Vijf lessen uit speeldag 4: geen feilloze rapporten meer, cynisme op Sclessin

Vijf lessen uit speeldag 4: geen feilloze rapporten meer, cynisme op Sclessin

21 augustus - 17:00 Laatste update: 23 augustus - 14:00
2

Ook speeldag 4 uit de Jupiler Pro League behoort inmiddels weer tot de geschiedenisboeken. De topploegen zijn stilaan op de afspraak, want in de huidige top-zes zitten enkel grote namen. Daarnaast heeft VoetbalPrimeur.be nog vier andere lessen in petto.

De zes
Wie naar de (erg voorbarige) tussenstand kijkt, merkt op dat de topclubs zich niet laten verrassen hebben tijdens de voorbije speeldagen. Op kruissnelheid zitten de meesten zeker nog niet en ook dit weekend verliep niet alles vlekkeloos (niet waar, Royal Antwerp FC, KRC Genk en Union Saint-Gilloise?). Toch zit er geen volledig gemiste start bij, op Standard Luik na. De Rouches moeten nu al zes punten of meer goedmaken op zowat alle concurrenten. Stiekeme dromers als Cercle Brugge en Sint-Truiden zijn eveneens gewaarschuwd: als het van de klassieke top afhangt, blijven de eerste zes plekjes ingevuld zoals dat nu het geval is.

Geen vlekkeloze rapporten meer
Twee ploegen konden zich voor aanvang van speeldag 4 nog trots op de borst kloppen. KAA Gent en Union hadden namelijk nog geen enkel punt laten liggen. Die fraaie statistiek is intussen ten einde. Union ging zaterdag met zware 4-0-cijfers onderuit in Mechelen, waarna De Buffalo's een dag later hun slechte start tegen STVV cash betaalden (2-2). Geen man overboord, uiteraard, al zit er met Club Brugge nu wel een nieuwe primus vooraan in de klas.

Cynisch Sclessin
We raakten het al aan: voor Standard zou het wel eens een horrorseizoen kunnen worden. De top-zes nu al uit het vizier noemen, is te voorbarig, maar het is wel degelijk vijf voor twaalf op Sclessin. Die overtuiging is ook al doorgesijpeld op de tribunes. Toen Kévin Denkey in het slot van de partij de 0-2 maakte voor Cercle (weliswaar nadien afgekeurd voor buitenspel), juichte een groot gedeelte van de aanwezige thuisfans mee. Cynisme is zowat altijd een veeg teken aan de wand ... Standard moet dringend wakker schieten, zowel in de bestuurskamers als tussen de lijnen.

Een prille paars-witte droom
Helemaal anders was de beleving in het Lotto Park, waar Anderlecht vooral dankzij een puike eerste helft afstand nam van KCV Westerlo (2-1). In vergelijking met de voorbije wedstrijden, waarin wel punten veroverd werden maar geen hartjes, kon paars-wit nu wél aanvallend overtuigen. Daar kwamen ook twee knappe doelpunten uit voort. Na de helse recente jaren maakt één zwaluw de Brusselse lente nog niet, maar met de transferversterkingen van de voorbije weken lijkt er eindelijk nog eens een competitief elftal te staan bij Anderlecht.

Een (zevenvoudig) waarschuwingsschot
In haar laatste wedstrijden liet Club Brugge er al weinig twijfel over bestaan: de veelvuldige kampioen van de voorbije jaren is gekrenkt in haar eer en wil haar troon weer opeisen. Wie daar nog niet toe overtuigd was, zal wel anders piepen na de doelpuntenkermis tegen RWDM (7-1). Op offensief vlak baadt Club simpelweg in weelde. Het plezier zit er terug in. Wat wil je ook, als zowat elke veldspeler vrolijk zijn goaltjes meepikt. Is Ronny Deila een machine aan het bouwen die opnieuw richting Belgische titel walst?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s