De grote transferdeadline deze zomer: Een overzicht per land

De grote transferdeadline deze zomer: Een overzicht per land

28 augustus - 12:00 Laatste update: 29 augustus - 17:30

De zomerse transferperiode is zonder twijfel een van de meest hectische en spannende periodes voor voetbalfans wereldwijd. Clubs zijn in een race tegen de klok om hun selecties te versterken, terwijl fans met ingehouden adem wachten op de laatste transfernieuwtjes. Maar wanneer sluit het transferwindow eigenlijk in de verschillende competities en hoe verschilt dat met de Jupiler Pro League? VoetbalPrimeur.be biedt een helder overzicht.

Elk land een eigen transferwindow
De transferdeadline betreft het registreren van nieuwe spelers door een club. Zodra de transferperiode in een bepaald land is gesloten, kunnen clubs uit dat land geen nieuwe spelers meer registreren. Echter, clubs uit andere landen waar de transferperiode nog open is, kunnen nog steeds spelers uit landen halen waar de markt al gesloten is.

Sportieve integriteit
Elke voetbalbond moet spelers een uniek FIFA ID geven bij hun eerste registratie. Een speler mag in 1 seizoen bij maximaal 3 clubs geregistreerd staan, maar kan slechts voor 2 clubs officiële wedstrijden spelen. De sportieve integriteit van de competitie is cruciaal. Dit houdt in dat een speler niet voor meer dan 2 clubs in dezelfde nationale competitie mag uitkomen. Alle andere regelementen en uitzonderingen van de FIFA kan je hier vinden.

Transferwindow van de Jupiler Pro League
De transfermarkt van de Jupiler Pro League opende dit jaar op 15 juni en zal sluiten op 6 september.

Transferwindows van andere belangrijke landen
Hoewel de Jupiler Pro League op 6 september sluit, hebben andere competities verschillende deadlines:

-Nederland: De Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie begonnen hun transferperiode op 13 juni en deze eindigt op 1 september.
-Engeland: De Engelse transfermarkt opende op 14 juni en sluit op 1 september.
-Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje: Competities in deze landen openden hun markten op 1 juli en sluiten ook op 1 september.
-Griekenland en Turkije: De markt sluit later, op 15 september.
-Portugal: Clubs kunnen hun transferplannen voortzetten tot respectievelijk 15 en 22 september.
-Saoedi-Arabië: Het opkomende voetballand heeft een slutingsdatum van 20 september.

Grote vrees voor Saoedi-Arabië
De late sluitingsdatum van de transfermarkt in Saoedi-Arabië baart coaches uit grote competities zorgen. Dit betekent namelijk dat de clubs uit Saoedi-Arabië, die over enorme transferbudgetten beschikken, ruim 3 weken langer de tijd hebben om spelers uit het buitenland aan te trekken. Dit terwijl clubs uit grote competities geen vervangers meer kunnen halen omdat hun transferdeadline vaak al op 1 september is.

Staat het land waarvan je de transferdeadline wil weten er niet tussen? Dan kun je deze in de Worldwide Transfer Window Calender van de FIFA vinden.

Vergeet dus niet om VoetbalPrimeur.be op 6 september in de gaten te houden voor last-minute versterkingen van Belgische clubs.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s