De VP Lessen na Anderlecht – Westerlo: Nieuwkomers staan er, geef De Roeck de tijd

De VP Lessen na Anderlecht – Westerlo: Nieuwkomers staan er, geef De Roeck de tijd

20 augustus - 16:50 Laatste update: 21 augustus - 22:03
14

RSC Anderlecht haalde het zondag met 2-1 van KVC Westerlo. Welke lessen moet je onthouden na een leuke pot voetbal in het zonnige Lotto Park? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

De visitekaartjes van Flips en Rits
De gemiddelde Anderlecht-fan had waarschijnlijk voor dit seizoen nog nooit gehoord van Alexis Flips. Maar tegen Westerlo liet de 23-jarige Fransman de harten van de Anderlecht-fans een paar keer sneller slaan. Flips toonde zich vooral in de eerste helft met enkele prima ballen. Na de pauze greep hij naar zijn been. Het leek geen zware blessure, maar de Fransman werd uit voorzorg wel meteen gewisseld en dat onder luid applaus en nadien met een knuffel van Brian Riemer. Ook die andere nieuwkomer, Mats Rits, begon aan de partij. De van Club Brugge overgekomen middenvelder lijkt zijn plaats op het middenveld meteen vast te hebben. Zijn eerste minuten in het shirt van paars-wit lieten een kwaliteitsinjectie voor het team zien.

In functie van Dolberg
In de eerste drie matchen van Anderlecht werd Kasper Dolberg met argusogen gevolgd. Wat zou de ex-spits van Ajax kunnen in ons land? Tegen Antwerp scoorde hij een strafschop, maar het was wachten op de eerste veldgoal van de Deen. Zondag was het al na 29 seconden raak. Dolberg kon inlopen op een voorzet vanaf de flank. Zo heeft de spits het graag. Anderlecht speelde zondag meer in het teken van Dolberg. Dat is geen slecht idee om het maximale uit de aanvaller te halen. Als de voorzetten blijven komen, zullen de goals blijven volgen. Uitkijken wat de komende weken de combi Flips - Dolberg gaat opleveren. 

Diawara valt (opnieuw) door de mand
Ooit betaalde AS Roma 21 miljoen euro om Amadou Diawara in huis te halen. Dat bedrag is de man uit Guinee al een tijdje niet meer waard. Ook zondag was de middenvelder de minste speler van Anderlecht. Qua balrecuperatie viel het nog mee, maar qua passing was het te min. Zijn overbodige gele kaart vlak voor de rust was het dieptepunt. Zondag sijpelde door dat Anderlecht nog altijd Thomas Delaney in huis wil halen. Logisch dat het bestuur verder kijkt. De deal zou zo goed als rond zijn. Het einde van Diawara bij paars-wit nabij? 

Onnodig bibberen in de hitte
Na 29 seconden had Anderlecht zijn eerste doelpunt tegen Westerlo dus al te pakken. Daarna bleef paars-wit de wet dicteren. Het was wachten op een geniale ingeving van Jan Vertonghen om nog eens te kunnen vieren. Na het doelpunt van 'Vertonginho' incasseerde Anderlecht alsnog een tegentreffer, waardoor het in de zon toch nog tien minuten moest 'bibberen'. Een voordeel, zonder afgestraft te worden kreeg Anderlecht een leermoment. Handig in deze fase van de competitie. Anderlecht boekte zijn derde zege op rij en begint aan het seizoen met 9 op 12. 

Geef De Roeck de tijd
In de Kempen is er dit jaar een gezonde ambitie. Er werd fors geïnvesteerd, vooral in jonge spelers. Na vier speeldagen is de oogst van Westerlo evenwel mager. 1 op 12 is het harde verdict. Toch hopen we één ding, dat het bestuur van Westerlo niet snel in paniek schiet. Laat alsjeblieft Jonas De Roeck zijn werk verder zetten. Hij hielp de ploeg mee aan promotie en vorig seizoen deed Westerlo het als promovendus in de Jupiler Pro League geweldig. Het zou zonde zijn om nu De Roeck af te rekenen op basis van een mindere start - op gebied van punten - met veel jongens die nog groen achter hun oren zijn. Laat het qua trainersontslagen stil blijven in de Kempen. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s