VP 11, rechtsbuiten: herrezen Paintsil, Deense parels of onvermoeibare Somers

VP 11, rechtsbuiten: herrezen Paintsil, Deense parels of onvermoeibare Somers

07-06-2023 11:30 Laatste update: 19:30
9

Een doldwaze Jupiler Pro League heeft dan toch al haar geheimen prijsgegeven. Royal Antwerp FC duikt de zomer al feestend in, maar niet vooraleer de redactie van VoetbalPrimeur.be haar woord heeft gesproken. Traditioneel leggen we de competitie neer met het beste elftal van deze jaargang. In deze zesde aflevering van VP’s 11 uit 2022-2023 komt de rechtsbuiten aan bod.

VP’s Elftal zal aantreden in een klassiek 4-3-3-systeem, aangezien de meeste ploegen uit de JPL die opstelling nog steeds hanteren. Per positie heeft onze redactie al een voorselectie gemaakt van telkens zes spelers (of tien voor de centrale verdedigers en middenvelders). Wie uiteindelijk VP’s 11 wil halen, zal de steun van zowel onze redactie als jullie, onze lezers, kunnen gebruiken. De stemmen uit elk kamp tellen namelijk voor vijftig procent van het totale resultaat.

Mousa Al-Tamari (OH Leuven)
Hoewel hij tactisch niet de allereenvoudigste jongen is om in te passen, ging Marc Brys toch vaak overstag voor de gouden voetjes van Al-Tamari, alias ‘de Jordaanse Messi’ (althans in zijn thuisland). Zó indrukwekkend dribbelt hij nu ook weer niet, maar ergens is de gelijkenis in speelstijl wel aanwezig. Alleen dreigt Al-Tamari al eens het overzicht te verliezen, getuige zijn lage aantal beslissende passes … Niettemin heeft hij een fraaie transfer te pakken. Volgend seizoen verdient de linkspoot zijn brood immers in de Ligue 1, bij Montpellier.

Statistieken JPL: 30 basisplaatsen, 2772 minuten, 6 doelpunten, 1 assist

Alessio Castro-Montes (KAA Gent)
Hier en daar wat opgehouden door blessureleed, net wanneer Castro-Montes misschien wel aan zijn beste jaargang bezig was. De man met de dubbele achternaam kan zowat overal op de rechterflank uit de voeten, maar hogerop het veld lijkt hij inmiddels het best tot zijn recht te komen. Techniek en spelinzicht is in overvloed aanwezig. Nu nog schaven aan die statistieken!

Statistieken JPL: 22 basisplaatsen, 2181 minuten, 1 doelpunt, 4 assists

Joseph Paintsil (KRC Genk)
Een herrijzenis, met Wouter Vrancken als Grote Verlosser! De toekomst van Paintsil in Genk leek immers dood en begraven, maar onder het motto ‘nieuwe bazen, nieuwe wetten’ werd de pijlsnelle Ghanees volledig gerehabiliteerd. De oude versie paste met zijn looplijnen en explosieve kuiten als gegoten in de Vrancken-filosofie, maar deze Paintsil 2.0 deed meer dan dat. Met een karrenvracht aan beslissende acties bracht hij Genk tot op een zucht van de titel. Wel een werkpunt: het voortdurende gemekker tegen de scheidsrechters …

Statistieken JPL: 34 basisplaatsen, 2906 minuten, 17 doelpunten, 11 assists

Andreas Skov Olsen (Club Brugge)
Zijn (tegenvallende) WK-excursie is hem niet bepaald goed bevallen, want vanaf januari sputterde het fysieke gestel vaker tegen dan hem lief was. Als Skov Olsen op volle kracht zit, is hij echter een lust voor het oog. De Deense winger kan een man voorbij, is doelgericht én levert even haarfijne voorzetten af met links als met rechts. Mits een zorgeloze voorbereiding (en zonder uitgaande transfer) zal hij volgend seizoen ongetwijfeld opnieuw het hele krachtenarsenaal laten bewonderen.

Statistieken JPL: 18 basisplaatsen, 1570 minuten, 7 doelpunten, 6 assists

Thibo Somers (Cercle Brugge)
Een schoolvoorbeeld van gestage ontwikkeling richting de (Belgische) top. Op het vlak van ‘high intensity runs’ per wedstrijd behoort Somers zelfs simpelweg tot het Europese kruin. Onder Miron Muslic is hij er meer dan ooit in geslaagd om daar ook de nodige cijfers aan te koppelen. Het groen-zwarte jeugdproduct duikt nu oordeelkundiger op voor doel, wat zijn bijdrage stevig heeft opgekrikt. Orgelpunt was uiteraard die geweldige prestatie in de Brugse derby (2-2).

Statistieken JPL: 36 basisplaatsen, 3097 minuten, 7 doelpunten, 7 assists

Philip Zinckernagel (Standard Luik)
De huurling van Olympiakos streek pas laat in augustus neer aan de boorden van de Maas, maar zijn impact was er meteen voelbaar. Vooral in de topwedstrijden dartelde de kwieke flankaanvaller doorheen de vijandelijke defensies. Vergis je niet: hij kan echter dodelijk zijn voor doel! Dat Zinckernagel zich vooral in de grote affiches onderscheidde, vormt tegelijk een troefkaart en een verbeterpunt. Standard zou hem dolgraag definitief aanwerven, maar is dat haalbaar?

Statistieken JPL: 25 basisplaatsen, 2142 minuten, 10 doelpunten, 2 assists

Nu is het aan jou! Wie vond jij de beste rechtsbuiten uit de JPL 2022-2023? Stem via de poll en geef duiding bij jouw keuze in de reacties.