelen met bal aan de voet.

Hij zet de tegenstander voor een keuze: of hij dribbelt zo ver mogelijk in zodat hij (zonder druk) een dreigende lange bal in de vrije ruimtes achter de verdediging van de tegenstander, of Ter Stegen wordt ook onder druk gezet. Wanneer de tegenstander ervoor kiest om beide centrale verdedigers onder druk te houden, moet een centrale aanvallende speler druk gaan zetten op Ter Stegen.

Hierdoor komt (in de meeste gevallen) F. De Jong vrij die de bal aangespeeld krijgt, kan verwerken en direct een voorwaarts ingestelde actie kan ondernemen (in dit geval het inspelen van de infiltrerende Kounde). Zo proberen ze onder de hoge druk van de tegenstanders uit te voetballen.

- Xavi probeert met bepaalde instructies een overtal te creëren op de flanken. Dit proberen ze aan beide flanken toe te passen.

Hieronder een voorbeeld

Zoals je hier kan zien gaat Cancelo proberen om een overtal te creëren op de flanken. Hij laat de tegenstander naar zicht oe komen, waardoor F. De Jong niet centraal zal blijven, maar ook naar de buitenzijde zal zakken en aanspeelbaar zijn. Hierdoor krijg je een 2vs1 situatie.

Het vervolg hierop is het volgende:

En hier zie je dat er weer een 2vs1 situatie zal ontstaan.

In deze actie proberen ze aan beide flanken toe te passen. Dan is het Gündogan die zich breed zal laten zakken. Enige verschil is dat Balde meer aanvallender is ingesteld dan Cancelo, deze laatste zal voornamelijk fungeren als inverted wingback.

- FC Barcelona heeft een leuke mix van jeugdige talenten zoals Balde, Gavi, Pedri, Yamal in combinatie met de meer ervaren Gündogan, F. De Jong en Lewandowski. Deze combinatie is noodzakelijk om de jeugdige spelers te laten excelleren.

Zwakke punten
- De befaamde “Box” op het middenveld is ‘gemakkelijker’ onder druk te zetten. F. De Jong compenseert dit doordat hij een uitstekende passing heeft.Doordat Xavi met twee (defensief gerichte) middenvelders speelt in de opbouw, zou het gemakkelijker moeten zijn om dit vast te zetten. Je ziet hier dat de twee (rode) centrale middenvelders het centrum kunnen dichthouden en hierdoor zijn F. De Jong en Romeu niet aanspeelbaar in de opbouw. Gündogan zou hiervan gebruik kunnen maken, maar deze passing is moeilijker en gevaarlijker.

Positieovernames op het middenveld en in de aanval: Het valt op dat er geen vloeiende positieovernames zijn bij dit FC Barcelona. Voorbeeld: Wanneer Lewandowski zich laat inzakken (om aanspeelbaar te zijn) valt meteen op dat er niemand van FC Barcelona zijn diepste aanvalspositie zal innemen. Hierdoor blijft deze positie ‘leeg’.

- De zone in de rug van Balde is kwetsbaar. Balde is een zeer aanvallend ingestelde ‘wingback’ en is vaak zeer hoog in balbezit. Hierdoor ontstaat er een ruimte in zijn rug. Als men dit goed uitspeelt dan kan je een overtal creëren t.o.v. Christensen.

Conclusie
Xavi heeft een goed team met uitzonderlijke talenten, zoals hierboven reeds vermeld. Maar het FC Barcelona is niet meer het ‘grote’ Barça. Ze hebben enkele goede spelers in hun rangen. Lewandowski is een spits die weinig nodig heeft om te scoren (nu iets meer dan in zijn tijd bij Bayern München).

Xavi blijft vasthouden aan het typische spel van de Cruijff inzichten (GK-4-3-3, dominant balbezit en via de combinaties aan kansen geraken). Het voetbal evolueert snel en Xavi moest dus mee evolueren, wat het hem niet gemakkelijk maakt. Hij heeft er enkele spelers bijgekregen zoals een Cancelo, Joao Felix en Oriol Romeu. Maar deze zijn niet van de kwaliteit van een Dani Alves, Leo Messi of Sergio Busquets.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s