VP 11, linksbuiten: veel dartele voetjes, kluis Lapoussin en assistenkoning Trésor

VP 11, linksbuiten: veel dartele voetjes, kluis Lapoussin en assistenkoning Trésor

08-06-2023 12:00 Laatste update: 10-06-2023 22:22
6

Een doldwaze Jupiler Pro League heeft dan toch al haar geheimen prijsgegeven. Royal Antwerp FC duikt de zomer al feestend in, maar niet vooraleer de redactie van VoetbalPrimeur.be haar woord heeft gesproken. Traditioneel leggen we de competitie neer met het beste elftal van deze jaargang. In deze achtste aflevering van VP’s 11 uit 2022-2023 komt de linksbuiten aan bod.

VP’s Elftal zal aantreden in een klassiek 4-3-3-systeem, aangezien de meeste ploegen uit de JPL die opstelling nog steeds hanteren. Per positie heeft onze redactie al een voorselectie gemaakt van telkens zes spelers (of tien voor de centrale verdedigers en middenvelders). Wie uiteindelijk VP’s 11 wil halen, zal de steun van zowel onze redactie als jullie, onze lezers, kunnen gebruiken. De stemmen uit elk kamp tellen namelijk voor vijftig procent van het totale resultaat.

Simon Adingra (Union Saint-Gilloise)
Verbluffend, die cijfers, zeker aangezien de Ivoriaan lang niet altijd aan de aftrap verscheen. In navolging van Kaoru Mitoma is Adingra zo’n ruwe diamant die bij Union al wat bijgeschaafd is, maar op een dag in een sterkere competitie ongetwijfeld nóg feller zal schitteren. Het valt voor de neutrale fan echter te hopen dat de flitsende aanvaller nog een jaartje langer in de JPL blijft.

Statistieken JPL : 26 basisplaatsen, 2346 minuten, 11 doelpunten, 9 assists

Michel-Ange Balikwisha (Royal Antwerp FC)
Ook bij The Great Old loopt op links een klasbak rond die vroeg of laat een stap hogerop mag ambiëren. Nu al? Dat is een open vraag. Zelfs een voetballeek merkt dat het talent van Balikwisha afdruipt, alleen zit er nog onvoldoende regelmaat in zijn spel. Dat hij ondanks zijn keurige voorzet slechts één keer een ploegmaat op weg zette naar een goal, stemt eveneens tot nadenken. In zijn beste dagen is Mickey echter zo goed als onhoudbaar.

Statistieken JPL : 28 basisplaatsen, 2369 minuten, 7 doelpunten, 1 assist

Alieu Fadera (SV Zulte Waregem)
Zo goed als het enige lichtpunt in de donkere jaargang van Essevee. Dankzij zijn flukse versnellingen en puike dribbelvermogen slaagde Fadera er af en toe toch eens in om de fans te laten opveren. Omdat hij daar ook de nodige efficiëntie aan gekoppeld heeft, staan enkele aanbidders in de rij, waaronder zelfs Vincent Kompany. Eigenlijk is het haast onbegrijpelijk hoe Zulte Waregem kon zakken met deze revelatie en een vlot scorend spitsenduo in de gelederen …

Statistieken JPL : 31 basisplaatsen, 2723 minuten, 6 doelpunten, 6 assists

Noa Lang (Club Brugge)
Ook in zijn tweede Brugse seizoen nog steeds de geliefkoosde schietschijf bij tegenstanders. Die moeten echter allemaal schoorvoetend toegeven dat een (mentaal) scherpe Lang eenvoudiger dan wie ook mannetjes uitschakelt. In de heenronde haalde de Nederlander niet zijn hoogste niveau (slechts één treffer is daarvan het beste bewijs), maar na het WK presteerde hij op eenzame hoogte bij een pover Club.

Statistieken JPL : 25 basisplaatsen, 2304 minuten, 9 doelpunten, 7 assists

Loïc Lapoussin (Union Saint-Gilloise)
Uitstekende voetballers kan je zowat overal op het veld posteren; ze zullen er steevast hun streng trekken. Op basis van die definitie mag je Lapoussin een kei noemen. Karel Geraerts gebruikte hem verschillende keren als stoplap, maar naar onze bescheiden mening acteert hij nog steeds het overtuigendst in een aanvallende rol vanop links. Eens hij de bal in de voeten heeft, kan je er gif op innemen dat Lapoussin er zowel iets fraais als doeltreffends mee doet.

Statistieken JPL : 28 basisplaatsen, 2745 minuten, 3 doelpunten, 4 assists

Mike Trésor (KRC Genk)
Liefst 32 (!) keer betrokken bij een Genks doelpunt, simpelweg weergaloos! Na een wisselvallig debuutjaar ontplofte Trésor helemaal onder de vleugels van Wouter Vrancken. Vanop zijn linkerkant sticht hij gevaar met snedige dribbels en inventieve doorsteekpasses, maar het merendeel van zijn assists viel ten gevolge van zijn fabelachtige traptechniek op stilstaande fases. Zijn boerenjaar werd al bekroond met de Ebbenhouten Schoen, de trofee voor ‘Speler van het Jaar’ én een selectie voor de Rode Duivels. Nu nog een plekje in VP’s 11?

Statistieken JPL : 38 basisplaatsen, 3325 minuten, 8 doelpunten, 24 assists

Nu is het aan jou! Wie vond jij de beste linksbuiten uit de JPL 2022-2023? Stem via de poll en geef duiding bij jouw keuze in de reacties.