Standard op rapport : Deila bracht weer vuur in de Stede, totdat de bom barstte

Standard op rapport : Deila bracht weer vuur in de Stede, totdat de bom barstte

08-06-2023 15:00 Laatste update: 09-06-2023 14:45
19

Nu ook het strijdgewoel van de Play-Offs helemaal gaan liggen is, kunnen de spelers en trainers uit de Jupiler Pro League aan hun welverdiende (?) vakantie beginnen. VoetbalPrimeur.be geeft hen daarbij graag wat leesvoer mee voor op het vliegtuig: het eindrapport van de clubs uit de top-acht. In deze aflevering komt Standard Luik aan de beurt.

Eindstand
7e met 30 punten (55 na de reguliere competitie)
16W – 9G – 15V
Doelpuntensaldo: 62 - 59

Hoogtepunt
Met Standard moet weer rekening gehouden worden en dat mag op speeldag 12 ook Royal Antwerp FC aan den lijve ondervinden. Sclessin is voor aanvang al luidruchtig, maar staat pas helemaal in lichterlaaie wanneer de lokale helden na amper negen minuten al 3-0 (!) voor staan. Het is één van de zeldzame keren waarin de latere kampioen geen vat krijgt op haar tegenstander …

Dieptepunt
De beschamende 0-2-thuisnederlaag tegen streekgenoot is een logische kandidaat, maar de Luikse fans voelen zich pas écht gekwetst wanneer Ronny Deila zijn vertrek naar Club Brugge aankondigt. Die overstap alleen al ligt gevoelig, gezien de rivaliteit tussen beide clubs. Dat de Noor even voordien nog zijn liefde voor Standard heeft uitgesproken, draait het mes nog eens extra diep in de wonde.

Seizoen in een notendop
Tegenwoordig eerder regel dan uitzondering: opnieuw vatte Standard het verse seizoen aan met een heleboel muizenissen. Financieel blijft de toestand precair, de zomertransfers oogden niet al te veelbelovend en de band met de eigen aanhang bleek verzuurd. Gelukkig zou de aanstelling van Ronny Deila een schot in de roos vormen. Op resultaten was het eventjes wachten (4 op 15 eind augustus), maar vanaf zijn intrede pompte de trainer weer geloof, mentaliteit en passie in het elftal. Daar smulden de supporters met volle teugen van.

Het was slechts een kwestie van tijd voor de sprong voorwaarts ook in het klassement zichtbaar zou worden. Vooral in de topwedstrijden trok Standard haar meest chique maatpak aan. Niet alleen Antwerp, maar ook Club Brugge, RSC Anderlecht, Union Saint-Gilloise én KRC Genk gingen minstens één keer voor de bijl. Uitstekend materiaal voor de Champions’ Play-Off, zou je dan vermoeden, ware het niet dat De Rouches zich in de zogenaamde ‘kleinere affiches’ al te vaak lieten verrassen. Een aloud probleem aan de boorden van de Maas … Nu de bom rond Deila gebarsten is, is het maar de vraag of Standard straks niet weer van nul moet herbeginnen. In de Europe Play-Off slaagde het er in ieder geval niet meer in om een vuist te maken.

Bepalende spelers
Aan ronkende namen à la Sergio Conceiçao hoeft het publiek zich al even niet meer te verwachten, maar voor het eerst in tijden werkte de scouting nog eens een puike zomer af. Met Steve Alzate, Noah Ohio en Philip Zinckernagel slaagde Standard erin om zelfs in de grote matchen de boventoon te voeren. Dat was al even geleden. Enkele oud(er)gedienden plukten daar mee de vruchten van. Als hij fit én geconcentreerd is, behoort Bope Bokadi bijvoorbeeld tot de beste mandekkers in België. William Balikwisha ontplofte dan weer na een vervelende periode in de B-kern.  

De trainer
Aan talent is er zelden gebrek in Luik, het is vooral zaak de juiste toetsen te bespelen. Vakman Deila maakte er een prachtige symfonie van. Als prijzenpakker in Noorwegen, Schotland en de Verenigde Staten kwam hij met de nodige adelbrieven in ons land toe, op voorspraak van eigenaarsgroep 777 Partners. De band die de Noor uitbouwde met spelers en fans, bleek zo krachtig dat het Standard tot op een zucht van de top-vier bracht. Groot was dan ook de verontwaardiging, ja zelfs woede, toen de nakende deal met Club Brugge aan het licht kwam. Plots staat Deila in Luik voornamelijk te boek als een leugenaar en/of verrader. Nogmaals een voorbeeld van het vluchtige karakter van de voetbalwereld …