Vijf lessen uit speeldag 7 : kansen bij de vleet, woeste Riemer en solidariteit

Vijf lessen uit speeldag 7 : kansen bij de vleet, woeste Riemer en solidariteit

18 september - 11:00 Laatste update: 19 september - 21:50
1

Na een interlandonderbreking durft er wel eens zand in de machine te zitten. Niet zo bij de Jupiler Pro League, waar op speeldag 7 heel wat spektakel te beleven viel. VoetbalPrimeur.be kaart graag na aan de hand van vijf onderwerpen.

Kansen bij de vleet
De makers van de samenvattingen hebben geen slapeloze nachten achter de rug. Op heel wat velden vielen de doelkansen als rijpe appels uit de boom, in het bijzonder in het Dudenpark en aan Den Dreef. Dat zowel Union Saint-Gilloise als KAA Gent niet meer konden puren uit hun ruim twintig doelpogingen, viel voornamelijk toe te schrijven aan pech. Maakt het het puntenverlies draaglijker of net niet? In ieder geval blijft het één van dé charmes van het voetbal: ook de onderliggende partij kan het laken naar zich toe trekken.

Op de valreep
Wie wél over voldoende precisie beschikte, was Club Brugge. Gelukkig maar, zullen de blauw-zwarte fans denken, want anders had Sporting Charleroi de busreis terug niet met lege handen moeten afleggen. Felice Mazzu bezorgde Ronny Deila flink wat kopbrekers. Uiteindelijk zegevierde de individuele klasse. Simon Mignolet redde meermaals de meubelen en dan moest een goudhaantje als Antonio Nusa nog van de bank komen … De weelde op Jan Breydel oogt erg groot.

De (verhoopte) uitbarsting van Riemer
Hoezo, eeuwige optimist? Brian Riemer gooide dat etiket zondag in één wilde ruk van zich af met zijn post-wedstrijd-interview. Nee, de late gelijkmaker tegen KV Kortrijk (2-2) voelde niet aan als een opluchting, wel integendeel. De Deen schuwde de harde woorden niet en deinsde er evenmin voor terug om zondebokken als Zeno Debast en Maxime Dupé de mantel uit te vegen. Na de veelbelovende transferstorm zit er veel druk op de ketel, dat staat als een paal boven water.

Le nouveau Standard
Carl Hoefkens kan weer lachen. In het slot van de zomermercato kreeg de Standard-coach ein-de-lijk zijn langverwachte versterkingen. Hoezeer hij daarnaar gesnakt heeft, werd meteen duidelijk met zijn basiselftal, waarin alle vier nieuwkomers prompt een plekje kregen. Die kwaliteitsinjectie sorteerde ook haar effect. Steve Alzate pakte dan wel dubbel geel, maar haalde samen met Isaac Hayes lange tijd de angel uit de Eupense omschakelingen. Voorin dartelde Moussa Djenepo enkele keren als vanouds en Kamal Sowah opende zijn rekening al. Standard is er nog niet, maar de weg is in ieder geval uitgestippeld.

Hartverwarmend
Anno 2023 komt de voetbalsport zo vaak negatief in het nieuws dat het sociale karakter haast verdwenen lijkt. Gelukkig toonde speeldag 7 nog eens aan dat solidariteit één van de kernwaarden blijft. In elk stadion vond voor aanvang van de wedstrijden een minuut stilte plaats als steunbetuiging voor de slachtoffers van de vreselijke aardbeving in Marokko. Bij OHL-Gent stonden beide supportersgroepen dan weer schouder aan schouder om het tragische overlijden van de zeventienjarige Leonard te gedenken. Of hoe voetbal een hoeksteen van onze maatschappij blijft, ook in kwade dagen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s