Anderlecht beschikt plots over transferbudget: 'Met dank aan Europa en Duranville'

Anderlecht beschikt plots over transferbudget: 'Met dank aan Europa en Duranville'

10-06-2023 10:16
85

RSC Anderlecht jaagt dezer dagen hardnekkig op een nieuwe spits. Luis Vazquez (Boca Juniors) en Kasper Dolberg (OGC Nice) worden genoemd. Opvallend: voor beide heren zou paars-wit bereid zijn om tot zeven miljoen euro op tafel te leggen. Of anders gezegd: in staat zijn. Zat Anderlecht niet in financiële moeilijkheden? Vier redenen waarom Jesper Fredberg deze zomer toch over een aardig budget beschikt. 

De voorbije jaren moest Anderlecht flink de tering naar de nering zetten. De schuldenberg oogt (nog steeds) aanzienlijk, waardoor de voorbije jaren vooral 'onbekendere namen' of vrije opportuniteiten in het Lotto Park neerstreken. Deze zomermercato ziet het ernaar uit dat de Belgische recordkampioen weer wat meer kan investeren. Het Laatste Nieuws ziet daarvoor vier belangrijke oorzaken.

Ten eerste is de loonmassa serieus gekrompen. Met het vertrek van dure vogels als Lior Refaelov, Adrien Trebel en Wesley Hoedt is er heel wat geld vrijgekomen. Ook zware huurconstructies rond Fabio Silva en Sebastiano Esposito werden vroegtijdig afgebroken. Daarnaast haalde Anderlecht vorige winter al een mooi bedrag op door de verkoop van Julien Duranville. Het goudhaantje uit Neerpede bracht 8,5 miljoen euro op vanwege Borussia Dortmund.

Als derde reden is er uiteraard de nakende kapitaalsinjectie, die volgens HLN zo goed als rond is. Die zou tussen tien en vijftien miljoen euro bedragen. Opnieuw mooi meegenomen voor Fredberg. Tot slot legde Anderlecht ondanks de historisch slechte campagne in eigen land wel een knap Europees parcours af. Na de kwartfinale in de Conference League sloot de rekening af op zo'n acht miljoen euro. Dat geldt zou paars-wit dus quasi integraal in een nieuwe spits pompen.

Plan-B
Bovendien heeft Anderlecht nog een troefkaart achter de hand. Als er echt nog verse cash nodig zou blijken, is er altijd de mogelijkheid om één van haar twee waardevolste spelers te verkopen: Zeno Debast en Bart Verbruggen. Voor die laatste bijvoorbeeld zou de vraagprijs nu al rond de vijftien miljoen liggen. Beide jongelingen komen later deze maand overigens nog in actie op het EK voor beloften. Mogelijk drijven ze hun prijs daar verder op.