VP 11, spits: Gouden Stier, Nigeriaans geweld, Janssen of toch verkaste Onuachu

VP 11, spits: Gouden Stier, Nigeriaans geweld, Janssen of toch verkaste Onuachu

09-06-2023 12:00 Laatste update: 20:00
11

Een doldwaze Jupiler Pro League heeft dan toch al haar geheimen prijsgegeven. Royal Antwerp FC duikt de zomer al feestend in, maar niet vooraleer de redactie van VoetbalPrimeur.be haar woord heeft gesproken. Traditioneel leggen we de competitie neer met het beste elftal van deze jaargang. In deze negende aflevering van VP’s 11 uit 2022-2023 komt de diepe spits aan bod.

VP’s Elftal zal aantreden in een klassiek 4-3-3-systeem, aangezien de meeste ploegen uit de JPL die opstelling nog steeds hanteren. Per positie heeft onze redactie al een voorselectie gemaakt van telkens zes spelers (of tien voor de centrale verdedigers en middenvelders). Wie uiteindelijk VP’s 11 wil halen, zal de steun van zowel onze redactie als jullie, onze lezers, kunnen gebruiken. De stemmen uit elk kamp tellen namelijk voor vijftig procent van het totale resultaat.

Viktor Boniface (Union Saint-Gilloise)
Een oerkracht met erg verzorgde voetjes en een bom in de benen, die staat inmiddels op zowat elk Engels scoutingslijstje. Na een dubbele knie-operatie waagde Union zich aan een gokje in de zomermercato. Dat pakte wonderwel uit. Boniface durfde ook wel eens onzichtbaarder acteren, maar in zijn beste wedstrijden deklasseerde hij de tegenstand gewoonweg. Qua productie moet hij het wel afleggen tegen andere kandidaten uit deze selectie.

Statistieken JPL: 32 basisplaatsen, 2668 minuten, 9 doelpunten, 8 assists

Hugo Cuypers (KAA Gent)
De trainer die deze tweetalige landgenoot niet in zijn ploeg wenst, moet nog geboren worden. In de eerste plaats verdient Cuypers tonnen respect als ideale teamgenoot, wat ietwat haaks staat op zijn rol als spits. Zonder versagen trekt, sleurt, spurt en springt hij de vijandelijke achterlinie aan flarden. Ondanks dat kwistig omspringen met energie heeft de Gouden Stier met verbluffende cijfers bewezen nog voldoende zen over te houden in het strafschopgebied. Ook in Europa trof Cuypers nog zes keer raak!

Statistieken JPL: 37 basisplaatsen, 3221 minuten, 27 doelpunten, 8 assists

Vincent Janssen (Royal Antwerp FC)
Een gelijkaardige verdienste als Cuypers, zij het dat Janssen liever met de rug naar doel speelt in plaats van de diepte op te zoeken. In dat onderdeel is de Nederlander de meest dankbare nummer negen uit onze JPL. Een droom voor al die andere Antwerp-pionnen, die in moeilijkheden steeds hun brandkast kunnen aanspelen. Ook Janssen slaagde er tussen al die inspanningen door in om op een mooi doelpuntentotaal af te klokken.

Statistieken JPL: 32 basisplaatsen, 2806 minuten, 18 doelpunten, 4 assists

Paul Onuachu (KRC Genk)
Wat als … In Genk slaan ze stilaan witheet uit bij die hypothetische vraag, maar ze is nu eenmaal verleidelijk. Het antwoord zullen we nooit met zekerheid weten. Feit is dat Onuachu (na een roestige start) monsterlijk uithaalde in de maanden oktober, november en januari. De strijd om de topschutterstitel leek dan al beslecht, totdat Southampton FC een onverhoopte levenslijn bood aan de concurrentie. Bij de uiteindelijke degradant liep het overigens niet van een leien dakje. Zou Onuachu zich zijn keuze al beklaagd hebben?

Statistieken JPL: 14 basisplaatsen, 1182 minuten, 16 doelpunten, 0 assists

Gift Emmanuel Orban (KAA Gent)
Je hebt revelaties, sensaties en dan is er … Orban! Die deed zijn naam alle eer aan en werd een geschenk uit de hemel voor Hein Vanhaezebrouck en co. Alsook de Gentse boekhouding? Het wordt de hamvraag van deze zomer in de Ghelamco Arena: to sell or not to sell. De gegadigden staan in de rij voor de man die sinds februari de strafste schuttersstatistieken van Europa kan voorleggen, zelfs voor ene Erling Braut Haaland.

Statistieken JPL: 14 basisplaatsen, 1228 minuten, 15 doelpunten, 2 assists

Ayase Ueda (Cercle Brugge)
Ook bij de clubs buiten de klassieke top liepen gevaarlijke heerschappen rond, met Ueda als voornaamste uitschieter. In en rond de zestien mag je de Japanner werkelijk geen fractie van een seconde uit het oog verliezen. Anders kan het te laat zijn … De Cercle-spits is best stevig aan de bal, maar zijn grootste troefkaart ligt in de doelgerichtheid van zijn trappen. Zelden mist hij het kader, wat hem in staat stelde om de kaap van de twintig vrij vlotjes te ronden.

Statistieken JPL: 37 basisplaatsen, 3211 minuten, 22 doelpunten, 2 assists

Nu is het aan jou! Wie vond jij de beste linksbuiten uit de JPL 2022-2023? Stem via de poll en geef duiding bij jouw keuze in de reacties.