Duivels Dilemma: trouwe Casteels of vers bloed Vandevoordt als vervanger Courtois?

Duivels Dilemma: trouwe Casteels of vers bloed Vandevoordt als vervanger Courtois?

28 augustus - 23:00 Laatste update: 29 augustus - 18:47
18

Vanaf september zetten de Rode Duivels hun jacht op een ticket voor het Europees Kampioenschap in Duitsland (2024) verder. Nu de wissel van de wacht volop gaande is, maakt VoetbalPrimeur.be je graag warm aan de hand van enkele Duivelse Dilemma's. Als eerste vraagstuk: wie kan de onfortuinlijke Thibaut Courtois best vervangen, Koen Casteels of Maarten Vandevoordt?

Het lot van Courtois is inmiddels genoegzaam bekend. De vaste nummer één bij de Duivels scheurde nog voor de eerste speeldag in La Liga zijn kruisbanden af. Daardoor staat hij maandenlang aan de kant. Daarnaast was het nog maar de vraag of Courtois tegen Azerbeijdzjan (9/9) en Estland (12/9) bij de selectie zou gezeten hebben vanwege de veelbesproken aanvoerderskwestie. Of Domenico Tedesco voet bij stuk had gehouden, zullen we waarschijnlijk nooit weten.

Hoe dan ook zit de bondscoach nu met een nieuwe vraag. Wie kan de rol van eerste doelman best op zich nemen? Uiteraard zijn er wel meer kandidaten die het plekje mogen ambiëren. Thomas Kaminski en Matz Sels bijvoorbeeld doen het al jaren puik in buitenlandse competities. Er werd zelfs een terugkeer van Simon Mignolet geopperd, al lijkt dat eerder een vergezochte piste. Nee, de meest waarschijnlijke kandidaat is Casteels, de laatste tijd de vaste doublure voor Courtois. Maar zou Tedesco ook Vandevoordt niet moeten durven zetten? 

CASTEELS

✅ betrouwbaar en oververdiend
Wanneer de eerste doelman uit is, moet zijn gebruikelijke back-up het doel maar verdedigen. Wie die filosofie volgt, komt in de kwestie-Courtois al snel uit bij Casteels. Sinds Mignolet zijn pensioen aankondigde bij de nationale ploeg, is Casteels opgerukt naar plekje twee in de pikorde. De Limburger staat al jaren in de schaduw, maar is in al die tijd een erg betrouwbare pion gebleken in de Bundesliga.

Op zijn 31e heeft Casteels inmiddels 260 wedstrijden op de teller staan in de hoogste Duitse klasse. Geen wonder dat onze oosterburen hem al even beschouwen als één van de beste sluitposten in hun competitie. Het oogt misschien niet altijd even spectaculair, maar de goalie van VFL Wolfsburg is wel een toonbeeld van betrouwbaarheid. Bovendien zou het hem gegund zijn. Liefst 55 keer stond Casteels al op het wedstrijdblad bij de Rode Duivels. Door de moordende concurrentie kwam hij echter niet verder dan vijf speelbeurten. Extra opsteker: Tedesco koos al eens voor hem in het oefenduel met (uitgerekend) Duitsland (2-3).

❎ Tussenpaus zonder groeimarge
Ondanks die troefkaarten valt er ook iets aan te merken op een mogelijke keuze voor Casteels. Met zijn 31 lentes kan hij zeker nog een aantal jaren mee, maar veel potentieel om te verbeteren zit er niet meer in. Na al die jaren bij Wolfsburg lijkt hij vastgeroest op het etiket van 'subtopper'. Een uitstekende optie om achter de hand te houden, maar kan je met iemand van zijn niveau ook schitteren in de eindfase van de grote toernooien, toch nog steeds de Belgische ambitie?

Nu Courtois enkele maanden buiten strijd is, is misschien wel het ideale moment gekomen om een jongere kracht voor de leeuwen te werpen. Zeker aangezien de tegenstand met Azerbeijdzjan en Estland niet bepaald overweldigend oogt ...

VANDEVOORDT

 De toekomst voor zich
Als hij naar vers bloed op zoek is, kijkt een bondscoach normaal gezien eens rond bij de nationale beloften. Daar is Vandevoordt al enige tijd de vaste keuze onder de dwarsligger. Hoewel hij nog steeds pas 21 jaar jong is, klinkt zijn naam al bijzonder vertrouwd in de ogen. Bij KRC Genk maakt het ijskonijn al sinds eind 2020 de dienst uit. Wie zo pril het vertrouwen krijgt, moet wel in een vat vol talent gevallen zijn.

Vandevoordt heeft dat talent ook al uitvoerig tentoongespreid. Uiteraard verliep zijn doorbraak met vallen en opstaan, zoals bij elke jongeling. Intussen is het Genk-product echter uitgegroeid tot een erg stabiele factor in de successen van zijn ploeg. Dat is ook RB Leipzig niet ontgaan. Er is al even een overeenkomst dat Vandevoordt er vanaf volgend seizoen aan de slag gaat. En laat Leipzig nu net een ex-club zijn van ... Tedesco.

❎ Net te vroeg?
Op je 21e bij Genk de handschoenen opnemen, dat is één zaak. Maar het hele land vertegenwoordigen? Of de jonge Vandevoordt die verantwoordelijkheid al kan dragen, valt moeilijk te voorspellen. De Limburger staat te boek als koele kikker, maar eens het volkslied gespeeld heeft, kan dat zomaar omkeren. Hoe dan ook zou het een risico inhouden om Euro 2024 aan te vatten met een dan 22-jarige doelman. Vooropgesteld dat Courtois onvoldoende hersteld zou geraken, natuurlijk.

VP's EINDOORDEEL
Lastig, lastig, lastig, maar dat is vanzelfsprekend eigen aan een dilemma. VoetbalPrimeur.be stelt dan ook een salomonsoordeel voor. Laat zowel Casteels als Vandevoordt één wedstrijd de kans krijgen in de komende interlandperiode. Liefst van al mag die laatste zich in het thuisduel met Estland onderscheiden, zodat hij de druk van de fans al eens op de schouders voelt. En als beide heren overtuigen, gaan ze komende zomer toch gezellig samen mee naar Duitsland? 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s