Tien duurste vogels sloegen vleugels uit, maar landden niet allen op hun pootjes

Tien duurste vogels sloegen vleugels uit, maar landden niet allen op hun pootjes

09-06-2023 18:00 Laatste update: 11-06-2023 14:30

Er staan nog een Champions-League-finale, enkele interlands en een EK voor beloften in de agenda, maar voor de meeste voetballers staat de maand juni vooral in het teken van welverdiende vakantie. Dat geldt evenzeer voor enkele klasbakken die onze Jupiler Pro League vorige zomer of winter inruilden voor andere oorden. VoetbalPrimeur.be neemt de tien duurste vertrekkers onder de loep: hoe verliep hun avontuur buiten onze landsgrenzen?

10. Jhon Lucumi (KRC Genk ➡️ Bologna: 8 miljoen euro*)
In Genk heerste geen unanieme consensus over de Colombiaanse mandekker. Talentvol, dat zeker, maar toch net wat te vaak te betrappen op een slippertje. Als die foutenmarge ergens aangepakt kan worden, is het wel in de Serie A. Daar gaf Lucumi de twijfelaars ongelijk. De linkspoot speelde nagenoeg alles en was zo een belangrijke factor in het succes van Bologna, dat één van haar beste seizoenen in tijden achter de rug heeft.

Statistieken in eigen competitie: 33 basisplaatsen, 2902 minuten, 7 clean sheets
VP’s oordeel: 🙂

9. Julien Duranville (RSC Anderlecht ➡️ Borussia Dortmund: 8,5 miljoen euro)
Doodzonde voor de paars-witte fans dat ze het lang aangekondigde goudhaantje amper een handvol wedstrijden hebben mogen bewonderen. De financiële realiteit liet het bestuur echter geen keuze. De prille tiener kwam bij Dortmund toe onder een slecht gesternte: door een spierletsel was hij meteen op achtervolgen aangewezen. Pas op de (dramatische) slotspeeldag maakte Duranville zijn eerste minuten als BVB’er. Zijn kwieke invalbeurt tegen Mainz 05 bleek onvoldoende om een titelkater af te wenden, maar biedt wel perspectief met het oog op de komende jaargang(en).

Statistieken in eigen competitie: 0 basisplaatsen, 28 minuten, 0 doelpunten, 0 assists
VP’s oordeel: 🤨

8. Junya Ito (KRC Genk ➡️ Stade Reims: 10 miljoen euro)
Lange tijd bleef zijn bijdrage aan de Genkse successen wat onderbelicht, maar in de voorbije zomermercato kreeg de Japanner dan toch zijn beloning te pakken: een overstap naar de Franse Ligue 1. Bij Stade Reims verliep het seizoen evenwel grijzer dan vooraf voorspeld. Die analyse gaat ook  op voor Ito zelf, die wel enkele flitsen, goals en assists liet noteren, maar zijn ploeg niet bij de hand kon nemen zoals in Genk.

Statistieken in eigen competitie: 34 basisplaatsen, 2930 minuten, 6 doelpunten, 5 assists
VP’s oordeel: 🙂

7. Kristian Thorstvedt (KRC Genk ➡️ Sassuolo: 10,15 miljoen euro)
Al de derde uit dit lijstje die de Genkse kassa deed rinkelen. Bij Sassuolo zat de grote doorbraak er nog niet in voor de Noorse middenvelder. Thorstvedt kreeg zeker voldoende kansen, liet af en toe ook wat fraais bewonderen, maar vormde nooit een onmisbare schakel. Mogelijk komt dat er in zijn tweede jaar in de laars wel van.

Statistieken in eigen competitie: 13 basisplaatsen, 1133 minuten, 2 doelpunten, 1 assist
VP’s oordeel: 🤨

6. Lyle Foster (KVC Westerlo ➡️ Burnley FC: 11 miljoen euro)
Als enige ‘kleinere’ club, met alle respect, wist Westerlo zich tussen de duurste vogels te plaatsen. Na een bevredigende heenronde besloot de pijlsnelle Foster zijn vleugels uit te slaan. De torenhoge transfersom die Vincent Kompany daarvoor over had, nam alle twijfel in het Kuipje ter stond weg. In het titelverhaal van The Clarets speelde Foster niet meer dan een bijrolletje. Benieuwd of hij zich in de Premier League staande kan houden.

Statistieken in eigen competitie: 4 basisplaatsen, 363 minuten, 1 doelpunt, 0 assists
VP’s oordeel: 🤨

5. Loïs Openda (Club Brugge ➡️ RC Lens: 11,8 miljoen euro)
Als ex-Bruggeling past hier maar één uitdrukking: een absoluut boerenjaar! Openda vertaalde al het goede dat bij Vitesse over hem verteld werd ook in een grotere competitie in resultaten. In zijn geval betekent dat: potten maken. Hoewel de aalvlugge Rode Duivel af en toe moest knokken voor het vertrouwen van zijn coach, legde hij ze bijzonder vlot in het mandje. Het leverde Lens zowaar een plek in de Champions League op. Als klap op de vuurpijl eiste Openda een plekje op in de ‘Ploeg van het Jaar’ in de Ligue 1, geflankeerd door Kylian Mbappé en Lionel Messi. Amen.

Statistieken in eigen competitie: 29 basisplaatsen, 2529 minuten, 21 doelpunten, 4 assists
VP’s oordeel: 😁

4. Stanley Nsoki (Club Brugge ➡️ Hoffenheim: 12 miljoen euro)
Omwille van zijn nonchalance was Blauw-Zwart niet zo rouwig om Nsoki te laten gaan, zeker niet aan de voorwaarden die Hoffenheim voorstelde. In de Bundesliga loopt het nog niet helemaal van een leien dakje. Op verdedigend vlak stond het behoorlijk wankel bij de Duitsers, waardoor ook Nsoki het lastig had om zijn stempel te drukken. Vanaf augustus krijgt hij een herkansing.

Statistieken in eigen competitie: 14 basisplaatsen, 1286 minuten, 1 clean sheet
VP’s oordeel: 🤨

3. Sergio Gomez (RSC Anderlecht ➡️ Manchester City: 13 miljoen euro)
Eindelijk hadden de Anderlecht-fans nog eens iemand om hun hartje aan te warmen, maar opnieuw klonk de stem van de boekhouding het luidst. Iemand afleveren aan Man City staat natuurlijk ook wel mooi op de Wikipedia-pagina. Ondanks het immense niveauverschil begon Gomez complexloos in zijn eerste maanden. Een overbodige rode prent in de Champions League strooide echter roet in het eten. Nadien geraakte de Spanjaard nog nauwelijks in de sterrenploeg.

Statistieken in eigen competitie: 2 basisplaatsen, 340 minuten, 0 doelpunten, 1 assist
VP’s oordeel: 🤨

2. Paul Onuachu (KRC Genk ➡️ Southampton FC: 18 miljoen euro)
De dubbele meter uit Nigeria zat de voorbije tien maanden als het ware in een rollercoaster. Door blessureleed verliep de start bij Genk behoorlijk stroef, totdat hij op 1 oktober zijn eerste treffer aantekende. Prompt was de ban gebroken, want eind januari stond de teller al op zestien. De nieuwe kampioen én Gouden Stier leken bekend, maar op de laatste dag van de wintermercato stak Southampton daar een stokje voor. Onuachu zwichtte voor zijn grote Engelse droom, maar kon geen potten breken en degradeerde uiteindelijk zelfs uit de Premier League. Of hij toch niet beter bij Genk gebleven was, is een vraag die nooit een definitief antwoord zal krijgen …

Statistieken in eigen competitie: 4 basisplaatsen, 404 minuten, 0 doelpunten, 0 assists
VP’s oordeel: 😒

1. Charles De Ketelaere (Club Brugge ➡️ AC Milan: 35,5 miljoen euro)
Jammer maar helaas, in zijn eerste jaar in de laars is CDK bezweken onder de (te) hoge verwachtingen. Door zijn exuberante prijskaartje werd de West-Vlaming beschouwd als de verlosser van Milan. In zijn kennismakingsweken liet hij nog geregeld een flitsje bewonderen, maar geleidelijk aan daalde De Ketelaere steeds verder in de pikorde van Stefano Pioli. Met zijn eerder gesloten karakter bleek het erg lastig om zich in te passen in de spelersgroep. De vruchteloze jacht op dat allereerste doelpunt groeide uit tot een huizenhoog complex. Nu sportief directeur Paolo Maldini op straat ligt, is het maar de vraag of er nog voldoende geloof heerst in een tweede kans.

Statistieken in eigen competitie: 9 basisplaatsen, 1101 minuten, 0 doelpunten, 1 assist
VP’s oordeel: 😔

*Alle transfersommen zijn gebaseerd op Transfermarkt.be